Güncelleme Tarihi: 3 Eylül 2022
Yüzde yer almakta olan kaslar, sinir aracılığıyla işlevlerini yerine getirmektedirler. Bu sinirlerin hasarlanması durumunda ise yüzde güçsüzlük ve hareket işlevini kaybetme gibi problemler meydana gelir. Ağız felci meydana geldiği takdirde kişilerin vakit kaybetmeden felce neden olan faktörleri bir uzmandan öğrenmeleri gerekmektedir. Birçok farklı sebepten ötürü meydana gelebilen bu durumun sonucunda yüzde anormallikler meydana gelirken vücudun farklı bölgelerinde de birtakım değişiklikler meydana gelebilmektedir. Kişinin gündelik yaşantısını ciddi oranda etkileyen bu durum meydana geldiği takdirde kişinin mutlaka bir uzmana danışması gerekmektedir.
Yüz sinirindeki bozuklukların görülüp bunun ağız felcine dönüşmesine kişinin geçirdiği travmalar ve enfeksiyon kapma durumu sebebiyet verebilmektedir. Ağız felci, cinsiyet fark etmeksizin hem kadın hem de erkeklerde eşit oranda meydana gelme ihtimali bulunan durumlar arasında yer almaktadır.
Ağız Felci Belirtileri Nelerdir?
Ağız felci belirtileri tüm kişilerde aynı şekilde görülmemektedir. Bu belirtiler başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Ağızdan salyaların akması
- Baş ağrısı
- Baş dönmesi
- Kulakta ağrı ve sancı
- Duyguları ifade etmede güçlük yaşama
- Gözde sebepsiz tiklerin meydana gelmesi
- Yemek yemede veya içecek tüketmede güçlük yaşanılması
- Yüzün bir kısmında kaymaların meydana gelmesi
- Konuşmada bozuklukların başlaması
- Göz kuruluğu
- Göz yaşarmaları
- Tat alma duyusunda meydana gelen farklılıklar (tat alma kaybı)
- Mimik kayıpları
- Dudak çevresinde kaymaların meydana gelmesi
Ağız Felcinin Gelişim Süreci
Sinirlerin zedelenmesi sonucunda ağız felci meydana gelir. Sinir bozukluğunun yayılması ise diğer duyularda bazı etkileri doğurabilmektedir. Ağız felciyle birlikte meydana gelen problemler arasında;
- Göz kayması
- Sıvı tüketiminde zorlukların yaşanması
- Gözde yanmaların meydana gelmesi gibi durumlar yer almaktadır.
Ağız felcinin öncü belirtileri arasında ise kulak ve boyun arasında kalan bölgede meydana gelen ağrılar yer almaktadır. Bu gibi durumlar meydana geldiği takdirde kişinin vakit kaybetmeden biz uzmana danışması tavsiye edilir.
Ağız Felcini Arttıran Nedenler Nelerdir?
Bazı durumlar ağız felcini özellikle tetikleyebilmektedir. Bu durumlar arasında hastanın yaşı ve bazı kalıtımsal hastalıklara sahip olmak yer almaktadır. Çocuklarda yetişkinlere oranla daha hızlı bir şekilde hücre bölünmesinin gerçekleştiği bilinmektedir. Bu nedenle yetişkinlerde ağız felci meydana geldiği takdirde iyileşme olasılığı oldukça düşük olmaktadır.
Ağız Felcinin Tanısı Nasıl Yapılır?
İşitme ve gözyaşı testi aracılığıyla ağız felci problemi yaşayan kişilere uygulanmaktadır. Gözyaşı miktarını belirleme aracılığıyla kişilere gözyaşı testi uygulanabilmektedir. İşitme testi ise ağız felciyle sinirlere verilen zararların işitme duyusunu ne kadar etkilediğini göstermektedir.
Radyolojik görüntüleme aracılığıyla yüzde sinirin yer aldığı bölgelerde enfeksiyon, tümör gibi durumların mevcut olup olmadığı tespit edilmeye çalışılır. Bunun yanı sıra radyolojik görüntüleme ile herhangi bir kemik kırığının olup olmadığı da belirlenebilmektedir.
Sinirde zedelenmenin meydana gelmesiyle ağız felci meydana gelir. Zedelenmenin hangi boyutta olduğunu anlamak için ise elektriksel test ile sinirler elektrik aracılığıyla uyarılır.
Ağız Felcinin Tedavisi Nasıl Yapılır?
Ağız felci tedavisinde herhangi bir cerrahi yöntem kullanılmamaktadır. Bu durum meydana geldiği takdirde iyileşme sürecini azaltma amacıyla kişinin evde uygulayabileceği yöntemler ise başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Özellikle soğuk zamanlarda baş ile boyun bölgesini sıcak tutmaya çalışmak
- Enfeksiyonlardan korunmaya çalışmak
- Gerektiği takdirde antibiyotik kullanmak
- Suni gözyaşı ilaçları kullanmak
- Göz bandı kullanmak
- Zeytinyağı ile çamfıstığını dövüp elde edilen karışımı sabah ve akşam masaj yaparak yüze uygulamak
- Kuru biberiyeyi demlemek ve öğle ile akşam saatlerinde içmek
- Ardıç yağı kullanarak her sabah masaj yapmak
- Üzerlik yağı kullanarak yüzün tamamına masaj yapmak
- Lavanta ve sirkeyi iki gece bekletmek, pamuk ile yüzü silmek
- Bal ve zeytinyağı karışımını düzenli olarak her gün tüketmek
- B grubu vitaminleri tüketmek
Ağız Felcine Sahip Kişilerin Evde Yapabilecekleri Egzersizler
Bu duruma sahip olan kişiler kaşları yukarı ve aşağı kaldırıp indirmeli, kaşları birbirine yaklaştırmalı ve çatmalı, gözlerini düzenli bir şekilde açıp kapatmalıdırlar. Daha sonrasında sıkı bir şekilde kapatılan gözler burun delikleri ile birlikte açılır.
Gözlerden sonra burun iki yöne doğru hareket ettirilir. Bu esnada düzenli bir şekilde nefes alışverişi devam eder. Yanaklar içeri doğru çekilme yoluyla hareket ettirilir.
Dudaklar ıslık çalma şekline getirilir. Kişinin dişlerini göstermeden gülümsemesi gerekir. Dudaklar ile tamamlanan bu egzersiz günde on dakika uygulandığı takdirde başarılı sonuçların elde edilmesini sağlayacaktır.