Güncelleme Tarihi: 9 Ekim 2020
- Kan Basıncınızı Kontrol Altında Tutun
- Kolesterol Ve Trigliserid Seviyenize Dikkat Edin
- Sağlıklı Bir Kiloda Kalın
- Kırmızı Et Tüketiminizi Sınırlayın
- Düzenli Egzersiz Yapın
- Alkolü Sınırlayın
- Tütün Ürünlerinden Uzak Durun
- Yeterince Uyuduğunuzdan Emin Olun
- Stres Kontrolü Yapmayı Unutmayın
- Diyabete Dikkat Edin
Kalp hastalıkları, dünya genelinde kişilerin yaşamlarını en çok etkileyen rahatsızlıkların başında geliyor. Buna rağmen kalp sağlığını korumak, yaşam tarzında yapılan küçük değişimlerle mümkün. İşte kalbi korumanın yolları:
Kan Basıncınızı Kontrol Altında Tutun
Yüksek tansiyon, kalp hastalığının ortaya çıkmasını ve ilerlemesini tetikleyen önemli bir risk faktörüdür. Bu sebeple, kan basıncını düzenli olarak kontrol etmek/ettirmek, risk faktörlerini doğru bir şekilde yorumlamak ve kontrolü elde tutmak için oldukça önemlidir. Sağlık bir yetişkinin yılda en az birkaç kez tansiyon ölçümü yaptırması gerekirken, yüksek tansiyon problemi olan kişilerin çok daha sık bir biçimde bu ölçümü gerçekleştirmesi şarttır.
Kolesterol Ve Trigliserid Seviyenize Dikkat Edin
Yüksek kolesterol seviyeleri kalp damarlarını tıkayarak, kalp krizi riskini artırabilir. Genetik sebepler haricinde sağlıksız yaşam tarzı nedeniyle ortaya çıkan kolesterol, uygun bir diyet programıyla kontrol altına alınabilirken, daha ciddi vakalarda ilaç kullanımı gerekebilir.
Bitkisel ve hayvansal yağların ana bileşeni olan ve kanda bulunan trigliserid ise tıpkı kolesterol gibi damar tıkanıklığı problemi ile yüz yüze kalmamak için kontrol altında tutulmalıdır.
Sağlıklı Bir Kiloda Kalın
Fazla kilolu veya obez olmak kalp hastalığı riskini doğrudan artırır. Bunun sebebi fazla kilolu bireylerde yüksek kolesterol ve trigliserid seviyelerinin yanı sıra Tip 2 diyabetin mevcut olmasıdır. Bu da, yukarıda açıkladığımız gibi kalp sağlığını olumsuz olarak etkileyen, güçlü bir faktördür.
Sağlıklı bir kiloda kalmak için doymuş yağ, sodyum ve aşırı şeker içeren gıdaları sınırlandırmak önemlidir. Bununla beraber, bol miktarda meyve, sebze ve tam tahıllı ürünlerin tüketilmesi önerilir. Bu şekilde bir beslenme düzeni, kalp sağlığını korumak için gerekli olan kan basıncı ve kolesterol seviyesini sağlamayı mümkün kılar.
Kırmızı Et Tüketiminizi Sınırlayın
Kırmızı et, içerdiği yüksek protein değeri sebebiyle oldukça besleyici bir gıdadır fakat yüksek miktarda tüketilmesi durumunda koroner kalp hastalığı (kalp damar hastalığı) riskini artırır. Yapılan araştırmalar, kırmızı etin yerine tavuk veya balık ürünlerinin tüketilmesinin, kalbe ilişkin risklerin %30 oranında azaltılmasına yardımcı olduğunu göstermektedir. Bu sebeple kalp sağlığını korumak için, haftada en fazla 2 – 3 kez, yaklaşık 100 grama denk gelecek şekilde kırmızı et tüketilmesi önerilmektedir.
