Güncelleme Tarihi: 13 Kasım 2022
Atardamar ve toplardamar arasında yer almakta olan ince damarlar, kılcal damar olarak tanımlanmaktadır. Kılcal damarların işlevleri arasında, oksijen ve besinlerin taşınması yer almaktadır. Bu taşıma işlevi kan ile dokular arasında gerçekleşmektedir. Bununla birlikte kılcal damarların, kan akışını yavaşlatma işlevi de bulunmaktadır. Kılcal damar tıkanıklığı meydana geldiği takdirde ise kılcal damarların işlevlerini yerine getirememesi durumu ortaya çıkmaktadır. Rahatsızlık ortaya çıktığında dokuların beslenememesi sorunu kişinin sağlığını ciddi oranda etkilemektedir.
Kılcal damar tıkanıklığı, atardamarlar ile toplardamarlarda meydana gelebilmektedir. Atardamarlar, kalpten vücuda temiz kan pompalarlar. Toplardamarlar ise kirli kanı taşımakla birlikte vücudun oksijen ve besin ihtiyacını karşılarlar. Bu nedenle bu rahatsızlık meydana geldiği takdirde, atardamarda veya toplardamarda görülecek olan işlev bozukluğu kişinin yaşantısını ciddi oranda olumsuz yönde etkilemektedir. Kılcal damar tıkanıklığı sıklıkla atardamarlarda gerçekleşmektedir.
Damar duvarında yağ ve birtakım maddelerin birikmesi sonucunda kılcal damar tıkanıklığı rahatsızlığı ortaya çıkmaktadır. İlerlemesi durumunda ciddi sorunlara yol açmaktadır. Tedavi edilmediği takdirde hastalığın ilerlemesi kaçınılmaz olacaktır. Hastalığın ilerlemesiyle damarın içerisinde mevcut olan çap daralmaya devam eder ve bu durum kılcal damarların işlevlerini yerine getirmesine engel olur.
Kılcal Damar Tıkanıklığı Neden Olur?
Kılcal damar tıkanıklığının, birçok farklı hastalıkla birlikte ortaya çıkabilmesi mümkündür. Bu rahatsızlıklar arasında başlıca, damar sertleşmeleri ve kireçlenme sorunları yer almaktadır. Kılcal damar tıkanıklığının başlıca nedenleri şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Buerger hastalığı
- Gül hastalığı
- Uzun süre güneş altında kalmak
- Radyasyona maruz kalmak
- Burun ameliyatları
Birçok sağlık sorunu nedeniyle ortaya çıkabilen kılcal damar tıkanıklığı, bazı operasyonların sonucu olarak da meydana gelebilmektedir. Rahatsızlık meydana geldiği takdirde öncelikle rahatsızlığın nedeni tespit edilmeli, mümkün olduğu takdirde nedenler ortadan kaldırılmalı veya iyileştirilmeye çalışılmalıdır. Kişiye en uygun tedavi yöntemi, kişinin genel sağlık durumu ve varsa sahip olduğu hastalıklar dikkate alınarak belirlenmelidir. Kılcal damar tıkanıklığı; kendiliğinden iyileşmesi mümkün olmayan, görüldüğü takdirde mutlaka uzman tarafından incelenmesi ve tedavi yöntemi belirlenmesi gereken rahatsızlıklar arasında yer almaktadır. Uygun tedavi yöntemi belirlenmediği takdirde rahatsızlığın ilerleyeceği ve kişinin yaşantısını sonlandırmaya dahi neden olabileceği unutulmamalıdır.
Kılcal Damar Tıkanıklığının Belirtileri Nelerdir?
Tüm kılcal damarlarda meydana gelme olasılığı bulunan bu rahatsızlığın belirtileri başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Vücudun farklı bölgelerinde oluşan kızarıklık, morluk ve şişlikler
- İltihaplı akıntılar
- Bacak, diz ve bileklerde oluşan kızarıklıklar
- Kalp çarpıntısı
- Nefes darlığı
- Ayaklarda meydana gelen şişlikler
- Sol kolda görülen şişlikler
Belirtilerden bir veya birkaçına sahip olan kişilerin mutlaka tam donanımlı bir sağlık kuruluşuna başvurarak uygun tedavi yöntemini öğrenmesi ve takip etmesi gerekmektedir.
Kılcal Damar Tıkanıklığı Tedavisi Nasıl Olur?
