Skip links

Kalpte Titreme Neden Olur?

Güncelleme Tarihi: 3 Mayıs 2018

Vücudun savunma sistemlerinden biri olan titreme, birçok hastalığın belirtilerinden biri olabilir. Vücudun neye neden tepki verdiğini görebilmek önlem almak açısından önemlidir. Yetişkinler için dakikada 60 ve 100 arasında atış ritmi olan kalp için ritim bozukluğunda herhangi bir sorun olmadığı söylenebilir. Çok nadiren görülen kalp titremesi önemli bir sorunun belirtisi olmayabilir fakat sıkça yaşadığınız ve sizi etkilediğini düşündüğünüz kalp titremeleri önemli bir hastalığın belirtisi olabilir.

1. İlaçlar: Farklı sağlık sorunları sebebiyle kullanılan bazı ilaçlar kişilerde kalp titremesine neden olabilir. Yaşamınıza doğrudan etkisi olan bu ilaçların yan etkileri de birtakım istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Özellikle idrar söktürücü ilaçlar, tansiyon, grip ve belli bir alerjiye yönelik olarak kullanılan ilaçlar kalp titremesine neden olabilmektedir. Kalp titremesini etkilemesi gibi yan etkileri barındırması sebebiyle bazı ilaçların kullanımında daha bilinçli ve dikkatli olunmalıdır.

2. Kansızlık: Tıbbi terminolojide anemi olarak geçen kansızlık durumu görüldüğü takdirde kırmızı alyuvarlar dokulara yetersiz oksijen taşır ve kalp daha fazla alyuvar pompalama nedeniyle hızlanır. Kalbin bu hızlanması durumu kalp titremesi ve çarpıntılara neden olmaktadır.

3. Psikolojik Sorunlar: Kalp titremesinin en sık görülen sebebi psikolojik birtakım sorunların yaşanmasıdır. Kişilerde stres, endişe, anksiyete, yoğun geçen depresyon gibi nedenlerden ötürü kalp titremesi yaşadıkları bilinmektedir. Bu durumun yaş ile bir ilgisi bulunmamaktadır ve her yaştan bireylerde görülebilmesi olasıdır. Uzman bir doktora danıştığınızda fizyolojik herhangi bir problemin olmadığı ortaya çıktığı takdirde kalp titremesi durumunun psikolojik sorunlar nedeniyle de gerçekleşebileceği ihtimali göz önüne alınmalıdır.

4. Yoğun Fiziksel Aktiviteler: Özellikle ileri yaşlarda kişiyi aşırı yoracak derecede ağır spor ve fiziksel hareketlerin yapılması kalp titremesine neden olmaktadır. Çok fazla merdiven çıkmak, aşırı tempolu bir şekilde koşmak da gündelik yaşantımızda sık gerçekleştirdiğimiz fakat kalp titremesine neden olabilecek durumlardandır. Bu durumların geçici olması herhangi ciddi bir probleme neden olmayacak gibi gözükse de çok sık gerçekleşmesi problemlere yol açabilir.

5. Aşırı Kafein Tüketimi: Neredeyse her gün tüketilen çayda dahi kafein bulunmaktadır. Tükettiğimiz fakat

6. Tiroit Bezinin Aşırı Çalışması: Tiroit bezinin gereğinden fazla veya az çalışmasının kalbe olumsuz etkileri bilinmektedir.

7. Fazla Kilolar: Aşırı kilo sahibi olmak ve özellikle obezite hastalığına sahip olmak kişinin yaşam standartlarını etkilediği gibi aktif yaşamın önündeki en büyük etkilerden biridir.

Kalpte Titremesi Sorunu İçin Neler Yapabilirim?

Kalp titremesi sorunu yaşandığında uzman doktor tarafından kan testi gibi birtakım testler sonucunda sorunun ne olduğu tespit edilmelidir. Kalp titremesi sorunu yaşandığında biz uzmana danışmakla birlikte yaşam standartları da gözden geçirilmeli ve bu soruna neden olabileceğiniz, gündelik yaşamda değiştireceğiniz bir durum söz konusuysa bu durumu ortadan kaldırmanız faydalı olacaktır. Örnek vermek gerekirse gündelik yaşamda aşırı kafein tüketimi gibi bir durum söz konusuysa ve kalp titremesine neden olduğuna dair şüpheleriniz varsa kafein tüketimi azaltılmalıdır. Fakat unutulmamalı ki yalnızca bu faktörleri ortadan kaldırmak yeterli değildir. Çünkü farkında olmadığınız fakat altta yatan bir hastalık sonucu da kalp titremesi yaşıyor olmanız olasıdır. Bu yüzden kalp titremesi sorunu yaşandığında öncelikle neden olabilecek olası faktörler gözden geçirilmeli ve biz uzmana danışılıp kesin nedenler öğrenilmelidir.

Ciddi Bir Titreme Yaşandığı Anda Ne Yapılmalı?

