Skip links

Boyun Düzleşmesi Neden Olur? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Güncelleme Tarihi: 27 Şubat 2018

Son zamanlarda dünyada en sık rastlanan hastalıklar arasında yer alan boyun düzleşmesi, gündelik hayattan kaynaklı olan fizyolojik ve psikolojik yıpranmalar ile ortaya çıkıyor. İş yaşantısının ve günlük hayatın stresinin insanlara getirdiği sıkıntılar, sosyal yaşantı ile stresten uzaklaşamayan kişiler, boyun düzleşmesi problemi ile karşı karşıya kalıyor. Fizyolojik kaynaklı bir sorun olan boyun düzleşmesinin tedavileri için muhakkak ortopedi uzmanlarına ve fizik tedavi uzmanlarına başvurulmalıdır.

Boyun düzleşmesi tamamen fiziksel bir hastalıktır. Genetik ya da doğum sırasında meydana gelebilecek olan problemler boyun düzleşmesine yol açmaz. Boyun düzleşmesi, sizin yaşam tarzınız ve yaşadığınız çevrenin şartlarının meydana getirdiği bir hastalık olarak nitelendirilir. Boyun düzleşmesindeki problem, “C” harfi gibi gözüken boyun omurlarının zaman içerisinde “I” harfi şeklini almasıdır.

İnsanların anatomi yapıları farklıdır. İnsanlardaki omurga uzunluğu, omurga genişliği ve omurganın şekilleri insandan insana farklılık gösterir. Ancak şekil ve büyüklüklerin farklı olmasına rağmen insanların büyük bir çoğunluğunda omurlar “C” harfi şeklinde bir dizilimdedir.

Anatomik açıdan normal bir duruş sergileyen kişinin boyun ve omurilik bağlantıları hassas bir tabaka şeklindedir. Son derece ince bir şekilde dizilen yumuşak disklerden oluşan omurga kaymaları, boyun düzleşmesi hastalığının ortaya çıkmasına sebep olur. Boyun düzleşmesinin tedavi edilmediği durumlarda ciddi sağlık problemleri ortaya çıkar.

Boyun Düzleşmesinin Temel Sebepleri Nelerdir?

Boyun düzleşmesini meydana getiren en temel sebepler arasında uzun süre boyunca aynı pozisyonda kalmak ve gün içerisinde hareketsiz bir yaşam sürmek yer alır. Hareketsiz bir yaşam benimsemek ile birlikte aynı zamanda aşırı hareket ve vücudu gereğinden fazla zorlamak da boyun düzleşmesine yol açar. Fiziksel aktiviteler dışında farklı durumlarda da boyun düzleşmesi meydana gelir. Örneğin, doğru bir hastalık seçmediğiniz zaman uzun süreli kullanımlarda hastalık riski artabilir.

Psikolojik bazı sebeplerden dolayı da boyun düzleşmesi meydana gelebilir. Psikolojik sebepler arasında aşırı yorgunluk hissi, depresyon, tükenmişlik sendromu gibi pek çok farklı sebepler yer alır.

Aynı hareketleri sürekli olarak yapan kişilerde de boyun düzleşmesi meydana gelir. Sadece masa başında çalışan kişiler değil, aynı zamanda sürekli yatarak dinlenen ve sürekli olarak yürüyen kişilerde de boyun düzleşmesi riski vardır. Öğretmenler, aşırı kitap okuyan insanlar, bilgisayar başında vakit geçirenler, masa başı iş yapanlar, sürekli ders çalışan insanlar, bankacılar ve ev hanımlarında da boyun düzleşmesi sık sık görülür.

Boyun Düzleşmesi Belirtileri Nelerdir?

