Güncelleme Tarihi: 20 Haziran 2018
İnsan vücudunda oldukça önemli işlevleri yerine getirmekte olan kalpte birtakım rahatsızlıkların meydana geldiği bilinmektedir. Günümüzde kalp rahatsızlıkları gerek düzensiz beslenme gerekse hareketsiz yaşam sebebiyle oldukça sık bir şekilde görülebilmektedir. Kalp hastalıklarını önlemek amacıyla kişinin öncelikle yaşam şekline dikkat etmesi gerekmektedir. Kişinin kalp sağlığını olumsuz yönde etkileyecek unsurları yaşantısından çıkarması gerekmektedir. Kalp rahatsızlıklarına neden olabilen gündelik yaşamdaki faktörler aynı zamanda yüksek kolestrol, obezite gibi problemlere de neden olabilmektedir. Bu nedenle kişinin sağlığını olumsuz etkileyen faktörleri tespit etmesi ve mümkün olduğunca kısa sürede hayatından çıkarması gerekmektedir. Kalp sağlığını olumsuz etkilemekte olan faktörler başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Hareketsiz, pasif yaşam
- Düzensiz ve sağlıksız beslenme
- Sigara ve alkol tüketimi
- Aşırı kafein tüketimi
Kalp Hastalarının Uygulayabileceği Spor ve Egzersizler
Kişinin düzenli olarak spor ve egzersizlere hayatında yer veriyor olması başta kalp rahatsızlıklarının gerçekleşmesini oldukça ciddi oranda önlemektedir. Fakat birtakım rahatsızlıklara sahip olan kişilerin tüm spor ve egzersizleri yapabilmesi mümkün değildir. Bu nedenle kişilerin kendi rahatsızlıklarına uygun olan aktiviteleri tercih etmesi oldukça önemlidir. Kalp hastalarının uygulayacağı egzersiz ve sporları doktorlarına danışmaları gerekmektedir. Kalp hastalarının spor yapacağı ortamda yeterli nefes alabilmeleri gerekmektedir. Bu nedenle gereğinden fazla sıcak veya soğuk yerlerde spor yapmamaları tavsiye edilmektedir. Kalp hastalarının uygulayabileceği spor ve egzersizler ise başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Düzenli olarak orta tempolu yürüyüşlerin gerçekleştirilmesi (Yürüyüşlerin en az yarım saat sürmesi tavsiye edilmektedir.)
- Orta tempoda koşmak (Koşuların kalbi yoracak tempoda olmaması gerekmektedir.)
- Orta seviye step hareketlerinin gerçekleştirilmesi
- Orta seviye aerobik hareketlerinin gerçekleştirilmesi
- Haftada beş gün düzenli olarak yüzmek (Günde 1-2 saat yüzülmesi tavsiye edilmektedir.)
- Eliptik bisiklet sürmek (Haftada 4 gün boyunca yaklaşık 3-4 saat eliptik bisiklet sürülmesi tavsiye edilmektedir.)
- Dans etmek (Orta tempolu dans edilmesi tavsiye edilir. Edilen dansın kalp ritmini olumsuz yönde etkilememesi ve kalbi yormaması gerekmektedir.)
- Zumba
Step ve aerobik hareketleri başlangıçta yaklaşık on dakika ve iki seans olacak şekilde düzenlenebilmektedir. Kişi kendi vücudunun verdiği tepkilere göre zamanla bu sürede değişiklik yapabilmektedir.
Yapılacak tüm egzersizlerde kalp hızının 50-85 arasında bir değere sahip olması gerekmektedir. Bu değeri korumak, yapılan egzersizin herhangi bir kalp rahatsızlığına sebep olmaması açısından oldukça önemlidir.