Güncelleme Tarihi: 14 Kasım 2024
Ciddi bir rahatsızlık olan damar sertliğinin bir sonraki aşaması, kalp damarlarında daralma rahatsızlığıdır. Genellikle doğumla birlikte sahip olunan bu rahatsızlık, bazı kişilerde yaşam şekillerine bağlı olarak da ortaya çıkabilmektedir. Kişilerin beslenme alışkanlıklarındaki bozukluklar, gündelik yaşantıda aşırı stres ve baskıya maruz kalmaları, sigara ve alkol kullanmaları, gün içerisinde yeterince hareket etmiyor olmaları ve aşırı kiloya sahip olmaları kalp damarlarında daralma rahatsızlığının başlıca sebepleri arasında yer almaktadır.
Kalp Damarlarında Daralma Nedir?
Damarların içerisinde yağ ve kalsiyumun birleşmesi sonucunda ortaya çıkan bu rahatsızlık, ilerlediği takdirde kişinin yaşantısını dahi tehlikeye atabilecek ciddi sonuçlara yol açabilmektedir. Damarların tamamen tıkanması durumu kalp krizine neden olmaktadır. Kalp krizinin meydana gelmesi, damar rahatsızlığının en son aşaması olarak bilinmektedir. Bu durum, kişinin yaşantısını kaybetmesine neden olabilmektedir. Bu nedenle kişilerin düzenli olarak muayene edilmesi oldukça önemlidir. Kişiler, damarlarında daralmanın mevcut olup olmadığının tespiti için efor testi,elektrokardiyogram veya taltum testi yaptırabilmektedirler.
Kalp Damarlarında Daralma Neden Olur?
Damar tıkanıklığı ve kalp rahatsızlıkları ani bir şekilde ortaya çıkan rahatsızlıklar arasında yer almamaktadırlar. Hastalığın ortaya çıkışına kadar geçen süreçte kişinin yaşam şeklindeki unsurlar, hastalığın nedenleri arasında yer alabilmektedir. Kalp damarlarında daralma rahatsızlığının başlıca nedenleri şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Hızlı tüketim ürünlerini tüketmek
- Alkol ve sigara kullanımı
- Diyabet rahatsızlığına sahip olmak
- Gerekenden fazla tuz tüketmek
- Hipertansiyon rahatsızlığına sahip olmak
- Stres ve baskıya maruz kalmak
Özellikle yaşı 50’nin üzerinde olan erkeklerde sıkça görülen bu rahatsızlık, ani ölüme yol açabilmektedir. Erkeklerde kalp damar rahatsızlıklarına yakalanma riskinin kadınlara oranla 8 kat fazla olduğu bilinmektedir. Kişilerin yaşam şekillerinde yapılacak olumlu düzenlemelerin, rahatsızlığın önlenmesinde etkili olduğu unutulmamalıdır.
Kalp Damarlarında Daralma Belirtileri Nelerdir?
İnce damarlar, kalbi besleme işlevine sahiptirler. Bu damarlardan dakikada yaklaşık olarak 250 cc kan geçtiği bilinmektedir. Vücudun yorulması durumunda ise damarlardan geçen kan miktarı 750 cc’ye ulaşabilmektedir. Bu durum, gereken kan miktarının geçişini engelleyeceği için vücudun kandan mahrum kalmasına neden olmaktadır. Meydana geldiği takdirde ise kalp spazmı, kalp damarlarında daralma ve tıkanma rahatsızlıkları ortaya çıkmaktadır. İnce damarlarda gerekenden fazla miktarda kanın mevcut olduğu durumlarda hasta vücudunu zorlamaya devam ederse kan ve oksijen eksikliği durumu kötüleşir. Damar tıkanıklığı meydana geldiği anda herhangi bir belirti ortaya çıkmaz. Fakat kişinin göğüs, kol, çene ve boyunda ağrı hissetmesi olasıdır. Damar tıkanıklığının ciddi seviyede olduğu durumda hiçbir belirti ortaya çıkmadan kişinin kalp krizi geçirmesi de olasıdır.
Damar daralması meydana geldiğinde damarın karşısında veya yanında bulunan damarların vücudu beslemeye devam etmesi durumunda, vücutta herhangi bir belirti ortaya çıkmayacaktır. Fakat bu, damarda tıkanıklığın ortaya çıkmayacağı anlamına gelmemektedir.
- Tansiyon düşmesi
- Kalp spazmı
- Kanın koyu renge sahip olması
- Ritim bozukluğu
- Pıhtılaşma
Belirtilerden bir veya birkaçına sahip olan kişilerin mutlaka tam donanımlı bir sağlık kuruluşuna başvurması gerekmektedir.
Kalp Damarlarında Daralmanın Tedavisi
Damar tıkanıklığı tedavi yöntemi, uzman tarafından hastanın durumu dikkate alınarak belirlenmektedir. Damarın tıkanması durumunda kişilerin öncelikle ilaç tedavisine başlaması gerekebilmektedir. İlaç tedavisinin ardından stent takılabilmektedir. Bu yöntem üçten az damarın tıkanması durumunda izlenebilir. Fakat üç veya daha fazla damar tıkalı ise cerrahi yönteme başvurmak gerekebilmektedir. Tek damarın tıkandığı durumlarda genellikle stent takılabilmekle birlikte bypass ameliyatı da yapılabilmektedir. Sol ana darlığı görüldüğü takdirde ise cerrahi yönteme başvurulması gerekebilmektedir.
Balon ve Stent:Hassas bölgelerde meydana gelen daralmalara yapılacak olan müdahalelerin mekanik yollar ile gerçekleştirilmesi gerekebilmektedir. Kasık atardamarından girilme yoluyla damara tel koyma sonucunda balon işlemi gerçekleştirilmektedir. Tel aracılığıyla daralmış olan damarda genişliğin açılması sağlanmaktadır. Cihaz aracılığıyla damardaki plaklar kırılmaktadır. Tüm bu işlemler sonucunda damarda daralmanın devam ettiği durumlarda ise stent takılmaktadır. Stent, çoğu hastada damarın daralmasını önlemekte etkili olmaktadır.
Bypass Ameliyatı:Tıkanıklığı mevcut olduğu bölgeye kan takviyesi yapılmasını sağlayan bypass ameliyatı, balon veya stent uygulamalarının gerçekleştirilemediği durumlarda tercih edilmektedir. Ameliyat ile kol, göğüs veya bacakta mevcut olan damarlardan birinin tıkanmakta olan damarın yanına ikinci bir damar yapılması amaçlanmaktadır. Böylelikle bu yeni damar aracılığıyla kan akışı gerektiği şekilde sağlanacaktır.