Güncelleme Tarihi: 7 Mayıs 2018
Anjiyo Nedir Ne Neden Yapılır?
Anjiyo, kalp ve damar tıkanıklığı yaşayan hastaların tedavisinde uygulanmaktadır. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte anjiyo giderek daha kolay gerçektirilen bir operasyon haline gelmiştir. Doktor tavsiye ettiği sürece anjiyo yapılması durumunda bir sakınca yoktur. Operasyon yaklaşık olarak 15 veya 20 dakika sürmektedir. Kolay bir operasyon olması ile birlikte kalp ve damar rahatsızlıklarıyla ilgili oluşabilecek komplikasyonları teşhis etmesi bakımından oldukça önemlidir. Anjiyo sırasında kanama olmaması için gerekli önlemler de alınmaktadır. Hastaya kasık bölgesinden anjiyo yapılması durumunda 6 saat gözlem altında tutulması gerekmekle birlikte, kol veya bilek bölgesinden anjiyo yapılması durumunda ise yaklaşık 1 saat kadar gözlem altında tutulması gerekmektedir.
Anjiyo Sonrası Neler Görülebilir?
Anjiyo günümüzde oldukça kolay gerçekleştirilen bir operasyon olmasına karşın, sonrasında herhangi bir komplikasyon oluşması durumu da görülebilir. Koroner anjiyografi yapılması durumunda bazı hastalarda çok ciddi olmayan komplikasyon görülebilmektedir. Bacakta görülen ağrı ve uyuşmalar da bu komplikasyonlardan en sık görülenidir. Anjiyo tedavisi sonrasında bacaklarda hissiyat kaybına neden olabilecek bacak uyuşmasının görülmesi ve çok etkili olmayan ağrılar oldukça normaldir. Tedavi ardından toplardamarlarda görülebilecek olan birtakım değişiklikler nedeniyle de kişi vücudunda farklılıklar hissedebilmektedir.
Tıbbi literatürde anjiyo olarak geçen durum küçük kalp operasyonu olarak da bilinmektedir. Anjiyo operasyonu için öncelikle hastaya lokal anestezi uygulanmaktadır. Daha sonra damarlara katater adı verilen ince borucuklar aracılığıyla giriş yapılmaktadır. Bu tüpler aracılığıyla hastanın damar yoluyla kalp ve damar üzerine yaşadığı problemler ve boyutlarıyla damarların darlığı tespit edilir. Operasyon sırasınca tıbbi terminolojide radyo opak ismiyle bilinen boyalı madde kalp damarlarına verilir. Bu boyalı madde röntgen ışığı altında fark edilir ve kalp damarlarının görülmesini sağlamaktadır. Operasyon sonrasında morarma ve ufak şişkinliklerin görülmesi bu nedenle normal karşılanmaktadır. Bazı hastalarda bu şişme problemlerine bacak ve kol bölgesinde uyuşma ve ağrılar da eşlik etmektedir.
Anjiyo Sonrası Bacakta Ağrı ve Uyuşma Neden Olur?
Anjiyo sırasında kalp damarlarına yerleştirilen boyalı maddeler olarak bilinen radyo opaklar yerleştirilir. Bu radyo opakların yalnızca röntgen ışıkları altında fark edilmesi ve kalp damarlarının bu şekilde görülmesi durumu da operasyon sonrası bu etkilerin görülmesinde etkili olmaktadır. Operasyon sonrasında bacakta ağrı ve uyuşma durumunun görülmesi oldukça normaldir. Fakat yine de çok şiddetli bir ağrı görülmesi durumunda mutlaka doktorunuza danışmanız gerekmektedir. Bacakta görülen ağrı, uyuşma durumlarının sebebi toplardamara bağlı olan semptomların görülmesidir. Bu semptomların her hastada aynı şekilde ve düzeyde görülmemesi durumu olağandır ve bu durumda endişelenilmemelidir.
