Skip links

Kalp Krizi Belirtileri

Güncelleme Tarihi: 6 Şubat 2018

Kalp krizi koroner kalp damarlarının, damar sertliği ile birlikte tutulması ile oluşur. Bilindiği gibi vücudu besleyen organ, kan pompalayan kalptir. Bu beslenmeyi gerçekleşen kalbin koroner damarlarıdır. Koroner damarlarda çeşitli nedenlere bağlı olarak zaman içerisinde bir yağlanma meydana gelebilir. Mevcut yağlar zamanla plaklara dönüşür ve bu plaklar da damar boşluğu olarak adlandırılan bölümü doldurur. Damar boşluklarının plaklarla kaplanması, kanın akışını da haliyle azaltır. Bir müddet sonrasında ise söz konusu damar tıkanır. Damarın tıkanması, kalbe giden kanın kesilmesi anlamını taşır ve kalp kasları, kan ulaşmadığında ölür. Kalp kaslarının ölmesi 1 dakika ila 6 saat arasında değişen bir sürede meydana gelir. Kalp krizi en genel şekli ile bu durumun yaşanmasıdır.

Kalp Krizinin Belirtileri Neler?

Kalp krizinde hasta kaybı dakikalar içerisinde gerçekleşebilir. Bu nedenle insanların vücutlarındaki bazı değişimleri fark etmesi ve eğer kalp krizi belirtileri varsa derhal yardım çağırması gerekir. Çünkü kalp krizinde dakikalar değil, saniyeler dahi hayati önem taşır. Kalp krizi belirtileri kişiden kişiye değişebildiği gibi, ağır ya da hafif şekilde ortaya çıkabilir. En yaygın kalp krizi belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

Göğüste Ağrı

Kalp krizinin en yaygın belirtisi göğüste meydana gelen ağrıdır. Bazı hastalar ağrının tam olarak nerede olduğunu belirleyemez. Genellikle göğsün orta bölümünde meydana gelir. Hastalar bu ağrıyı göğsünde baskı hissetme ve sıkışma hissi şeklinde betimler. Gidip gelen bir ağrı şeklinde ortaya çıkabildiği gibi hafif şekilde başlayıp şiddetlenen bir ağrı şeklinde de görülebilir. Ağrı bazı hastalarda kollar, sırt, boyun ve çene bölgesine, bazı hastalarda da mideye doğru yayılabilir. Kadınlarda göğüs ağrısı daha az görülen bir durumdur.

Nefes Almada Güçlük Çekme

Kalp krizi anında en sık görülen ikinci belirti nefes almada güçlük çekilmesidir. Bazı hastalarda göğüs ağrısıyla birlikte ortaya çıkabilir. Bazı kişilerde nefes alamama, göğüs ağrısı olmadan yaşanabilir. Hastalar derin nefes almaya çalışsalar da oksijenin az olduğu bir ortamdaymış hissine kapılır.

Bulantı

Mide bulantısı bazen kalp krizinin tek belirtisi olarak görülebiliyor. Bazı hastalarda mide bulantısına kusma da eşlik edebiliyor. Mide bulantısı ve kusma sonrasında rahatlama hissinin oluşmaması, derhal sağlık yardımı çağırmanız anlamına gelir. Her ne kadar çok sık yaşanmasa da, ciddi bir kalp krizi belirtisidir. Baş dönmesi de mide bulantısı ve kusmaya eşlik edebilir.

Terleme

Aniden başlayan terleme, bir diğer kalp krizi belirtisidir. Yaygın bir şekilde görülür. Diğer belirtilere eşlik edebildiği gibi tek başına da ortaya çıkabilir.

Sol Kolda Ağrı

Kalp krizi sadece sol kolda ağrı olması şeklinde de kendini belli edebilir. Hatta son dönemde sol kolunda ağrı şikayetinin hemen ardından kalp krizi geçiren hasta sayısında bir hayli artış meydana gelmiştir. Sol kolda ağrı yarım saatten fazla sürebilir. Soğuk terleme ve nefes alamama gibi şikayetler de bu belirtiye eşlik edebilir.

Endişe ve Ölüm Korkusu

Ruhsal açıdan birden değişim içerisinde olmak ve ansızın nedeni bilinemeyen bir endişeye kapılmak da artık kalp krizi belirtileri arasında kabul ediliyor. Çünkü çok sayıda hasta, kalp krizinden hemen önce, diğer belirtileri yaşamadan bu hisse kapıldıklarını dile getiriyor.

Diyabet Hastaları Dikkatli Olmalı!

Bu şikayetler özellikle diyabet hastalarında yok denecek kadar az olabiliyor. Hatta bazı diyabet hastaları bu belirtilerden hiç birini yaşamayabiliyor. Hafif bir terleme sonrasında kalp krizi başlayabiliyor. Haliyle diyabet hastalarının nedeni anlaşılamayan ve ani başlayan soğuk terleme durumunda kalp krizi şüphesiyle yardım çağırmasında fayda olacaktır.

Kalp Krizi Anında Ne Yapmak Gerekiyor?

Eğer yukarıda aktardığımız belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız hemen bir yere oturarak sağlık kuruluşunu, ambulansı arayın. Kalp krizi anında yürümemek ve hareket etmemek son derece önemlidir. Hatta mümkün olduğunda oturduğunuz yerde hareket etmemeye çalışmalısınız. Çünkü hareket ettiğinizde vücudunuz daha fazla oksijene ihtiyaç duyar. Dolayısıyla kalp kaslarının ölme sürecini de hızlandırmış olursunuz.

Kalp Krizi Geçirme Riski Kimlerde Daha Çok?

  • Sigara içenler
  • Alkol alanlar
  • Kan lipidleri düzensiz olanlar
  • Diyabet hastaları
  • Obezite hastaları
  • 65 yaşını geride bırakmış olanlar
  • Düzensiz beslenme şekline sahip olanlar
  • Stresli bir yaşam sürenler
  • Hareketsiz bir hayat sürenler
  • Aniden ağır bir fiziksel aktivite yapanlar

Yanınızda Biri Kalp Krizi Geçirirse Ne Yapmalısınız?

Öncelikle soğukkanlı olmanız, hata yapmanızı önleyecektir. Bu nedenle yanınızda biri kalp krizi geçiriyorsa sakin olmalı ve paniğe kapılmamalısınız. Böyle bir durum ile karşılaşırsanız yapmanız gerekenleri, adım adım sıralıyoruz. Lütfen sıralamaya da dikkat ederek uygulama yapın.

  • Hemen kalp krizi geçiren kişiyi yatma ya da oturma pozisyonuna getirin.
  • Sağlık kuruluşunu arayarak adres belirtin ve yardım isteyin.
  • Kişi konuşabiliyorsa mevcut bir kalp hastalığının olup olmadığını, cebinde kalp ilacı olup olmadığını sorun. Varsa ilacı kişiye içirin. Bu ilaç genellikle dil altı ilacıdır.
  • Kişiye 2 adet çocuk aspirini içirin.
  • Yakasını gevşeterek ayaklarını yukarıya kaldırın.
  • Bir oda içerisindeyseniz tüm camları açarak içeri daha fazla oksijen girmesini sağlayın.
  • Kişinin hareket etmemesini sağlayın ve ambulansı bekleyin.

Tıbbi Birimler

Sağlık & Güzellik

Doktorlar

Online Randevu

Tahlil Sonuçları

E-Doktor

İletişim Bilgileri

Anlaşmalı Kurumlar

Sağlık Köşesi

International Patients

Kurumsal

Esencan Videolar