Güncelleme Tarihi: 10 Kasım 2022
Dil, işlevi açısından gündelik yaşantıda oldukça önemli olan bir organdır. Konuşma esnasında, yemek yemede ve sindirim sisteminin işlevini yerine getirmesinde etkilidir. Konuşma esnasında seslerin anlaşılır bir biçimde dışarı çıkabilmesi dil aracılığıyla gerçekleşir. Tüm bu nedenlerle dilin sağlıklı olması oldukça önemlidir. Dilde meydana gelen rahatsızlıklar kişinin gündelik yaşantısındaki rutin eylemlerini yerine getirmesini engellemektedir. Dil altı kabarcıkları ise dilde meydana gelen rahatsızlıklar arasında yer almaktadır. Diğer tüm rahatsızlıklar gibi dil altı kabarcıkları da kişinin yaşam kalitesinin düşmesine neden olmaktadır. Bu nedenle önlenmesi ve meydana geldiği takdirde tedavi edilmesi gereken durumlar arasında yer almaktadır.
Dil Altında Kabarcık Oluşumunun Nedenleri Nelerdir?
Vücudun en güçlü kasına sahip olması özelliği ile bilinmekte olan dil, birçok önemli işleve sahiptir. Bu işlevler arasında; çiğneme, tat alma, konuşma ve sindirime yardımcı olma gibi oldukça önemli faaliyetler yer almaktadır. Dil altında meydana gelen kabarcıklar, dilde acıya sebep olmaktadır. Bu acının yanı sıra dilin rutin olarak yerine getirmekte olduğu işlevlerin gerçekleşmesini engelleyebilmektedir. Yaşam kalitesinin düşmesine yol açması sebebiyle kişiler tarafından mutlaka ciddiye alınmalıdır. Dil altında kabarcık oluşumunun nedenleri ise başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Dili ısırma: Kişinin sıklıkla farkında olmaksızın gerçekleştirdiği ısırmalar, dil altında kabarcık oluşumunun nedenleri arasında yer almaktadır. Dili ısırma durumu genellikle yemek yeme esnasında gerçekleşmektedir. Bunun yanı sıra bazı kişilerin uykuda dil ısırma problemine sahip olduğu bilinmektedir. Bu durum genellikle psikolojik rahatsızlıklar ile açıklanmaktadır. Dil ısırmaları, dil altında ve üzerinde kabarcık oluşumuna neden olacaktır. Bu kabarcıklar ise temas halinde oldukları anda kişi acı hissine sahip olacaktır. Bu nedenle uykuda dil ısırma problemine sahip olan kişilerin mutlaka psikolojik destek almaları tavsiye edilmektedir. Kişiler, durumun kendiliğinden geçmesini beklememelidirler.
- Bağışıklık sisteminin güçsüzlüğü: Özellikle yetersiz beslenme sonucunda ortaya çıkan bağışıklık sisteminin güçsüzlüğü, dil altında kabarcık oluşumunun başlıca nedenleri arasında yer almaktadır. Folik asit gibi kişinin yaşantısı için ciddi oranda gerekli olan vitaminlerin yeterli oranda alınmaması, kişinin ciddi sağlık sorunları yaşamasına neden olacaktır. Bu sorunlar arasında yer alan dil altı kabarcıkları ise, kişinin acı hissine sahip olmasına sebep olmakla birlikte, yutkunma ve yiyecekleri çiğnemesini engelleyebilmektedir.
- Yetersiz beslenme: Kişilerin gün içerisinde beslenmelerine dikkat etmeleri ve mutlaka yeterli oranda beslenmeleri gerekmektedir. Kişi, kendi vücudu için gerekli olan protein, karbonhidrat, vitamin değerlerini bilmeli ve buna uygun bir beslenme programını takip etmelidir.
- Dilde bulunan papillaların alerjik maddelere tepki göstermesi: Dilde mevcut olan papillalar, oldukça hassas olmaları ile bilinmektedirler. Özellikle asitli içeceklere karşı hassas olan papillalar, bu alerjen maddeler ile temas ettikleri takdirde dil altında kabarcık oluşumuna neden olabilmektedirler. Bu nedenle kişinin dilde hangi maddelere karşı alerjisinin olduğunun tespiti için mutlaka bir uzmana danışması gerekmektedir. Tespit sonrasında kişi bu besinleri tüketmekten kaçınmalı, maddeler ile teması sürdürmemelidir.
- Aşırı sigara kullanımı: Dilde tat kaybına neden olabilen sigara kullanımı, dilin yapısının bozulmasına dahi yol açabilmektedir. Tüm bunların sonucunda ise dil altında kabarcık oluşumunun görülebilmesi mümkündür. Dilde meydana gelen kabarcıklar dilin işlevlerini yerine getirmesine engel olmakla birlikte, sindirim organlarına zarar dahi verebilmektedirler.
- Kawaski sendromuna sahip olmak: Kan damarlarının işlevini bozmaya neden olan bu rahatsızlık sonucunda dil altı kabarcıkları oluşabilmektedir. Bu durum özellikle kişinin yutkunmasında ciddi sorunlara yol açabilmektedir.
Dildeki Kabarcıklar Nasıl Geçer?
Dilde meydana gelen kabarcıklar kişinin gündelik yaşantısını oldukça ciddi bir biçimde etkileyebilmektedir. Bu nedenle bu durum meydana geldiği takdirde kişinin mutlaka bir uzmana danışması gerekmektedir. Kişinin bu durumu engellemek ve meydana geldiğinde iyileşmesini desteklemek için uygulayabileceği bazı yöntemler bulunmaktadır. Fakat bu, kişinin bir uzmana danışmasını engellememelidir. Kişinin geçici çözümler uygulamasının kısa vadede faydalı olacağı unutulmamalıdır.
Dilde meydana gelen kabarcıkların önlenmesi için kişinin uygulayabileceği yöntemlerşu şekilde sıralanabilmektedir;
- Ağız ve diş hijyenine dikkat etmek
- Tuzlu su ile düzenli bir şekilde gargara yapmak
- Geceleri yatmadan önce nane yaprağı çiğnemek
- Kaynamakta olan suya nane yaprağı katmak ve bu su soğuduktan sonra gargara yapımında kullanmak
Dil altı kabarcıkları meydana geldiği takdirde kişinin yapması gerekenler şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Tam donanımlı bir sağlık kuruluşuna başvurmak
- Sağlık kurumunda gerekli olan vitamin testini yaptırmak
- Vitamin eksikliği tespit edildiği takdirde uzmanın yönlendirmesi doğrultusunda gerekli olan vitamin takviyesini almak
- Uygun beslenme düzenini takip etmek ve uzman tarafından belirtilen beslenme tavsiyelerine bağlı kalmak
- Kabarcıkları minimum düzeyde etkileyecek besinleri tüketmeye dikkat etmek
- Ekşi, baharatlı, yağlı ve tuzlu besinlerden kaçınmak
- Kolay yutulabilen besinler tercih etmek
- Düzenli olarak diş fırçalamak
- Diş ipi kullanmak
- Düzenli bir şekilde gargara yapmak
- Dilin yapısını olumsuz yönde etkileyen besinlerden kaçınmak
- Sigara, alkol ve asitli içecek tüketiminden kaçınmak