Düzenli Egzersiz Yapın
Egzersiz yalnızca vücudun şekle girmesini sağlamaz; kan dolaşımını destekleyerek kalbi güçlendirir. Bu sebeple, yaş, genel sağlık durumu ve kilo kriter alınarak düzenli bir egzersiz planı oluşturulması şarttır. Egzersiz, ideal kiloya ulaşmak için etkili bir araç olmasının yanı sıra, kolesterolü ve kan basıncını düşürmek için de birebirdir.
Alkolü Sınırlayın
Alkol kullanımı minimumda tutulmadığı durumda, yüksek tansiyon, obezite, felç, meme kanseri, karaciğer hastalığı, depresyon, intihar ve alkol bağımlılığı gibi birçok sağlık sorununa ilişkin riski ciddi oranda artırır.
Kalp sağlığı ile ilişkili olarak, alkol pek çok açıdan hastalıklara davetiye çıkarır. Tansiyonun yükselmesine neden olan bu madde, içerdiği kalori miktarı sebebiyle de kilo alımından sorumludur. Daha önce de açıkladığımız gibi, kalp hastalıklarının tetikleyicileri olan tansiyon ve aşırı kilo ile ilgili problem yaşamamak için günde bir bardaktan fazla alkol tüketilmemelidir. Bu miktar, ciddi kalp rahatsızlıkları yaşayan kişilerde çok daha düşüktür.
Tütün Ürünlerinden Uzak Durun
Tütün mamulleri kan basıncını yükselterek kalp krizi ve felç riskini artıran, kalp sağlığı açısından en tehlikeli faktördür. Sigara bağımlılığı bulunan kişinin, kalp sağlığını korumak için zaman kaybetmeden bir sağlık merkezinden destek alması önemlidir. Sigaranın bırakılması durumunda ise kalp hastalığı riski dramatik bir düşüş gösterecektir.
Yeterince Uyuduğunuzdan Emin Olun
Yetersiz uyku veya uykusuzluk yüksek tansiyon, obezite ve diyabet gibi pek çok hastalığın gelişmesinden sorumludur. Kalp sağlığını olumsuz etkileyen bu hastalıkları tecrübe etmemek için ortalama bir yetişkinin 7 ila 9 saat uykuya ihtiyacı vardır. Uyku problemlerinin olması durumunda ise bir uzmana başvurmak, kalp sağlığının yanı sıra genel bağışıklığı korumak adına da önemlidir.
Bununla beraber, uyku sırasında nefes almanın kısa süreli olarak durması şeklinde ilerleyen uyku apnesi problemi de uyku kalitesini etkilediğinden, kalp sağlığını korumak için bu hastalık için tedavi alınması şarttır.
Stres Kontrolü Yapmayı Unutmayın.
Stres, kalp hastalığıyla birçok yönden bağlantılıdır; kan basıncı, kan şekeri ve kolesterolü yükseltmesinin yanı sıra, aşırı olduğu durumda kalp krizi için tetikleyici olabilir. Ayrıca, stresle başa çıkmak için kişilerin benimsemiş oldukları aşırı yemek, aşırı içki ve sigara içmek gibi olumsuz davranışlar da kalp sağlığı için tehlikelidir. Bu sebeple, yaşam içinde her zaman mümkün olmasa da sakin ve stabil bir halde kalmaya çalışmak önemlidir. Stresi yönetmek adına uzmanlardan yardım almak, dikkat odağı olacak bir uğraş bulmak veya meditasyon yapmak önerilir.
Diyabete Dikkat Edin
İnsülin hormonunun eksikliği veya etkisizliği ile ortaya çıkan diyabet (şeker hastalığı) kalp hastalığına yakalanma riskini iki katına çıkarır. Yüksek kan şekeri, zaman içinde, kalp damarlarını kontrol eden sinirlere zarar verebilir. Bu tip bir durumla karşılaşmamak için, rutin sağlık muayeneleri vasıtasıyla diyabete ilişkin bir belirti olup olmadığını öğrenmek ve var ise bu kronik rahatsızlığı kontrol altında tutmak kalp sağlığını korumak açısından önemlidir.