Skip links

İltihaplı Dişe Ne İyi Gelir?

Güncelleme Tarihi: 14 Kasım 2024

Oldukça ciddi sorunlara yol açabilmekte olan diş iltihabı, diş apsesi olarak da adlandırılabilmektedir. Görüldüğü takdirde kesinlikle ihmal edilmemesi gereken bu durum ağız içinde farklı sebeplerden ötürü, farklı bölgelerde ortaya çıkabilmektedir. Diş apsesinin başlıca nedenleri arasında çürük dişlere sahip olmak, diş yaralanmaları ve herhangi bir diş operasyonunun ardından ortaya çıkan problemin ihmal edilmesi durumları yer almaktadır. Neredeyse tüm hastalıklarda başlıca neden olan bakteriler, diş iltihabına da yol açmaktadır. Bakterilerin zamanla diş köküne ulaşmasıyla iltihap oluşur. Bakteriler, aynı zamanda diş kökleri, sinir ve damarlarına da ulaşır ve iltihap oluşması kaçınılmaz hale gelir.

Diş İltihabının Belirtileri Nelerdir?

Diş iltihabına sahip olan kişilerde görülen belirtiler başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;

  1. Şiddetli diş ağrıları
  2. Çene kemiği, boyun ve kulak ağrıları
  3. Dişte sıcak ve soğuğa hassasiyet görülmesi
  4. Çiğneme esnasında görülen hassasiyet
  5. Yanak ve yüzde şişkinlik görülmesi
  6. Çenenin alt kısmında ve boğazda şişkinlik görülmesi
  7. Yanak ve yüzde görülen ağrı
  8. Ağızda uzun süreli kötü tat ve kokunun mevcut olması
  9. Ağızda tuzlu su tadı hissedilmesi

Belirtilerden bir veya birkaçına sahip kişilerin mutlaka bir uzman tarafından muayene edilmeleri gerekmektedir.

Diş İltihaplanmasının Nedeni Nedir?

Diş iltihabı birçok farklı nedenle ortaya çıkabilmektedir. Diş iltihabına neden olan durumlar ise şu şekilde sıralanabilmektedir;

  1. Ağız bakımına dikkat etmemek
  2. Diş hijyenini korumamak
  3. Dişleri yeterince fırçalamamak
  4. Diş ipi kullanmamak
  5. Aşırı miktarda şekerli gıda tüketmek

Diş İltihabının Önleyici Tedbirleri Nelerdir?

Neredeyse tüm rahatsızlıklarda olduğu gibi diş iltihabında da kişinin birtakım unsurlara dikkat ederek iltihap oluşmasını önlemesi olasıdır. Diş iltihabını önleyici tedbirler şu şekilde sıralanmaktadır;

  1. Florür içermekte olan diş macunu kullanmak
  2. Dişleri düzenli olarak günde üç kez fırçalamak
  3. Düzenli olarak diş ipi kullanmak
  4. Diş fırçasını üç aylık periyotlarda değiştirmek
  5. Sağlıklı beslenmek
  6. Şeker içeren besinleri kontrollü tüketmek
  7. Her altı ayda bir düzenli olarak diş muayenesine gitmek
  8. Diş temizliği yaptırmak
  9. Ağız bakım suyu kullanmak
  10. Sigara içmemek

İltihaplı Dişe İyi Gelen Yöntemler Nelerdir?

Diş iltihaplanması sonucunda kişilerin mutlaka bir uzmana danışmaları gerekmektedir. Bu süreçte ağrıların hafiflemesi için kişilerin evde uygulayabilecekleri birtakım yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemlerin iltihabı iyileştirmekte etkili olmayacağı unutulmamalıdır. En doğru tedavi şekli için mutlaka bir uzmana danışmak gerekmektedir. Kişilerin evde uygulayabilecekleri, ağrıyı dindirmekte etkili olan yöntemler şu şekilde sıralanabilmektedir;

