Güncelleme Tarihi: 2 Şubat 2018
Erkeklerde en çok görülen ikinci rahatsızlık, prostat ile ilgili hastalıklardır. Aslında yapılan pek çok klinik araştırma erkekler için bir “kabus” halini almış olan prostatit, prostat büyümesi ve prostat kanseri gibi prostata bağlı hastalıkların önlenebileceğini ortaya koyuyor. Bunun için stresten uzak bir yaşam sürmek, dengeli ve doğru beslenmek son derece mühim. Günümüzde her erkek prostat hastası adayı olduğundan sağlıklı beslenme ile birlikte prostata iyi gelen besinlerin de tüketilmesine özen gösterilmesi gerekir. Bu beslenme şekli bir yaşam alışkanlığına dönüştürüldüğünde, prostat bağlı hastalıklar ortaya çıksa dahi, tedavi sürecini ciddi oranda kısaltabiliyor. Uzmanların erkeklere mutlaka tüketmesini önerdiği yiyecekler E vitamini, selenyum ve çinko bakımından zengin gıdalar oluyor.
Prostat Sağlığı ve Beslenme
Prostat rahatsızlıklarına karşı doğru beslenme düzeni oluşturmak isteyenler, beslenme uzmanlarından da yardım alabilir. Genellikle sebze ve meyve ağırlıklı bir beslenme şeklinin uygulanması öneriliyor.
Meyveler
Bildiğiniz gibi meyve çeşitlerine rengini, antioksidanlar verir. Antioksidanlar vücudu sadece prostat rahatsızlıklarına karşı değil, her türlü hastalığa karşı koruma altına alma noktasında, mucizevi etkilere sahip. Bu nedenle her gün, rengi farklı olan meyvelerden birer tane de olsa tüketmeye özen gösterilmelidir. Prostatit hastalığının yanı sıra prostat kanserine karşı da vücudu korumak için meyvelerin gücünden istifade etmenizde fayda olacaktır. Bol miktarda mineral içeren meyveler sindirim sisteminin güçlenmesine de yardımcı olur. İştahı azaltma ve kilo kontrolü sağlama hususunda da faydasını görebileceğiniz meyve çeşitlerinden özellikle çilek, kiraz, greyfurt, mango, kivi, erik, kavun, karpuz ve üzüm tüketmeye özen göstermelisiniz. Bu meyveleri mevsiminde tüketmeyi de ihmal etmeyin.
Sebzeler
Vücudu hastalıklardan, enfeksiyonlardan koruyan sadece meyveler değil. Sebzeler de aynı görevi üstleniyor. Özellikle yeşil yapraklı sebze çeşitleri hem düşük kalorili olması hem de besleyici özellikleri ile bir hayli faydalı olacaktır. Brokoli, yeşilbiber, pırasa mutlaka tüketilmesi gereken sebzelerin başında geliyor. Ayrıca dolmalık biber, ıspanak, lahana çeşitleri, domates, kabak, patates ve havuç mutlaka beslenme listenizde olmalı! İçerdiği mineral ve antioksidanlar sayesinde prostat kaynaklı hastalıklara karşı direncinizi de arttıracaktır.
Tahıllar ve Kepek
2010 yılında yapılan bir araştırma, tam tahıl kepeğinin prostat kanserine neden olan tümörün büyümesini önlediğini ortaya koydu. Ancak araştırmayı yapan uzmanların bu durumu, kan şekerinin düşmesiyle ilgili olarak açıkladığını da bilmenizi isteriz. Gün içerisinde çok fazla tatlı tüketmek, tam tahıllı gıdaların tüm faydasını yok edebilir. Bu noktada prostat ile ilgili rahatsızlıkların önlenmesi amacıyla tam tahıllı gıdaların da tüketilmesi gerektiği anlaşıldı. Yüksek miktarda lif ile protein içeren tahılları her gün düzenli olarak mutlaka tüketmelisiniz.
Yağsız Protein
Vücudumuzdaki dokular amino asitler ve proteinler sayesinde oluşuyor. Haliyle protein tüketimi, sağlıklı bir yaşam ve hastalıklardan korunmak dendiğinde olmazsa olmazlar arasında yer alıyor. Ancak yağı etler, yağlı sütler gibi yağ içeren proteinli gıdaların tüketilmesi tam ters etkide bulunabilir. Yağsız protein içeren gıdaların tüketilmesi öneriliyor. Yağsız süt ve yağsız süt ürünleri, yumurtanın akı, mercimek, fasulye bu gruba en güzel ve en leziz örneklerdir.
