Güncelleme Tarihi: 23 Mayıs 2018
Açık Kalp Ameliyatı Nedir ve Nasıl Gerçekleştirilir?
Günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte açık kalp ameliyatı daha sık ve başarılı bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Sağlık sektöründe gelişen teknoloji sayesinde ameliyatların riski minimuma düşürülmüştür. Geleneksel kalp ameliyatı olarak da bilinmekte olan açık kalp ameliyatı sırasında gerçekleştirilen genişletmeler, büyük yarıklar açılmasına gerek olmadan gerçekleştirilebilmektedir.
Açık kalp ameliyatı göğüs bölgesinin kesilmesi yoluyla kalp, kaslar ve kalp kapakçıkları üzerinde uygulanmaktadır. Açık kalp ameliyatının en yaygın kalp ameliyatı çeşidi olduğu bilinmektedir. Açık kalp ameliyatı, sağlıklı olan arter veya damarın sağlıksız olan ve işlevini yerine getiremeyen artere bağlanması sebebiyle yapılır. Artere bağlandıktan sonra temiz kan kalbe iletilir ve işleme bypass adı verilir. Koroner bypass ameliyatları, kalp rahatsızlıklarının tedavisi ile kalp krizi risklerinin engellenmesine yönelik tedavilerde uygulanmaktadır.
Açık Kalp Ameliyatı Neden Yapılır?
Koroner kalp hastalığı olan kişilere uygulanmakta olan açık kalp ameliyatı, vücutta kalbe yeterince oksijen ve kan iletilememesi durumlarında gerçekleştirilmektedir. Kalbe yeterli oksijen ve kanın iletilmemesi durumunun başlıca nedeni damarların daralmasıdır. Daralan damarlar işlevlerini yerine getirmekte zorlanırlar ve bu durum damar sertliği olarak vücutta meydana gelir. Kalbe yeterince kan ve oksijen gitmemesi durumunun sonucu olarak ise kalp krizi gerçekleşebilmektedir.
Açık kalp ameliyatı kalbin hasar gören bölgelerini onarmak, mümkün olduğu takdirde eski haline getirmek, gerektiği takdirde kapakçıkları değiştirmek, gerekli tıbbi araçları takmak amaçlarıyla yapılmaktadır. Tüm bunların yanı sıra gerektiği takdirde kalbin bir başka kalp ile değiştirilmesi durumu da mümkündür.
Açık Kalp Ameliyatının Riskleri Nelerdir?
Tüm gerçekleştirilen ameliyatlarda görüldüğü gibi açık kalp ameliyatında da birtakım riskler görülebilmektedir. Bu riskler sağlık sektöründe gelişen teknoloji sayesinde giderek azaltılmaktadır. Başlıca riskler şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Kalp krizi geçirme
- Kalpte sıkışma meydana gelmesi
- Nabızda düzensizlikler görülmesi
- Göğüste ağrı, ateş ve sızı hissetme
- Nefes alışverişinde düzensizlikler görülmesi
- Organ yetmezliği (böbrek, akciğer)
- Kanda pıhtılaşma meydana gelmesi
- Aşırı kan kaybı
- Ameliyat bölgesinde enfeksiyon
Açık Kalp Ameliyatı Öncesinde Neler Yapılır?
Açık kalp ameliyatı oldukça önemli bir ameliyattır. Bu nedenle ameliyatın ciddiyeti dikkate alınmalı ve hem doktor hem de hasta açısından ameliyat öncesinde gerekli önlemler alınmalıdır. Ameliyat öncesinde yapılması gereken durumlar şöyle sıralanabilmektedir;
- Ameliyat öncesinde hasta doktor tarafından önerilmemiş olan hiçbir bir ilacı kullanmamalıdır.
- Hastanın sigara ve alkol kullanıyor olması halinde, ameliyattan birkaç gün önce bu alışkanlıkları bırakması gerekmektedir.
- Kan incelten ilaçlar ameliyat öncesinde kesinlikle kullanılmamalıdır.
- Ameliyat öncesinde hasta bakteri öldürmede etkili olan bir sabun kullanmalıdır. Bu sabunu kullanmak, oluşabilecek enfeksiyon risklerini azaltmaktadır.
Açık Kalp Ameliyatı Sonrasında Neler Yapılır?
Açık kalp ameliyatı sonrasında hastanın dikkat etmesi gereken birtakım unsurlar söz konusudur. Bu unsurları başlıca yaşam şeklindeki değişiklikler oluşturmaktadır. Ameliyat sonrası hastanın sağlığına dikkat etmemesi durumu kişinin sağlığında olumsuz etkilere neden olacaktır.
Açık kalp ameliyatı öncesinde olduğu gibi ameliyat sonrasında da yapılması gereken durumlar söz konusudur. Ameliyat sonrasında hastanın göğüs bölgesinde kalp çevresindeki zararlı sıvıların atılmasını sağlayan tüplerin olması ihtimali yüksektir. Damar alınan bölgelerde şişliklerin görülmesi, uyku düzensizliklerinin görülmesi normaldir. Bu durumlar zamanla kendiliğinden geçebilmektedir. Geçmediği takdirde bir uzman tarafından yardım almak gerekebilmektedir. Hasta bir süre boyunca bağlı olduğu makine tarafından gözlemlenmelidir. Ameliyat sonrasında hasta ameliyatın gerçekleştiği gece yoğun bakımda gözlem altında bekler, ilk gece sonrasında normal odaya alınması gerekir. Hastanede kalış süresi gelişen teknoloji sayesinde giderek azalmaktadır. Yaklaşık bir ay içerisinde hasta gündelik yaşantısına geri dönebilmektedir.
Açık kalp ameliyatı sonrasında nefes alışverişinde zorluk, öksürük gibi birtakım durumların görülmesi normaldir. Ameliyat sonrasında kişi yaşam şeklini gözden geçirmeli ve özellikle kalp sağlığı için hangi unsurlara dikkat etmesi gerektiğini bilerek hareket etmelidir.