Boyun düzleşmesi hastalığının en önemli belirtileri arasında boyun bölgesinde meydana gelen ağrılar yer alır. Ağrıların şiddeti, yaşanan boyun düzleşmesinin yoğunluğuna ve seviyesine göre değişkenlik gösterir. Ağrı ile birlikte boyun düzleşmesi söz konusu olduğu zaman boyun hareketlerinde kısıtlanma ortaya çıkar. İnsanlar genellikle bu belirtiyi boyunda kireçlenme zanneder. Ancak boynun istendiği gibi hareket ettirilememesi boyun düzleşmesi belirtisidir.

Boyun Düzleşmesi Nasıl Teşhis Edilir?

Boyun düzleşmesi belirtileri arasında yer alan boyun ağrılarını ve boynu hareket ettirememe belirtilerini yaşıyorsanız uzmanlar ilk etapta size fiziksel bir muayene yapar. Muayeneye ek olarak bazı tahliller de istenir. Fiziki muayene, boyun düzleşmesi rahatsızlığının teşhisi için yeterli bilgiyi sağlar. Ancak hastalığın kesin bir şekilde teşhis edilebilmesi için röntgen veya MR çekimi de gereklidir.

MR veya röntgen uygulamaları sayesinde bu hastalığın net bir şekilde teşhisi yapılır. Boyun düzleşmesi için fizik muayene uygulandığı zaman doktorlar tarafından aşağıdaki işlemler uygulanır:

  • Boynun sağ, sol, ön ve arka yönlere yaslanması, hareket kabiliyetlerinin kontrolü
  • Boynun çevresine el ile yapılan dokunuşlar ile hastaların verdiği tepkiler ve rahatsızlığın hassasiyet seviyesinin analizi
  • El, kol ve bacaklarda meydana gelebilecek güç kayıplarını analiz edebilmek için tepi ölçümü

Boyun Düzleşmesi Tedavi Yöntemleri

Boyun düzleşmesi tedavilerinde ilk önce omuriliğe ve omuriliğin içerisinde yer alan sinirlere herhangi bir baskının söz konusu olup olmadığı kontrol edilir. Yapılan kontroller sonrasında, eğer bu bölgede yer alan sinirlere karşı bir baskı söz konusu olur ise, tedavinin kas güçlendirici ve egzersizler ile desteklenmesi gerekir. Boyun düzleşmesi için uygulanan bir diğer tedavi destekleyici önlem ise boyunluktur. Boyun kemikleri içerisindeki disklerde kayma olduğu durumlarda ise fizik tedavi seanslarına başlanır.

Boyun Düzleşmesinde Fizik Tedavi

Boyun düzleşmesi rahatsızlığı yaşayan kişilerin tedavisinde aletli fizik tedavi ve el ile fizik tedavi şeklinde iki ayrı çeşit fizik tedavi uygulanır. Hastalığın ilerleme hızı ve mevcut haline bağlı olarak aletli olarak yapılan fizik tedaviler 10 ile 20 seans şeklinde ortaya çıkar. El ile uygulanan fizik tedavi uygulamalarında ise ortalama 5 ile 50 seans arasında hastalara tedavi uygulanır.

El ile uygulanan fizik tedaviler esnasında hastalığın yer aldığı bölgeye pek çok farklı teknik uygulanır. Boyun düzleşmesi için uygulanan fizik tedavilerinin başarı oranları son derece yüksektir. Fizik tedavi sayesinde hastaların boyun kasları güçlendirilir ve hastaların daha rahat etmesi sağlanır.

Boyun Düzleşmesi için Bitkisel Çözümler Var mı?

Boyun düzleşmesi için bitkisel geçici çözümler tavsiye edilmez. Fiziksel bir rahatsızlık olan boyun düzleşmesi için ilk etapta fiziksel muayeneye ihtiyaç duyulur. Ancak boyun düzleşmesinin şiddetsiz olan ağrılarını belirli bir ölçüde bitkisel tedaviler ile rahatlatabilirsiniz.

Bunun için badem yağını bal ve şeker ile karıştırarak boyun bölgenize uygulayabilirsiniz. Ufak bir masaj şeklinde bu karışımı o bölgeye sürmeniz daha sonra ufak bir bez ile sarmanız yeterlidir. 30 dakika kadar bekledikten sonra sardığınız yeri açabilir ve ılık bir su ile yıkayabilirsiniz.