Likopen
Likope sadece domateste ve ketçap, domates sosu, salça gibi domates ürünlerinde bulunuyor. Yapılan araştırmalar likopenin prostata bağlı hastalıklarda etkin bir koruma görevi üstlendiğini ortaya koyuyor. Harvard Tıp Fakültesi bu konuda yaklaşık 20 yıl öncesinde bir araştırma yaptı. Denek olan erkeklerin mevcut prostat kanseri riski araştırıldı. Ardından erkeklerin bir bölümüne haftada 10 porsiyon domates tüketmesi sağlandı. Araştırma sonucunda domates tüketen erkeklerin prostat kanseri riskinde % 45 gibi yüksek bir oranda azalma olduğu kaydedildi.
Selenyum
Selenyumun prostat bağlı hastalıkları % 50 azalttığını ortaya koyan ise Johns Hopkins Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma oldu. Bu arada selenyum yaşlanma ile birlikte vücudun daha fazla ihtiyaç duyduğu bir mineraldir. Bu yüzden selenyum bakımından zengin olan sarımsak, yumurta, meyve ve sebzelerin bol miktarda tüketilmesi gerekir.
Çinko
Mineraller arasında, prostata bağlı rahatsızlıklar düşünüldüğünde en çok kıymetli olan çinkodur. Prostat kanserinin erken döneminde kanserin gerilemesini dahi sağlayabilen çinko, baklagillerde, fındıkta bol miktarda bulunuyor. Kabak çekirdeği de çinko bakımından oldukça zengin.
Bitkisel Yağlar
Keten tohumu, ceviz yağı, kanola yağı gibi bitkisel yağlar E, D ve aynı zamanda K vitamini yönünden oldukça zengin. Bu vitaminlerin vücut tarafından kullanılmasına da yardımcı olduğundan bitkisel yağ tüketimine, az miktarda olmak kaydıyla sıcak bakmalısınız.
Isırgan Otu Kökü
Öncelikle gelişigüzel bitki tüketiminin sağlığa yarardan çok zarar verebileceğini asla unutmayın. Sofralarımızda her zaman bulunan bitkiler dışında, pek tüketilmeyen bitkileri doktorunuza ya da beslenme uzmanınıza danışmadan asla kullanmayın. Isırgan otu kökü prostata bağlı rahatsızlıklarda etkileri gayet olumlu olan bitkiler arasında yer alıyor. Ayrıca prostat kanserinde tümörün büyümesini sağlayan hücreleri de etkisi altına alabiliyor ve büyümeyi tam olarak durduramasa da yavaşlatabiliyor.
Kabak Çekirdeği
Tüketmeyi alışkanlık haline getirebileceğiniz gıdalardan biri de kabak çekirdeğidir. Çinko yönünden zengin olduğuna değinmiştik. Her gün bir avuç olmak kaydıyla düzenli olarak tüketildiğinde büyük faydalar sağlayabiliyor. Prostat kanseri olma ihtimalinizi yaklaşık % 50 oranında düşürebilir.
Cüce Palmiye Çayı
Türkiye’de bulmakta zorlanabilirsiniz ama cüce palmiye çayı prostata karşı oldukça etkin bir çaydır. Hatta ABD’de erkeklerin bu amaçla en çok tükettiği çay olma özelliğine de sahiptir. Bu çayın çok sık tuvalete çıkma problemini de ortadan kaldırabildiği biliniyor.
Bu Besinlerden Uzak Durun!
Prostata bağlı hastalıklardan korunmanız için ne tükettiğiniz kadar ne tüketmediğiniz de önem kazanıyor. Aşağıdaki besinlerden yaşamınız boyunca uzak kalmanızda fayda var.
- Alkol
- Tuz
- Kahve
- Yüksek yağ içeren gıdalar
Prostat Olmamak İçin Bunları Yapın!
- 40 yaşından sonra yılda bir defa kontrol amaçlı doktora gidin
- Tuvalet ihtiyacınız olduğunda beklemeden ihtiyacınızı giderin
- Düzenli ve dengeli beslenin
- Egzersiz ya da spor yapın
- Günde 40 dakika yürümeye özen gösterin
- Uyumadan yaklaşık 2 saat önce sıvı alımını durdurun
- Stressiz bir yaşam sürmeye özen gösterin