Güncelleme Tarihi: 7 Mayıs 2018
Ekstrasistol Nedir ve Hangi Durumlarda Görülür?
Kalbin normal atışının yanı sıra ortaya çıkan fazla kalp atışına tıbbi literatürde ekstrasistol adı verilmektedir. Diğer bir ifade ile kalbin olması gerekenden fazla atması durumuna ekstrasistol denmektedir. Ekstrasistol nedeniyle kalp atışı normalde atması gereken süreden daha önce gerçekleşir ve bir süre boyunca kalp atışı görülmez. Kalp atışı belli bir ritmik düzene sahiptir. Yetişkinlerde yaklaşık olarak 50 ile 100 kere atmakta olan kalp, 50 atışın altına düştüğü takdirde bredikardi 100 atışın üzerine çıktığı takdirde ise taşikardi sorunu yaşanacaktır. Kalp ek atımları olan ekstrasistol her yaştan kişilerde görülebilmektedir.
Ritim bozukluğu olarak bilinen taşikardi daha çok yoğun bir şekilde spor yapan kişilerde görülmektedir ve görüldüğü takdirde ciddiye alınması gerekmektedir.
Ekstrasistol Neden Olmaktadır?
- Sigara ve alkol tüketimi: Sigara ve alkol tüketimi, bu durumdan en çok etkilenen organlardan biri olan kalple ilgili neredeyse tüm rahatsızlıkların nedenleri arasında yer almaktadır. Alkol tüketimi vücuttaki organları yormakta ve fonksiyonları yavaşlatmaktadır.Organların üzerindeki yük azalacağı için ekstrasistol durumu yaşayan hastalara alkolü bırakmalara tavsiye edilir.
- Aşırı kafein tüketimi: Vücuda gereğinden fazla kafein alındığı takdirde vücut uyarı olarak birtakım sonuçlar iletecektir.
Düzensiz beslenme: Sağlıksız ve düzensiz beslenme durumu kişilerin - Aşırı stres: Gündelik yaşantıda yaşanılan yoğun stres durumları psikolojik olarak kişiyi etkilemekte ve bu etkiler vücuda dolaylı olarak yansımaktadır.
- Heyecan: Olaylara karşı verilen tepkiler kişiden kişiye değişmektedir. Bazı olaylar karşılığında
- Psikolojik nedenler: Endişe, korku, depresyon gibi nedenler de ekstrasistola neden olabilmekle birlikte daha ciddi bir duruma dönüşmesini önlemek sebebiyle psikolojik yardım almak faydalı olacaktır.
- İlaçların yan etkileri: Kullanılan bazı ilaçlar kalpte çarpıntı ve titremeye neden olabileceği gibi kalpte ek atım durumu olarak görülen ekstrasistola da neden olmaktadır.
Ekstrasistol Belirtileri Nelerdir?
Ekstrasistol genel olarak hastanın dinlenme sürelerinde gözükmektedir. Dinlenme sırasında görülen ekstrasistol durumu nadiren kalp atımlarının hızlanması şeklinde meydana gelir. Ek kalp atımlarının başlıca sebepleri arasında psikolojik etmenler yer almaktadır. Bu sebeple olumlu düşünmek ve hayatınızda endişe, korku ve heyecan gibi faktörlere çok fazla yer vermemek kalp sağlığınız için de faydalı olacaktır. Ekstrasistol durumu, kendisinde bir kalp rahatsızlığı olduğuna dair endişe taşıyan hastalarda daha sık görülmektedir. Psikolojik olarak hasta hissetme durumu da kalp atımına kişinin daha fazla dikkat etmesi sonucunda kalbin gereğinden hızlı veya yavaş atıyor olduğunu hissetmesine neden olabilir. ekstrasistol Ekstrasistol durumu incelenmesi gereken bir bozukluk olarak nitelendirilmektedir. Bu nedenle gerek durumun önemi gerekse herhangi bir tedavi uygulanıp uygulanmayacağı durumu doktor muayenesi sonucunda belirlenir. Ekstrasistol kendiliğinden geçebilen bir durum olabilmekle birlikte yanı sıra herhangi bir kalp rahatsızlığının olup olmadığı durumuna göre tedavi de gerektirebilen bir durum olabilir.
Farklı ek atım biçimleri var mı?
Her ek atım biçimi aynı değildir. En sık görülen ek atım biçimleri şöyle sıralanabilir:
- Kulakçıktan doğan normal olmayan atımlar
- Nodal ek atımlar (kulakçık-karıncık arası düğümden kaynaklanan normal olmayan atımlar)
- Karıncıktan kaynaklanan ek atımlar
Tek bir bölgeden kaynaklanan ek atımlar tek merkezi atımlar olarak adlandırılırken değişik bölgeden kaynaklanan ek atımlar ise çok merkezli olarak adlandırılmaktadır. Bir normal kalp atımının ardından gelen ek bir atım varsa bu durumda ikili ritim söz konusu olmaktadır. Ard arda gerçekleşen ek atımlara salvo ek atımlar denir.
Ek Atımlar Tehlikeli Midir?
Ekstrasistol durumunu yaşayan her hasta için ek atımlar her zaman aynı tehlike durumunu arz etmemektedir. Genel olarak geçici bir uyarılma durumu görüldüğünde ve özellikle gençlerde düzenli olarak gerçekleştirilen, vücudu aşırı yormayan spor yapmaları durumunda ortadan kalkması mümkündür. Ek atımların tehlike arz ettiği durumlar, bir kalp veya dolaşım bozukluklarıyla birlikte görüldüğü durumlardır. Ekstrasistol durumunun hastanın ciddi problemlere yol açması durumu, bu hastalıklar sebebiyle olmaktadır. Örnek vermek gerekirse; Ekstrasistol, ek kalp atımı durumu görüldüğünde çok sıklaşacak karıncık taşikardi ile birlikte ani ölümlere dahi yol açabilmektedir. Bu nedenle özellikle farklı bir kalp rahatsızlığı olan kişiler bir uzmana danışmak durumundadır.
Ekstrasistol Nasıl Tedavi Edilir?
Ekstrasistol çoğu zaman önemsenmeyen ve herhangi bir müdahale olmadan kendiliğinden geçeceğine inanılan bir sağlık sorunudur. Hastalar genellikle bu durumun hayatlarını çok ciddi bir boyutta etkilemediğini ve kısa bir sürede etkisinin geçtiğini belirtirler. Ekstrasistol durumunun kalbin iki atıp bir durma şeklinde yaşandığını belirten hastalar kalbin düzensiz atması durumuna sahiptirler. Bu durumda ekstrasistol problemi yaşandığı takdirde muayene ile durumun sebepleri araştırılmalıdır. Ekstrasistol doğrudan ciddi bir kalp rahatsızlığıyla ilişkilendirilmemelidir. Hasta bu durum gözüktüğü takdirde paniğe kapılmamalıdır. Ekstrasistol durumu yaşandığında endişe etmemeniz gerektiği gibi bir doktora danışmanız da gerekmektedir. Bu sayede ekstrasistol durumuna neden olan faktörleri tespit edebilir ve gündelik yaşamda düzeltmeniz gereken unsurlar var ise yardım alabilirsiniz.