Skip links

Kış Meyvelerinin Faydaları Nelerdir? | Kış Mevsimi Beslenme Önerileri

Güncelleme Tarihi: 7 Aralık 2020

Kış Mevsimi Beslenme Düzeninizi Nasıl Etkiler?

Son dönemde yapılan pek çok araştırmaya göre, insanlar kış aylarında daha fazla yemek yeme eğilimi göstermektedir. Öyle ki bu araştırmalara katılan gönüllülerin birçoğu kışın, başta karbonhidrat ve şeker yönünden zengin olan besinler olmak üzere pek çok gıdaya karşı daha güçlü istek duyduklarını ve artan bir atıştırma dürtüsü ile daha aç hissettiklerini belirtmişlerdir.

Bunun sebebi soğuk havanın insanlarda, hayatta kalma dürtülerini harekete geçirmesidir. Besinlere ulaşımın kolay olmadığı geçmiş çağlarda kış tehlikeli bir dönem olarak algılanmıştır. Bu nedenle insanlar kışın başında, yiyeceklere aşırı yüklenme eğilimi göstermiş, bu davranış şekli de insanlığın biyolojik yapısında bir kod olarak yerini almıştır.

Atalarından aldıkları bir miras gibi, günümüzde de insanlar kıtlık zamanlarında hayatta kalma isteğiyle bilinçsiz bir şekilde kalori depolama yoluna giderler. Bu dürtü ayrıca, kişileri karbonhidrat, şeker ve yağ bakımından zengin yiyecekleri tercih etmeye iter.

İlkel bir istek olmanın yanı sıra, yemek yeme dürtüsünün kış aylarında daha yoğun olmasının başka bir sebebi de soğuk hava nedeniyle düşen vücut ısısını, besinlerden alınan kaloriler ile yükseltilmesidir. Fakat tüm bu süreçte kişiler aşırı kalori tüketimi nedeniyle kilo alma riskiyle karşı karşıyadır. Kış aylarında daha çok içeride kalma eğiliminde olarak, fiziksel aktiviteden uzak kalmak da bu durumu ileri seviyelere taşıyabilir.

Kış aylarında kilo alımının önüne geçmek için, doymuş yağ, rafine şeker ve karbonhidrat açısından zengin olan besinlerden uzak durarak özellikle kış meyveleri ve sebzelerinden oluşan bir beslenme programı tercih etmek önemlidir.

Bilindiği gibi paketlenmiş pek çok gıda, obezite ve diyabet gibi birçok sağlık sorununa yol açabilen ve ciddi şekilde bağımlılık yapan bileşenlerden oluşur. Şeker ihtiyacını bu gıdalar yoluyla karşılamak yerine meyvelere yönelmek oldukça iyi bir fikirdir.  Kış aylarına özgü meyveler özellikle atışma ihtiyacı duyulduğunda tüketilmeye oldukça müsaittir; ayrıca bu meyveler su ile kaynatılarak çay haline getirilir ise sıvı antioksidan olarak vücuda alınabilir.

Kış Meyveleri ve Faydaları

Meyve yemek, rafine tatlandırıcıları tüketmekle karşılaştırılamayacak kadar vücuda yarar sağlar. Meyveler vücuttaki şekerin emilimini yavaşlatan yüksek düzeyde life sahiptir ve pek çok vitamin için de bir kaynaktır. Özellikle soğuk algınlığına yakalanma riskinin çok yüksek olduğu kış aylarında meyve yemek, vücudun hastalıklarla savaşmak için ihtiyaç duyduğu yararlı maddelerin alınması açısından oldukça önemlidir.

