Skip links

Kalbin Hızlı Atmasının Nedenleri Nelerdir?

Güncelleme Tarihi: 4 Mayıs 2018

Kalp Neden Olması Gerekenden Daha Hızlı Atar?

Kalp atış hızı olarak bilinen nabzın atış hızı birçok hastalığın belirtisi niteliğinde olabilmektedir. Kalbin dakikada 100’ün üzerinde atıyor olması durumu oldukça ciddi bir durumdur ve tıbbi literatürde taşikardi olarak adlandırılmaktadır. Kalp atış hızı sürekli olarak 50’nin altında veya 100’ün üzerinde seyrediyorsa bu oluşabilecek kalp rahatsızlıkları açısından ciddi bir durumdur. Güçlü, hızlı ve düzensiz kalp atışlarına sahip olduğunuz takdirde mutlaka bir uzmana danışmanız gerekmektedir. Kalbin hızlı atmasının başlıca nedenleri şunlardır;

Aşırı kafein tüketimi: Fizyolojik sorunlara yol açmakta olan aşırı kafein tüketimi, vücudumuzu oldukça fazla etkilemektedir. Yalnızca kahvede değil tükettiğimiz çoğu üründe bulunan kafein miktarı ölçülü bir şekilde alınmalıdır.

Psikolojik etkenler: Psikolojik etkenler, en sık görülen çevresel nedenlerden biridir. Depresyon, yoğun stres altında çalışmak, endişe ve kaygı gibi durumlar da kalbin hızlı atmasının nedenleri arasındadır. Üzüntü, mutluluk, heyecan gibi durumlar da kalp atış hızını etkileyen faktörler arasında yer almaktadır. Özellikle ani stres ve korku durumları kalp atış hızını etkilemektedir.

İlaçların yan etkisi: Kullanmakta olduğunuz ilaçların yan etkileri kalbin hızlı atmasının da nedenlerinden biri olabilmektedir.

Hipertiroidi: Hormonların fazla veya az salgılanması durumu vücutta birçok rahatsızlığa neden olabilmektedir. Bunlardan troid hormonunun fazla salgılanması durumu ise hipertiroidi rahatsızlığına neden olur ve kalbin hızlı atması durumuna yol açabilir.

Bazı aktiviteler: Aşırı ağırlık kaldırımı gibi fiziksel gücünüzü olması gerekenden fazla kullandığınız durumlarda kalbin hızla atması durumu görülebilmektedir.

Kalp rahatsızlıkları: Kalp ile ilgili olan herhangi bir rahatsızlık yaşandığı durumda nabızla ilgili de problem yaşanması olasıdır. Eğer herhangi bir kalp rahatsızlığınızın olup olmadığı ile ilgili bilginiz yok ise kalbinizin sık bir şekilde hızlı atması durumunda bir uzmana gözükmeniz tavsiye olunur. Kalp yetmezliği, aort darlığı, aort stenozu gibi rahatsızlıklar kalbin gerektiğinden hızlı atması konularında etkili olabilmektedir.

Sigara ve alkol tüketimi: Vücuda birçok zehirli maddenin karışmasında etkili olan sigara kullanımı hastanın vücudunu ciddi oranda etkilemektedir. Bu etkiler kalp atış hızında da görülebilmektedir. Sigara içildiği sürece akciğerler normalden daha fazla çalışacağı için vücudun geri kalanı oksijenden mahrum kalabilmektedir. Kalp atış hızının olması gerekenden hızlı attığı durumlarda, sigara bu durumun tek nedeni ise sigarayı bırakma durumunda normal atış hızına dönülecektir. Kalp atışlarının hızlı atmasının doğrudan sebeplerinden biri de alkolün aşırı tüketilmesidir. Alkol aşırı tüketildiği durumlarda kalbi yormaktadır.

Susuzluk: Vücuda gerekli suyun verilmeyişi durumu yorgunluk ve bitkinlik gibi durumların yanı sıra kalbin gerekenden fazla hızlı atmasına da sebep olmaktadır. Bu nedenle günde en az 2 litre su içilmesi önerilir.

Enfeksiyon: Vücutta enfeksiyon olması durumunda yaş fark etmeksizin kalbin hızlı atması durumu gözükebilmektedir.