Herhangi bir tıbbi yardım alamayacağınız ve tek başına olduğunuz bir durumda kalp titremesi meydana geldiyse öncelikle derin ve kuvvetli bir şekilde öksürebilirsiniz. Daha sonra ıkınma manevrası uygulayın.

Kulak ve burnunuzu kapatarak nefes vermeye çalışmanız da ani gelen kalp titremesini önlemek için faydalı olacaktır.

Soğuk buzlu bir içecek tüketmek veya ellerinizi soğuk su ile temas ettirmek de kalp titremesi anında yapılabilmektedir.

Fakat bu yöntemlerin geçici olduğu bilinmeli ve kesin çözüm için bir doktora danışılmalıdır.

Kalp titremesi yaşanıyorsa bu durum ciddiye alınmalı ve sebebi öğrenilmelidir. Bu durumun geçici olması ve pek bir öneminin olmaması durumu da olasıdır fakat bir hastalığın belirtisi olması durumu da söz konusu olduğu için nedeni öğrenilmelidir. Bu nedenle kalp titremesi durumu ciddiye alınmalıdır. Fakat bu ciddiye alma durumu, kalp titremesi yaşadığı anda bir paniğe yol açmamalıdır. Panikle beraber kalp titremesi sorunu yaşamak durumu kötüleştirebilir.

Kalp titremesi kalp yetmezliği gibi ciddi düzeyde olan sağlık sorunlarının belirtisi olmakta ve 20’li yaşlarda bile ortaya çıkabilmektedir. Bu sebeple kalp titremesi durumu yalnızca yaşla ilişkili olarak düşünülmemeli ve genç yaşta da görülebilecek olan kalp titremesinin ciddi hastalıklara yol açabileceği durumunun farkında olunmalıdır.

Atriyal fibrilasyon gibi ciddi sağlık sorunları da kalp titremesinin sebeplerinden olabilir. Bu nedenle bu ciddi sağlık sorunlarının varlığından haberdar değilseniz öncelikle doktorunuza danışmalı ve bu sağlık sorunu üzerine neler yapılabileceğiyle ilgili tavsiyelere uymalısınız.

Kalpte Titreme Nasıl Tedavi Edilmeli?

Kalpte titreme meydana gelmesi durumunun tedavisi için öncelikle hangi sebep veya sebeplerin kalp titremesine neden olduğu öğrenilmelidir. Bunun için bir uzmana gözüktüğünüz takdirde kalp titremesinin sonuçları keşfedilecek ve böylelikle soruna yönelik uygun tedavi yöntemi seçilecektir. Kalpte titremelerin görülmesi şikayeti kalp kapağı ile ilgili bir sorunun, kalp yetmezliğinin, kalpte büyüme görülmesinin ve kalp duvarında kalınlaşma durumunun belirtisi olabilir. Kalp titremesi başlı başına ciddi bir problem olmayabilir fakat bir rahatsızlığın nedeni olduğu durumlarda ölümcül sonuçlara dahi yol açabilir.

Kalp titremesi söz konusu olduğunda anormal kalp dokusunun bulunması da söz konusu olabilir. Bu durum söz konusu olduğunda doktorunuz ablasyon tedavisiyle anormal kalp dokusunu tahrip ederek ortadan kaldırabilir. Ablasyon tedavisiyle kasık yolundan kalbe ilerlenir ve EKG kayıtlarıyle birlikte kalp titremesine neden olan durum tespit edilir. Daha sonra kalp titremesinin nedenine en uygun tedavi yöntemi belirlenir. Bu tedavi yöntemi yalnızca ilaç tedavisinden ibaret olabileceği gibi aynı zamanda doktor kararı ve önem durumuna bağlı olarak cerrahi müdahale de gerekebilir.

Kalp çarpıntısı için ilaç tedavisine de doktorunuz tarafından önerildiği takdirde başlanabilir. Cerrahi müdahaleye, ancak ilaç tedavisinin kesinlikle yetersiz olacağı ve kalp titremesinin ciddi bir hastalığın nedeni olduğu durumlarda başvurulur. Kalbiniz dakikada 60 ile 100 arasında atmıyor ise görülen kalp ritmi bozukluğu için ayrıca bir tedavi yöntemine başvurmak gerekebilir.

Doktorunuzun tavsiyelerine uymanız durumunda ve tavsiye edildiği takdirde ilaç tedavisine düzenli bir şekilde uyulduğu takdirde kalp titremeleri önlenir ve kişi yaşam standartlarını etkilemeyecek durumda yaşamaya eder. Diğer tüm rahatsızlıklarda olduğu gibi, kalp ritmi bozukluğunda ve kalp titremesinde de erken teşhis ciddi sonuçlara dönüştürmeyi önlemekte ve hayat kurtarmaktadır.

Tıbbi Birimler

Sağlık & Güzellik

Doktorlar

Online Randevu

Tahlil Sonuçları

E-Doktor

İletişim Bilgileri

Anlaşmalı Kurumlar

Sağlık Köşesi

International Patients

Kurumsal

Esencan Videolar