Anjiyo sonra bacakta görülen ağrı ve uyuşmalar
Operasyon sonrası dikkat edilmesi gereken en önemli unsur doktorun önerdiği ilaçların düzenli olarak kullanılmasıdır. İlaçların düzenli olarak kullanılması ve bu durumun önemsenmesi operasyon sonrası süreç için yararınıza olacaktır. Daha önce de bahsedildiği gibi toplardamar semptomlarından kaynaklanan ağrı, morarma ve uyuşma durumları oldukça olağandır. Bu durumda hastanın endişe etmesine gerek olmamaktadır. Fakat yine de ağrılarınızın olması gerekenden çok fazla olduğunu düşünüyorsanız operasyonu gerçekleştiren doktorunuza danışmanızda fayda vardır. Kesinlikle doktorunuzun önerdiği dışında bir ağrı kesici veya ilaç kullanmamanız gerekmektedir. Uyuşma ve kanama gibi durumlarda olağandışı bir belirti görüldüğü takdirde doktorunuz farklı bir ilaç tedavisine başlamanızı tavsiye edebilir. Bunun yanı sıra doktorunuzun anjiyo operasyonu sonrasında vermiş olduğu ilaçların düzenli kullanımı da operasyon sonrası yaşanabilecek morluk, ağrı ve şişkinliklerin en az düzeyde gerçekleşmesini sağlayacaktır.
Anjiyo Sonrası Bacakta Görülen Ağrılar ve Uyuşmalar Nasıl Tedavi Edilir?
Anjiyo sonrası toplardamar semptomları sebebiyle görülebilecek olan ağrı ve uyuşmalar özellikle bacakta olmakla birlikte tüm vücutta görülebilir. Bu semptomların görülmesi çok ciddi olmadığı sürece oldukça normaldir. Daha önce de bahsedildiği gibi doktorunuzun anjiyo sonrası vermiş olduğu ilaçlar bu ağrı, morarma ve uyuşmaların en alt düzeyde olmasını sağlayacak ve bu süreç hasta açısından çok daha rahat geçmesine yardımcı olacaktır. Bununla birlikte anjiyo sonrası çok fazla morluk ve şişkinliklerin oluşması durumunda doktorunuz ayrıca ilaç tedavisine de başlamanızı tavsiye edebilir. Bu noktada en doğru tutum doktorun önerilerini takip etmek ve morluk, ağrı, uyuşma için iyi geldiğine dair bilginiz olan ilaçları doktorunuza danışmadan kullanmamaktır.
Anjiyo Sonrası Hasta Nelere Dikkat Etmeli?
- Anjiyo sonrası çok fazla su içilmesi gerekmektedir.
- Hasta, anjiyo sonrası ilk 24 saat oluşabilecek komplikasyonları önlemek ve gerekli müdahaleleri yapabilmek sebebiyle hastane ortamında kontrol altında olmalıdır.
- Anjiyonun koldan yapıldığı durumlarda ilk 8 saat kolu hareket ettirmemek gerekmektedir.
- Hastaneden sonraki 24 saatte anjiyo işlemi gerçekleştirilen hasta ağır yük kaldırmaktan kaçınmalı özellikle ilk 24 saat banyo yapmamalıdır.
- Kasıktan anjiyo yapıldığı durumlarda kasık bölgesinin enfeksiyon kapmaması için gerekli hijyen sağlanmalıdır.
- Hasta anjiyo sonrasında daha yumuşak kıyafetler giymelidir. Kıyafet değişimi sırasında anjiyo yapılan bölgeye dikkat edilmelidir.
- Hasta ani hareketlerden kaçınmalı ve ayağa kalkarken acele etmemelidir.
- Bir süre boyunca sırt üstü uyuması gerekmektedir.
- Hasta katı yiyeceklerden ziyade sıvı yiyecekleri tercih etmelidir.
- Vücudu yoran ve vücuda zarar verdiği bilinen sigara ve alkol gibi unsurlardan uzak durulmalıdır.
- Hasta aşırı yağ içermekte olan yiyecekler yerine daha düzenli ve sağlıklı beslenmelidir. Özellikle kalp sağlığına iyi gelen besinlerin tüketilmesi bu süreçte hasta için daha faydalı olacaktır.