Kalp ritmi herhangi bir problem olmadığı takdirde şu şekilde görülmektedir:

  • Yeni doğan: 100-160
  • 6-12 aylık bebekler: 80-150
  • 1-3 yaş çocuklar: 80-130
  • 3-5 yaş çocuklar: 80-120
  • 6-10 yaş çocuklar: 70-110
  • 11-14 yaş çocuklar: 60-105
  • 15-20 yaş: 60-100
  • 20 yaş ve üzerinde: 50-80

Kalbin hızlı atması problemi görüldüğünde yapılacaklar:

Öncelikle çarpıntınızın türünü dikkatlice belirlemelisiniz. Kalp çarpıntınız hızlı, yavaş, düzensiz veya kuvvetli olabilir. Daha sonra kalbin hızlı atmasının nedenleri tespit edilmelidir. Doktor muayenesi sırasında gündelik yaşamda kalbin hızlı atmasına etken olabilecek herhangi bir unsurun olup olmadığı belirtilmelidir. Daha sonra, doktor tercihine bağlı olarak holter adı verilen bir tıbbi alet yardımı ile 24 saat boyunca hastanın kalp atış hızını ölçen alet tarafından gün içerisinde hangi zamanlarda kalp atış hızında farklılaştığı tespit edilir. Bu tespit sonucunda doktorunuz uygun gördüğü tedavi yöntemine başlayabilir veya yalnızca yaşam şeklinizi değiştirmeniz tavsiyesinde bulunabilir.

Kalbin Hızlı Atmasıyla Birlikte Görülebilecek Durumlar Nelerdir?

Kalbin hızlı atması durumu bir başka kalp rahatsızlığı ile görüldüğü takdirde kalp krizi gibi ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Kalbin hızlı atmasıyla birlikte genel olarak görülebilen birkaç durum daha söz konusudur. Bu durumlar; baş dönmesi göz kararması, halsizlik, terleme ve göğüste ağrı sıkışma, cilt renginin solması olarak görülmektedir. Kalbin hızlı atmasıyla birlikte bu gibi etkenlerin de görülmesi durumun ciddiyetini arttırmaktadır. Kalbin hızlı atması durumu sıklaştığında ve tekrar etmeye başladığında tıbbi kontrolden geçmeyi ihmal etmemelisiniz.

Kalbin Hızlı Atması Tedavi Edilebilir Mi?

Öncelikle kalbin hızlı atmasının çevresel bir sorun olup olmadığı veya altta yatan bir rahatsızlıktan kaynaklanıp kaynaklanmadığı konusuna bir uzman tarafından açıklık getirilmelidir. Daha sonra doktorunuzun kararı ile tıbbi bir müdahale gerektirdiği takdirde müdahale gerçekleşir. Kalp yetmezliği hastalığına sahip olmanız durumunda doktorunuz uygun gördüğü takdirde nefes darlığı tedavisi uygulanabilir.

Özellikle kalbin hızlı atmasıyla birlikte şiddetli göğüs ağrısı da söz konusu ise ciddi ve ani bir problem oluşabileceği için en yakın zamanda tıbbi bir müdahale için bir uzmana danışılmalıdır.

Kalbin hızlı atması durumu çevresel bir faktörden kaynaklanıyorsa yapılması gereken bu faktörün tespit edilmesi ve mümkün olduğu kadarı ile ortadan kaldırılmasıdır. Sigara ve alkolü bırakmak, daha aktif bir yaşantı için düzenli spor yapmak, fazla kilolardan kurtulmak ve düzenli beslenmek kalbiniz için yapabileceğiniz olumlu eylemler arasında yer almaktadır. Kalp çarpıntısıyla ilgili cerrahi müdahaleler, altta yatan rahatsızlıkların tespiti sonucunda ortaya çıkan rahatsızlığa yönelik olmaktadır.

Kalbin hızlı atmasından kaynaklanan ritim bozuklukları ikiye ayrılmaktadır. Kalbin kulakçıklarından ve karıncıklarından kaynaklanan ritim bozuklukları gündelik yaşamı oldukça fazla etkilemektedir. Tıbbi literatürde ventriküler taşikardi olarak geçen ve kalbin karıncıklarından kaynaklanan ritim bozuklukları çok daha tehlikelidir ve daha hızlı bir süreçte tedavi gerektirir. Genellikle bu hasta grubunda çevresel ve psikolojik sorunlardan ziyade kalp damar hastalığı veya ciddi kalp yetmezliği mevcuttur. Bu durum mevcut olduğu takdirde en kısa zamanda tanı konulup, doktorun kararına bağlı olarak damardan ilaç ile veya şoklama yoluyla normal ritme döndürülmesi gereklidir.

Tıbbi Birimler

Sağlık & Güzellik

Doktorlar

Online Randevu

Tahlil Sonuçları

E-Doktor

İletişim Bilgileri

Anlaşmalı Kurumlar

Sağlık Köşesi

International Patients

Kurumsal

Esencan Videolar