Boyun Düzleşmesi Tedavisi Sürecinde Nelere Dikkat Edilmeli?

Boyun düzleşmesi hastalığı için tedavi görüyorsanız dikkat etmeniz gereken pek çok farklı nokta vardır. Tedavi sürecinde özellikle ağır kaldırmaktan uzak durmanız gerekir. Hastalara herhangi bir şekilde yük bindirilmemesi ve vücudun zorlanmaması gerekir. Ayrıca boyun düzleşmesi hastaları tedavi süreci boyunca zıplama, koşma ve atlama gibi ani hareketlerden uzak durmalıdır.

Boyun düzleşmesi ile mücadele eden kişilerin boyun düzleşmesi için özel olarak üretilen ortopedik yastıklar kullanması gerekir. Yatağın yumuşak olması, orta seviyeli bir yumuşaklığa sahip olması son derece önemlidir. Hastalar tedavi süresi boyunca aynı hareketi uzun süre boyunca yapmamalıdır. Ayrıca uzun süre boyunca aynı pozisyonda kalınması da son derece sakıncalıdır. Tedavi sona erdikten sonra sık sık egzersiz yapılması da boyun sağlığınızı koruyabilmeniz için büyük önem taşır.

Boyun Düzleşmesinden Korunma Yöntemleri

Boyun düzleşmesinden kendinizi koruyabilmek için sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemeniz ve fiziksel hareketler ile egzersizler yapmanız gerek. Boyun düzleşmesini önleyebilmek için aynı zamanda ortopedik ve ergonomik yapıya sahip olan çalışma sandalyeleri ihtiyacınız olur. Pozitif ruh hali ve stresten uzak bir yaşam benimsemeniz de size boyun düzleşmesinden korunabilmeniz için yardımcı olur.

Boyun Düzleşmesi Kendi Kendine Geçer mi?

Boyun düzleşmesi tedavi edilmediği zaman ilerleyen ve daha kötü sonuçlar ortaya çıkartabilen bir hastalıktır. Boyun düzleşmesinin kendi kendine iyileşmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Hastalık durağan bir hastalık olmadığı için sürekli olarak ilerleme kaydeder. Boyun fıtığına doğru ilerleyen bu sürecin devamlı olarak kontrol altında tutulması gerekir. Tedavi uygulanmadığı zaman el, bacak ve kollarda uyuşmalar ve güç kayıpları ortaya çıkar.

İlerleyen durumlarda ise hastalar büyük hareket kayıpları ve his kayıpları yaşamaya başlarlar. Bu sebepten dolayı boyun düzleşmesinin kesinlikle vakit kaybetmeden tedavi edilmesi gerekir.

Boyun Düzleşmesi Ameliyatı Gerekli mi?

Hastalığın durumuna, ilerleyişine ve hasta üzerindeki etkisine göre, doktor gerekli gördüğü takdirde cerrahi müdahalede bulunabilir. His kayıpları ve güç kayıpları meydana getiren boyun düzleşmesi hastalıklarında, hastanın kasları yavaş yavaş eriyeceği için cerrahi işleme ihtiyaç duyulur. Uzmanlar tarafından yapılacak olan tedavilerde genellikle son tedavi yöntemi olarak ameliyat tercih edilir. Hızlı ilerleyen ve ileri seviyelere gelmiş olan hastalıkların tedavisinde eğer hastanın bekleyecek zamanı bulunmuyor ise hastanın onayı ile birlikte cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulur.

 

Tıbbi Birimler

Sağlık & Güzellik

Doktorlar

Online Randevu

Tahlil Sonuçları

E-Doktor

İletişim Bilgileri

Anlaşmalı Kurumlar

Sağlık Köşesi

International Patients

Kurumsal

Esencan Videolar