Güncelleme Tarihi: 11 Haziran 2018
Tıbbi literatürde kardiyomegali olarak geçmekte olan kalp büyümesi, oldukça ciddi bir kalp rahatsızlığıdır. Bu kalp rahatsızlığı kalp duvarının kalınlaşması veya kalp odacıklarının genişlemesi ile birlikte ortaya çıkmaktadır. Kalp büyümesi literatürde bir hastalık olarak geçmemektedir dolayısıyla kalp büyümesine yönelik bir tedavi bulunmamaktadır.
Kalp büyümesinin birtakım hastalıkların belirtisi olarak meydana geldiği bilinmektedir. Kalp büyümesine neden olabilen durumlar başlıca şöyle sıralanabilmektedir;
- Gebelik
- AIDS
- Genetik hipertrofik kardiyomiyopati
- Kalpte gelişen virüs enfeksiyonu
- Kalp kapakçığı hastalığı
- Alkol ve uyuşturucu madde tüketimi
- Böbrek rahatsızlıkları (Diyaliz destekli)
- Kalıtımsal hastalıklar
Psikolojik ve fizyolojik nedenler kalp büyümesine yol açabilmektedir.
Kalp büyümesi durumu tedavi edilmediği takdirde kalbin üst odacıklarının büyüyüp genişlemesi görülür. Bu durum da kişinin kalp sağlığı için oldukça ciddi bir durumdur.
Ailesinde kalp büyümesi görülen kişilerin kalp büyümesi durumunu yaşama ihtimallerinin daha fazla olduğu bilinmektedir. Bu nedenle kalp büyümesine yönelik belirtilerden bir veya birkaçını gören ve ailesinde kalp büyümesi problemini yaşayan kişilerin mutlaka bir uzman tarafından muayene edilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda koroner damarları zayıf olan ve daha önce kalp krizi geçirmiş olan yaşayan kişilerde kalp büyümesi durumunun görülme ihtimali daha yüksektir.
Her vücutta belli bir miktarda demir oranı bulunmaktadır. Bu demir oranının fazla olması kalp kasının olması gerekenden fazla kasılmasına ve büyümesine yol açabilmektedir. Kansızlık durumu görülen kişilerde de kansızlığın kalp ritim bozukluğuna yol açması sebebiyle kalp büyümesi durumunun görülebildiği bilinmektedir.
Kalp Büyümesi Nasıl Teşhis Edilir?
Hasta geçmişi ve ultrason aracılığıyla kalp büyümesi teşhis edilebilmektedir. Hastanın geçmişi incelenirken daha önce geçirmiş olduğu hastalıklar, ailesinde görülmüş olan hastalıklar incelenir. Kesin bir tanı konulması için ise hastanın ultrason aracılığıyla muayene edilmesi gerekmektedir. Kalp büyümesi tespit edildikten sonra büyümenin hangi aşamada olduğu tespit edilmelidir. Kalp büyümesinin aşamasının tespiti ise ekokardiyogram tetkiki aracılığıyla yapılmaktadır. Bu testin yanı sıra doktor tarafından hastanın durumuna göre stres testi, kalp tomografisi, kalp kateterizasyonu ve MR gibi yöntemlere başvurulması da talep edilebilir.
Kalp Büyümesi Nasıl Tedavi Edilir?
Kalp büyümesi tedavisine yönelik olarak iki yönlü yaklaşım izlenmektedir. Tıbbi tedaviler ise ilaçla ve cerrahi müdahaleler olarak iki ayrı alanda incelenmektedir. Kalp büyümesine yönelik olan tüm tıbbi tedaviler ile ilaç kullanılarak gerçekleştirilen tedaviler şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Diüretik: Kalbin çevresinde bulunan sodyum ve su oranını azaltmaya yarar.
- Digoxin: Kalpteki kan pompalama yeteneğini geliştirmeye ve güçlendirmeye yarar.
- Antikoagülanlar: Kanın pıhtılaşmasına engel durumları düzeltmeye yarar.
- Tansiyonu düşüren ilaçlar
- Kalp pili takılması
- Kalp kapakçığının cerrahi yöntemlerle değiştirilmesi
- Koroner atardamar operasyonu
- Kalp nakli
Kalp büyümesine yönelik olarak kişinin gündelik yaşantısında yapabileceği uygulamalar ise şu şekilde sıralanmaktadır;
- Aşırı kilo almaktan kaçınmak
- Gün içerisinde yeterli şekilde hareket etmek
- Gerekli egzersiz ve sporları yapmak
- Doymuş yağ oranı az yiyecekleri tüketmek
- Gerekli muayeneleri aksatmamak
- Tuz tüketimini azaltmak
- Şeker hastaları için şeker dengesini kontrol altında tutmak
- Yeterli uyumak ve uyku düzenine sahip olmak
Hastalığın belirtilerinden bir ya da birkaçına sahip olan kişilerin mutlaka doktor kontrolüne gitmeleri gerekmektedir.