Skip links

Rezene Çayının Faydaları Nelerdir?

Güncelleme Tarihi: 3 Mart 2018

Rezene, maydanozgiller familyasında yer alan, uzun ömürlü ve yıl boyunca erişilebilen kokulu otsu bir bitki türüdür. Dik, sarıya doğru çalan yeşil gövdeye sahip bu bitki türü, sarı çiçekli, gövdesi boş yapraklara sahip, tüysüz ve 2,5 metre büyüklüğüne kadar ulaşabilen bir bitkidir. Rezene bitkisi, Akdeniz kıyılarına özgü olan bir bitki türüdür. Fakat dünyanın pek çok farklı bölgesinde de yaygın olarak rezene bitkisi görülmeye başlanmıştır. Deniz kıyısı üzerinde yer alan kuru topraklarda ve nehir kenarlarında rezene son derece yaygındır.

Rezene Hint, Arap, Çin ve Batı ülkelerinde binlerce yıl boyunca tıp alanında kullanılmış olan bir bitkidir. Baharat olarak da kullanılan bu bitki, genellikle sindirim sistemine yardımcı olabilmesi için kullanılır ve sağlık açısından pek çok farklı faydaya sahiptir. Rezene çayı, ezilmiş veya isteğe göre öğütülmüş şekilde olgun rezene tohumlarından hazırlanır. Tohumlar, anethole, fenkondan ve estragole gibi uçucu yağ bileşikleri açısından zengin olan tohumlardır. Bu sebeple, uçucu yağ bileşikleri yer alan rezene antispazmodik, anti-enflamatuar, antibakteriyel ve antimikrobiyel özelliklere sahiptir. Rezene çayı tüm bu özellikleri sayesinde gastrointestinal rahatsızlıklara, şişkinliklere gaz problemlerine karşı iyi bir bitki olarak ön plana çıkar.

Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar, rezene çayının insan sağlığı üzerinde son derece güçlü ve yararlı etkileri olduğunu göstermektedir. Sindirim, şişkinlik, gaz, obezite, kanser gibi rahatsızlıklara karşı koruyucu etkisi olan rezene bitkisi ve çayı en sağlıklı bitkiler ve çaylar arasında yer alır. Rezene bitkisi C vitamini, potasyum, magnezyum, demir, folat ve lif içeren bir bitkidir. Aynı zamanda fitobesinler açısından da son derece zengindir. Rezene, uçucu yağların yüksek konsantrasyon oranına da sahiptir.

Sindirim
Rezene çayı, hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık ve bağırsak gazı gibi sorunlara karşı son derece etkilidir. Mide ekşimesi ve sinirli bağırsak gibi sindirim sorunları için de rezene çayı tavsiye edilmektedir. Bitkinin sindirim sistemini uyarması ve sindirim sistemini yatıştırması gaz oluşumunun önüne geçer. Aynı zamanda radyasyon ve kemoterapi tedavileri sonrasında da sindirim sisteminin kendisini yenileyebilmesi ve toparlayabilmesi için de rezene çayı etkilidir. Hazımsızlık problemi olan insanların da rezene çayı içmeleri uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.

Ağız Kokuları
Yemeklerden sonra pek çok kişide ortaya çıkabilen ağız kokusuna karşı rezene çayı önerilmektedir. Rezene çayı ile ağzınızı tatlandırabilir ve nefesinizin daha hoş kokmasını sağlayabilirsiniz. Rezene çayının antimikrobiyal özelliklere sahip olması aynı zamanda kötü kokulara sebep olan mikroplara karşı da önlem alabilmenizi sağlar. Antibakteriyel ve antiinflamatuar özelliklere de sahip olan rezene çayı, iltihap olan dişetlerinin yatışmasını da sağlar.

Obezite
Rezene çayı, tokluk hissinizin gün içerisinde daha uzun süre kalmasını sağlar. Bu sebeple, rezene çayı obezite ile mücadele edenlere tavsiye edilmektedir. Rezene çayı iştahınızı azaltarak, tokluk hissinizin ön plana çıkmasını sağlar. Taze bir rezene çayı, doğal bir yağ yakıcı işlevi görür, metabolizmanızı hızlandırır ve yağların parçalanmasına yardımcı olur. Rezene, su tutumunu da azaltır. Bu sebeple, kilo alımını engellemektedir.

Kanser
Rezene çayı kansere karşı koruyucu etkiye sahiptir. Rezene bitkisi, kolon kanserine yakalanma riskinizi azaltır. Rezene, kolondan kanserojen toksinlerin vücut dışarısına atılmasını sağlar. Bitkide yer alan anetol adındaki antiflamatuar fitobesin, kanser önleyici etkilere sahiptir. Yapılan güncel araştırmalar neticesinde, fitobesinin büyümekte olan meme kanseri hücrelerini de durdurabildiği ortaya çıkmıştır.

Regl
Dengesiz beslenme ve stres, kadınların adet döngülerinin sekteye uğramasına yol açar. Rezene tohumunda yer alan emmenagogue, adet döngüsünün ve akışının düzelmesini sağlar. Ayrıca bu bitki spazmları azaltabilme özelliğine de sahiptir. Bu durum adet döneminde meydana gelebilecek olan şiddetli karın ağrılarının engellenmesini sağlar. Rezene çayı, ağrılı adet belirtilerinin azalmasında da etkili bir rol oynar.

