Skip links

Estetik Gülüş Tasarımı

Güncelleme Tarihi: 28 Kasım 2017

Estetik gülüş tasarımı kişinin olduğu yaştan daha genç görünmesine yardımcı olan estetik bir uygulamadır. Özenli bir şekilde yapılan gülüş tasarımı sonrası sonuçlarda daha başarılı olur. Kişiye estetik bir gülüş formu kazandırmak için, diş beyazlatma, köprü yapımı, görünür haldeki dişlerin uyumunun sağlanması, diş eti hastalıklarının tedavisi, bonding gibi uygulamaların itinalı bir şekilde yapılması gerekir.

Kişinin gülüşü sırasında birbiriyle uyumlu diş ve diş etlerinin olması, diş kapanma sorunlarının düzeltilmesi, gülüş formuna olumlu etkiler yapacaktır. Gülüş tasarımında bu çalışmalar ağız içinde yapılır. Bu çalışmalar kişinin yüz yapısıyla, ten rengiyle, dudak yapısıyla uyumlu bir şekilde yapılmalıdır. Ayrıca kişinin cinsiyeti de dikkate alınmalıdır. Çalışmalardan önce yapılacak değerlendirmeler sırasında bunlar bilgisayarda gülüş programları yardımıyla kişilere gösterilmeli ve gülüş tasarımının sonuçları hakkında onlarında bilgi sahibi olması sağlanmalıdır. Kişilerin yeni gülüş formuyla yaşamına nasıl giriş yapacağı gösterilmelidir.

Estetik gülüş tasarımı sırasında hangi tedaviler yapılır?
Estetik gülüş tasarımında kişilere diş beyazlatma, gerekiyorsa porselen ya da zirkonyum kaplama, diş eti çalışmaları yani pembe estetik, bonding uygulamaları ve gerektiği takdirde ortodontik tedaviler uygulanabilir. Bunlar kişilerin ihtiyaçlarına göre yapılır.

Estetik gülüş tasarımı hangi sorunları giderebilir?
Estetik gülüş tasarımı ile diş etindeki şekilsizlikler, diş rengi sorunları, dişlerin dizilişindeki sorunlar, dişler arasında bulunan düzensiz boşluklar giderilebilir. Ayrıca ağızdaki kaybedilmiş dişler yapılır, diş boyu uyumsuzlukları giderilir, dişteki kırık ve çatlak sorunları giderilir. Ağız yapısındaki sorunlar yüzünden yüzde oluşan deformasyonlarda giderilebilir.

Estetik gülüş tasarımı sırasında tedavi süreci ne kadar devam eder?
Gülüş tasarımı öncelikle kişinin istekleri dikkate alınarak yapılır. Bu yüzden yapılacak işlemlere göre tedavi süreci uzun bir zamana yayılabilir. Bazen de kısa bir süre tamamlanabilir. Estetik gülüş tasarımında ilk olarak kişi ağız ve diş sağlığı konusunda bilgilendirilir. Kişinin var olduğunu bildiği sorunlar ve bilmediği tüm sorunlar göz önüne alınır. Diş eti sorunları, dişlerdeki kapanma sorunu değerlendirilir. Bunların uzun dönemde yol açacağı sorunlarda göz önüne alınır. Tüm sorunlar birlikte bir değerlendirmeye alınır ve bunlara uygun şekilde bir planlama yapılır. Sorunlar sadece diş ve dişetini kapsıyorsa, tedavi süreci birkaç haftayı geçmez. Ancak tedavide bazı operasyonların yapılması gerekiyorsa, ortodontik tedaviye ihtiyaç duyuluyorsa, tedavi süreci 6 ay ya da daha uzun devam edebilir. Çalışmalar doğru bir şekilde yapıldığı takdirde, kişi güzel bir gülüş formuna kavuşur, daha doğrusu genç bir görünüm elde edilir.

Estetik gülüş tasarımında cinsiyet önemli mi?
Yeni bir gülüş formu oluşturmak için yani gülüş tasarımı yapmak için cinsiyet oldukça önemli bir etkendir. Çünkü kadınlarda gülüş formu yuvarlak, oval, erkeklerde de kare, dikdörtgen şekilde olur. Eğer bu etkenler göz ardı edilirse, yeni gülüş formu ta aksine kişinin yüzüne olumsuz bir etki yapar. Estetik gülüş tasarımı yapılırken tüm detaylar ele alınmalı ve bunların kişinin yapısıyla uyumlu olacak şekilde düzenlenmesi gerekir. Kadın ve erkeklere uygun şekilde gülüş tasarımı yapılmalıdır.

Estetik gülüş tasarımı sırasında hangi unsurlar dikkate alınır?
En başta ilerleyen yaş dişlerinde aşınmasına yol açar. Ayrıca üst dudak kasları gevşer, alt dudak kasları da yerçekimi nedeniyle aşağıya doğru sarkmaya başlar. Bunların yüzünden üst çenedeki dişler daha az görünür hale gelir, alt çenedekiler ise daha fazla görünür olur. Bu yüzden gülüş tasarımında kişinin yaşı dikkate alınır.