Doğal Şifa Kaynakları

  • Sarımsak: Ağrıları hafifletme ve enfeksiyonun yayılmasını önleme işlevi bulunan sarımsak, doğal antibiyotik ve anti-iltihap olarak bilinmektedir. İltihabın mevcut olduğu diş ile taze sarımsağın çiğnenmesi gerekmektedir. Ardından sarımsağın çıkarılıp ağzın su ile temizlenmesi gerekmektedir. Sarımsak çiğnemenin ardından ağız kokusu ortaya çıkabilmektedir. Bu kokuyu bastırmak için kişiler, karanfil suyunu ağız temizleme sularına ekleyebilirler. Çiğneme yönteminin yanı sıra kişiler, sofra tozu ile sarımsak tozunu karıştırarak da dişin üzerinde bekletebilir, ardından ılık su ile temizleyebilirler. Tüm bunlarla birlikte iltihaplı diş probleminde sarımsak yağı da sıkça kullanılmaktadır.
  • Yağ Çekme: Yağ çekme eski Hint yöntemleri arasında yer almaktadır. Ağızdaki bakterilerin azalmasında etkili olmaktadır. Genel vücut sağlığının da korunmasında oldukça etkilidir. Yöntemin aç karnına uygulanması gerekmektedir. Hindistan cevizi yağı yutulmadan on beş dakika boyunca ağızda bekletilmelidir. Uygulamanın etkili olması için ay boyunca günde iki kez olacak gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
  • Karanfil: Diş ağrılarını etkili bir şekilde azaltması yönüyle bilinen karanfil, anti-bakteriyel, antiseptik ve analjezik özelliğe sahiptir. Pamuk üzerine damlatılan karanfil yağı ağrıyan diş üzerinde bekletilebilmektedir. Bunun yanı sıra karanfil iltihaplı dişte ezilip yaklaşık yarım saat bekletildiğinde de ağrının dindirilmesinde etkili olacaktır.
  • Tuzlu Su: En sık kullanılan yöntemlerden biri olan tuzlu su, ağrının giderilmesinde oldukça etkilidir. Antiseptik ve anti-bakteriyel özelliğe sahip olması nedeniyle sıkça tercih edilmektedir. Tuzlu su ile düzenli bir şekilde gargara yapmak, ağrının giderilmesinde en etkili olan yöntemler arasında yer almaktadır.
  • Siyah Çay: Tanen maddesi içeren siyah çay, enfeksiyon ile mücadele etmekte oldukça etkilidir. Ağız sağlığını önemli ölçüde olumlu yönde etkilemektedir. Antioksidan özelliği mevcuttur. Siyah çay torbası bir süre ılık suda bekletilmelidir. Ardından ağrının mevcut olduğu diş üzerinde, ağrı etkisi geçene kadar bekletilmelidir. Bu sürede bir saatten bir güne kadar değişiklik görülebilmektedir. Siyah çay torbasının bekletilmesinin ardından kişiler tuzlu su ile ağızlarını çalkayabilirler.
  • Elma Sirkesi: Elma sirkesi anti-iltihap özelliğe sahip olması yönüyle bilinmektedir. Enfeksiyonun görüldüğü bölgeyi dezenfekte etmekte etkilidir. İltihaplı diş problemi meydana geldiği takdirde kişiler tarafından en sık tercih edilen yöntemler arasında yer almaktadır. Ham elma sirkesi ağızda çalkalanarak tükürülebilmektedir. Kesinlikle yutulmaması gerekmektedir. Su ile karıştırıldığı takdirde ise elma sirkesi çalkalamadan yutulabilmektedir. Bu uygulamanın düzenli olarak her gün gerçekleştirilmesi ağrıyı dindirmekte oldukça etkili olacaktır.
  • Zerdeçal: Zerdeçal, anti-iltihap, antiseptik ve antibiyotik açısından zengin olması yönüyle bilinmektedir. Ağız ve diş temizliğinin gerçekleştirilmesinin ardından su ile karıştırılıp yaklaşık on beş dakika ağız içerisinde bekletilmelidir. Ardından ağız ılık su ile temizlenmelidir. Bununla birlikte zerdeçal, tuzlu su ile birleştirilip gargara yapmakta kullanılabilmektedir. Gargaranın düzenli bir şekilde uygulanması, ağrının hafiflemesini sağlayacaktır. Zerdeçal tozu zeytin veya hardal yağı ile karıştırılıp ağrının görüldüğü diş üzerinde bekletilerek de kullanılabilmektedir. Tüm yöntemler ağrının dindirilmesinde oldukça etkili olacaktır.
  • Kekik Yağı:Özellikle bağışıklık sistemini desteklemesi yönüyle bilinen kekik yağı, yaklaşık on beş dakika ağrılı diş üzerine uygulandığında oldukça etkili sonuçların elde edilmesini sağlayacaktır. Kekik yağı, anti-bakteriyel ve antioksidan özelliği ile bilinmektedir. İltihaplı dişin iyileşme sürecini hızlandırmakta etkili olacaktır. Su ile kekik yağı karıştırılıp ağızda bir süre bekletildikten sonra tükürülmelidir. En etkili sonucun alınması için bu yöntemin günlük olarak düzenli bir şekilde uygulanması tavsiye edilmektedir.
  • Nane:Sarımsağa benzer şekilde anti-iltihap ve anti-bakteriyel özelliği bulunan nane yağı, ağrılı dişe damlatıldığı takdirde ağrıların dindirilmesinde etkili olacaktır. Bu durum kalıcı çözüm sunmamakla birlikte ağrıların yalnızca bir süreliğine dindirilmesini sağlayacaktır. Kalıcı çözüm için kişilerin mutlaka bir uzman tarafından destek almaları gerekmektedir.

Not 1:Toplumda sıkça bilinen iltihaplı diş üzerine aspirin ve alkol uygulama durumu kesinlikle yanlıştır. Aspirin ve alkol ağrıyı baskılamakla birlikte diş etlerinin tahrip olmasına yol açabilmektedir.

Not 2:Diş iltihaplanması ile dişte meydana gelen diğer tüm rahatsızlıklar ihmal edildiği takdirde kişinin tüm vücudunu etkileyen sorunlara yol açabilmektedir. Bu nedenle meydana geldikleri takdirde vakit kaybetmeden kişilerin mutlaka bir uzman tarafından destek almaları gerekmektedir.

Not 3: Yukarıda yer almakta olan bitkisel yöntemlerin hamile ve emziren anneler tarafından uygulanmaması gerekmektedir. Bu kişiler için en doğru olan bir uzman tarafından destek almaktır. Aynı zamanda kişiler, uzmana danışmadan herhangi bir ilaç kullanmamalıdırlar.

Geçici olarak ağrıyı gidermekte etkili olan bu bitkisel yöntemlerin iltihabı iyileştirmekte etkili olmayacağı unutulmamalıdır. Kişiler, yalnızca bitkisel yöntemlere başvurmamalıdırlar. İltihabın iyileşmesi için kişilerin mutlaka bir uzman tarafından muayene edilmeleri ve gerekli tedaviye başlatılmaları gerekmektedir.

Tıbbi Birimler

Sağlık & Güzellik

Doktorlar

Online Randevu

Tahlil Sonuçları

E-Doktor

İletişim Bilgileri

Anlaşmalı Kurumlar

Sağlık Köşesi

International Patients

Kurumsal

Esencan Videolar