Sağlıklı beslenme düzeninin de önemli bir parçası olan kış meyveleri ve bunların yararları şöyledir:

  • Nar: Her ne kadar yemesi zor olsa da nar, bol miktarda life sahiptir ve oldukça güçlü bir doğal antioksidandır. Yapılan pek çok çalışmayla sabitlenmiştir ki nar kardiyovasküler hastalık, belirli kanser türleri ve artrit riskini azaltan bir etki gösterir. Bu sebeple kış aylarında nar tüketimi oldukça önemlidir; tane tane yemenin yanı sıra, günlük 1 bardak nar suyu içmek de vücudu hastalıklara karşı korumalı hale getirir.
  • Elma: Ortalama 95 kaloriye denk gelmesi, makul miktarda C vitamini ve 4 gramdan fazla lif içermesi sebebiyle elma, kış ayları için mükemmel bir tercihtir. Özellikle havuç ve pancar ile beraber tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Elma ayrıca içeriğindeki A, C ve E vitaminleri ile cilt sağlığını korur, kabızlığı önler.
  • Portakal: Herkes tarafından bilindiği gibi portakal mükemmel bir C vitamini ve lif kaynağıdır; bu özelliğiyle bağışıklık sistemini güçlendirir, kan basıncını kontrol altında tutar, kolesterolü düşürür ve cilt hasarını önler.
  • Kızılcık: Antioksidan bakımından zengin olan kızılcık, belirli kanserlerin, kalp hastalıklarının ve iltihaplanmaların önlenmesine yardımcı olur.
  • Ananas: Kemik oluşumuna ve kan şekerini düzenlemeye yardımcı bir madde olan C vitamini ve manganez ile dolu olan ananas, kış ayları için idealdir.
  • Trabzon hurması: İçerdiği maddelerle kalbi korumaya yardımcı olan Trabzon hurması tüketilmesi durumunda, sindirim sisteminin sorunsuz çalışmasını sağlamakla kalmaz, uzun vadede görme kalitesini de yükseltir.
  • Armut: Yüksek miktarda diyet lifi içeren bu kış meyvesi, sindirime yardımcı olur ve kolesterol seviyelerini düşürür. Ayrıca armudun kilo vermeye yardımcı bir atıştırmalık olduğu da bilinmektedir.

Soğuk Algınlığına İyi Gelen Kış Meyveleri

Yukarıda bahsedilen ve pek çok yararı olan meyvelerin yanı sıra, özellikle soğuk algınlığı durumunda tercih edilmesi önerilen kış meyveleri bulunmaktadır. Bu gruba portakal, kızılcık, elma ve nar da dâhildir; diğerleri ise şöyledir:

  • Hindistan cevizi: Özellikle kusma ve ishal gibi belirtiler soğuk algınlığına eşlik ediyorsa Hindistan cevizi tüketmek veya suyunu içmek oldukça iyi bir fikirdir. Tatlı ve lezzetli olmasının yanı sıra Hindistan cevizi hidrasyon için gerekli elektrolitleri içerir ve vücudun su kaybı ertesinde kendine gelmesine yardımcı olur.
  • Muz: Kolay çiğnenmesi ve tadının hafif olması sebebiyle soğuk algınlığı durumunda tercih edilebilecek meyvelerdendir. Bu meyve ayrıca yeterli miktarda kalori ve besin sağlayarak zayıf düşmüş vücudun toparlanmasına yardımcı olur. Muz içerdiği çözünür lif ile mide bulantısı için de idealdir; lif ishali giderme açısından oldukça etkilidir. Öyle ki soğuk algınlığı ile beraber seyreden ishali tedavi etmek için bazı durumlarda muz gevreği önerilmektedir.
  • Kivi: Hem C & K vitamini hem de potasyum açısında doğal bir depo olan kivi, soğuk havanın olumsuz etkisiyle savaşmak için birebirdir.
  • Greyfurt: C ve A vitaminiyle dolu, tam anlamıyla bir kış meyvesi olan greyfurt bağışıklık sistemini ve kemikleri güçlendiren bir etki gösterdiğinden, özellikle gripten hızlı bir biçimde kurtulmayı sağlar.

Tıbbi Birimler

Sağlık & Güzellik

Doktorlar

Online Randevu

Tahlil Sonuçları

E-Doktor

İletişim Bilgileri

Anlaşmalı Kurumlar

Sağlık Köşesi

International Patients

Kurumsal

Esencan Videolar