Kişinin cinsiyeti: Diş yapısı erkeklerde ve kadınlarda farklıdır. Diş köşeleri kadınlarda yumuşak bir kavisle, erkeklerde ise daha belirgin şekilde köşeli olur. Kadınlarda gülme hattı alt dudağına paralele şekilde, erkeklerde ise düz şekilde olur. Ayrıca kadınların öndeki iki diş erkeklerden daha uzun olur. Gülüş tasarımında kişiye özel planlama yapılmalı, kadın ve erkek oluşu dikkate alınmalıdır.

Kişinin yüz hatları: Dişlerin formu ile kişinin yüz hatları rasında uygun bir ilişki olmalıdır. Yüz hatlarına uygun diş şekilleri sayesinde, yüz hatları ön plana çıkarılabilir. Yuvarlak bir yüz yapısı olan kişilere köşeli dişler hiç yakışmaz. Bu yüz hatları arasından ahengin bozulmasına neden olur. Dolayısıyla gülüş formu da doğal olarak yapay bir görünüme yol açar.

Kişinin diş eti şekli ve konturu: Gülüş tasarımında dışarıdan görünen diş eti seviyesi önemlidir. Bu etken gülüşe anlam kazandırır. Fazla görünen diş eti güzelliğe ve çekiciliğe olumsuz yansır. Diş etinin az görünmesi de yapay bir gülüşe neden olur. Bu yüzden pembe estetik ve beyaz estetik gülüş tasarımında önemlidir. Dişlerin görünümüyle diş etlerinin görünümü eşit derecede önemlidir.

Estetik gülüş tasarımı kişilerde hangi etkilere yol açar?
Gülüş tasarımında kişiyi daha genç gösterecek etkenler aynı zamanda psikolojik olarak ta kişiyi olumlu şekilde etkileyecektir. Bu nedenle titiz bir çalışma yapılmalıdır. Dişler ve diş eti sorunları itinalı bir şekilde çözümlenmelidir. Gülüş tasarımı herkes için farklı şekilde yani ihtiyaçlarına uygun olarak yapılır. Kişiye yakışan gülüş dizaynı herkes için özeldir. Bu hem kişiyi genç gösterir, hem de ruhsal olarak daha sağlıklı hale getirir. Bu yüzden estetik gülüş tasarımını sadece bir estetik müdahale olarak görmemek gerekir.

Estetik gülüş tasarımı ile dişlerin yerleşimi ve özellikleri
Kişiye yakışacak bir gülüş formu için, diş şekilleri ve özellikleri önemlidir. Yeni gülüş formunda dişlerin belli bir özellikte olması gerekir.

Dikey simetri: Dikey çizgi alın ortasından burun ucu ve çene ucundan geçer. Alt çenedeki ve üst çenedeki dişlerin ilk keserleri arasından geçen bu dikey çizgi estetik bir gülüş formu için çok önemlidir.

Yapay paralellik: Keserlerin ucundan ve göz bebeklerinin ortasında geçen düz çizgide paralellik olmalıdır. Bu sağlanmadığı takdirde, kişinin gülüş formunda eğrilik oluşur.

Gülüş hattı: Daha genç, güzel bir gülüş formu için, üstteki ön dişlerin kesen uçlarını birleştiren çizginin alt dudaktaki gülüş hattını takip etmelidir.

Dişler arasındaki orantı: Gülüş formunun estetik olması için, önden arkaya dişlerin dışarıdan görünümü belirli oranda azalmalıdır. Bu oranın matematiksel değeri 0,618 olarak yani altın oran şeklinde olması gerekir. Altın oran doğanın ve canlıların dengesini sağlar. Dişlerde bu oran yakalanırsa, gülüş formu da estetik olur.

Embraşurlar olmalı: Embraşurlar birbirine komşu olan dişler arasında kalan üçgenimsi boşluklardır. Daha genç bir görünümün, estetik bir gülüşün elde edilmesi için embraşurlara ihtiyaç vardır. Bunlar ilerleyen yaşlarda doğal olarak kaybolur. Estetik gülüş tasarımı yapılırken embraşurların mutlaka dikkate alınması gerekir.

Diş renkleri: Doğal görünen dişler için, dişlerin her yeri aynı renkte olmamalıdır. Dişler beyaz olsa da, diş etine yakın olan kısımlarda biraz sarımsı bir renk olur. Uç kısımlarda daha şeffaf ve grimsi tonda olmalı. Orta alanda ise, dişlerde daha doygun bir renk hakim olmalı. Bu yüzden estetik gülüş tasarımı yapılırken, dişlerde renk oyunları yapılarak bir düzen oluşturulmalıdır. Dişlerde şeffaf alanlar bulunmalıdır.

Estetik gülüş tasarımı yapılırken dişlerde her detay değerlendirilmelidir. Bunların gülüş formuna etkisi fazladır. Gülüş dizaynının doğal olmasına yardımcı olur.

Tıbbi Birimler

Sağlık & Güzellik

Doktorlar

Online Randevu

Tahlil Sonuçları

E-Doktor

İletişim Bilgileri

Anlaşmalı Kurumlar

Sağlık Köşesi

International Patients

Kurumsal

Esencan Videolar