Sakinleştirici
Yetişkin bireyler rezene çayını düzenli olarak tükettikleri zaman ruh hallerinde pozitif bir gelişim görmeye başlar. Ruh halinde yaşanan bu pozitif duygu değişiklikleri depresyon riskinin azalmasını sağlar.

Tansiyon
Rezene çayı, yüksek tansiyonu düşürebilme özelliğine sahiptir. Hipertansiyon için diüretik olarak rezene çayı kullanımı ile ilgili yapılan bilimsel araştırmalar pozitif sonuç vermiştir. “Klinik ve Deneysel Hipertansiyon” adı altında yapılan çalışmalar neticesinde, kan basıncının ve idrar hacminin üzerinde rezene çayının olumlu etkileri olduğu ortaya çıkmıştır.

Anne Sütü
Rezene çayı, anne sütünde artışa yol açar. Fakat bu konuda henüz bilimsel bir araştırma bulunmamaktadır. Rezene çayının anne sütü üzerinde pozitif etkisi olup olmadığının kesin olarak bilinmesi için daha net bilimsel araştırmalar gerekmektedir. Fakat araştırmalar ile desteklenmemiş olsa dahi farklı toplumlarda gelenek olarak emziren anneler tarafından rezene çayı yaygın bir biçimde kullanılmaktadır.

Enfeksiyon
Rezene ve rezene çayı aynı zamanda mantar ile enfeksiyonların tedavisinde de olumlu sonuçlar gösterir. 2008 yılında ortaya çıkan “Fizyoloji ve Farmakoloji Hint Dergisi” içeriğinde araştırmacılar yaptıkları testler sonucunda bu tür durumlarda da rezenenin son derece etkili olduğunu söylemiştir.

Kolik
Günümüzde pek çok aile, kolik olarak ağlayan bebekler için rezene kullanır. Çünkü rezene ağlayan bebeklerin daha sakin olmalarını sağlar. Farklı araştırmalarda kolik semptomların azaltılması için rezenenin etkisi değerlendirme altına alınmıştır ve genel olarak olumlu sonuçlar ortaya çıkmıştır. 2003 yılında yayınlanan “Alternatif Tedaviler” adlı çalışmalar içerisinde rezene kullanımının kolik azaltmaya yardımcı olduğu söylenmiştir. Ayrıca bebeklerde plasebo verilerine göre %75 gibi önemli ve yüksek bir rakamda daha fazla etki gösterdiği söylenmiştir. Fakat bebeklere rezene çayı vermeden önce mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir.

Soğuk Algınlığı
İnsanların en sık yakalandığı rahatsızlıklar arasında soğuk algınlığı yer alır. Rezene çayının en önemli faydaları arasında ise soğuk algınlığına iyi gelmesi bulunur. Rezene çayı grip, bronşit ve kronik öksürük gibi durumlarda kullanılan bir çaydır. Potasyum, kalsiyum ve diğer tüm mineraller açısından son derece zengin olan rezene, ateş düşürebilme özelliğine de sahiptir. Vücut direncini arttırmak isteyen kişiler de yaygın olarak rezene çayını tercih ederler.

Rezene Çayının Aşırı Tüketiminin Bir Zararı Var mı?

Rezene çayı insan sağlığı açısından son derece faydalı bir çaydır. Fakat aşırı veya yanlış tüketimi farklı sağlık sorunları yaşamanıza sebep olabilmektedir.

Rezene çayını yanlış ya da aşırı tükettiyseniz güneşe karşı aşırı duyarlılık ortaya çıkar. Rezene çayını aşırı tüketmek güneş ışığına karşı cildinizin gösterdiği hassasiyeti arttırmaktadır. Cildiniz güneş ışığına maruz kaldığı zaman güneş yanıklarının gelişimi aşırı rezene çayı tüketiminde daha fazla olur.

Rezene çayının birtakım alerjik reaksiyonlara da sebep olduğu söylenmektedir. Nadir olarak da olsa rezene çayı sizdeki ciddi bir alerjik reaksiyonu tetikleyebilir. Kereviz, havuç ve mistik otlarına karşı alerjisi olan insanların rezene çayı tüketmesi risklidir. Bu durum, alerjisi olan kişilerin alerjik reaksiyon gelişimleri için risk taşır. Alerjik reaksiyon ile ilgili semptomlar arasında yüz bölgesinde şişkinlik, yutkunma zorluğu, ürtiker ya da baş dönmesidir. Rezene çayını çok az tüketmenize rağmen, bu yan etkiler arasında yer alan sorunları yaşıyorsanız tıbbi bir destek almalısınız.

Ayrıca rezene çayının günlük tüketilebilecek olan oranından daha fazla tüketmeniz durumunda ishal ve bağırsak problemleri de yaşayabilirsiniz. Rezene çayı dozunda tüketildiği zaman ve aşırıya kaçılmadığı zaman sağlığınıza sayısız fayda sağlayabilecek bir çaydır.

Tıbbi Birimler

Sağlık & Güzellik

Doktorlar

Online Randevu

Tahlil Sonuçları

E-Doktor

İletişim Bilgileri

Anlaşmalı Kurumlar

Sağlık Köşesi

International Patients

Kurumsal

Esencan Videolar