Kalpte meydana gelen kılcal damar tıkanıklığı, kalp krizi gibi kişinin yaşantısını tehlikeye atabilecek ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Bel ve boyun bölgesine meydana geldiği takdirde ise kişinin bilincini yitirmesine ve felç geçirmesine neden olabilmektedir. Kılcal damarların tıkanması durumu bacaklarda görüldüğü takdirde kas ağrıları, kırmızı lekeler ve kangrene neden olabiliyorken, böbreklerde yüksek tansiyon ve böbrek yetmezliği gibi ciddi sorunların ortaya çıkmasına yol açabilmektedir. Kolda bulunan damarlarda görülen tıkanıklıklar ise kişinin gündelik yaşantısını ciddi oranda etkileyen ağrılara ve kolun güçsüzleşmesine neden olabilmektedir. Bağırsakta kılcal damar tıkanıklığı görüldüğü takdirde ise kangren durumu ortaya çıkabilmektedir. Tüm bu rahatsızlıkların kişinin gündelik yaşantısını ve genel sağlığını olumsuz yönde etkilemesi ise mutlaka dikkate alınmalıdır. Kılcal damar tıkanıklığı, meydana geldiği takdirde mutlaka vakit kaybetmeden bir uzmana danışılması gereken rahatsızlıklar arasında yer almaktadır.
Kılcal damar tıkanıklığı tedavisi için özellikle uygulanan bir ilaç tedavisi bulunmamaktadır. Fakat bu rahatsızlığa sahip olan kişilere uzman tarafından kan sulandırıcı ilaçların verilebilmesi mümkündür. Çoğu kalp rahatsızlığında kan sulandırıcı ilaçların kullanılması gerekebilmektedir. Fakat kişilerin bir uzmana danışmadan bu ilaçları kullanmaları kesinlikle sakıncalıdır. Kan sulandırıcı ilaçlar kanın akışkan hale gelmesinde etkili olmaktadırlar.
Lazer tedavisi, kılcal damar tıkanıklığına sahip olan kişilere sıkça uygulanmakta ve başarılı sonuçların doğmasına yardımcı olmaktadır. Lazer tedavisi, vücudun görünen yerlerinde kılcal damar tıkanıklığı görüldüğü takdirde uygulanmaktadır. Uygulama ile damarların soğutulması sağlanmaktadır. Lazer tedavisinin başarılı sonuçlar doğurması mümkündür fakat vücutta kızarıklık ve lekelenmeler gibi yan etkilere yol açabileceği unutulmamalıdır.
Tıbbi literatürde anjiyografi olarak geçmekte olan cerrahi yöntem ise kılcal damar tıkanıklığı tedavisinde sıkça uygulanmaktadır. Anjiyografi, damar açmada oldukça etkilidir. Günümüzde teknolojinin sağlık sektöründe de oldukça fazla ilerlemesi ile birlikte büyük oranda başarılı sonuçları elde edilmesini sağlamaktadır. Damarların aşırı ince ve kısa olması durumunda anjiyografi uygulanabilmesi mümkün olmamaktadır.
Kılcal damar tıkanıklığı meydana geldiği takdirde kişinin mutlaka vakit kaybetmeden tam donanımlı bir sağlık kuruluşuna başvurup uzman tarafından muayene edilmesi gerekmektedir. Muayene sonrasında kişinin cerrahi yönteme veya ilaç tedavisine uygun olup olmadığı tespit edilmelidir. Muayene sonrasında uzman tarafından kişiye en uygun olan tedavi yöntemi belirlenecektir. Tedavi yönteminin belirlenmesi esnasında kişinin genel sağlık durumu ve herhangi bir sağlık problemine sahip olup olmadığı dikkate alınmalıdır. Diyabet ve hipertansiyon gibi hastalıklara sahip olan kişilerin, kılcal damar tıkanıklığı tedavisi sırasında sahip oldukları bu rahatsızlıkların tedavilerini de aksatmamaları gerekmektedir. Kişiye en uygun olan yöntem uzman tarafından belirlendikten sonra kişinin bu tedavi yöntemini mutlaka ciddiye alması ve aksatmaması gerekmektedir. Tüm bunlarla birlikte kişilerin genel sağlık durumlarına dikkat etmeleri, düzenli ve sağlıklı beslenmeleri, gerekli egzersizleri yerine getirmeleri gerekmektedir. Kişiler, gündelik rutin yaşantılarını gözden geçirmeli ve özellikle kalp sağlığı açısından zararlı olarak alışkanlıkları bırakmalıdırlar. Kalp rahatsızlıkları, kişinin yaşantısını dahi sonlandırmasına neden olabilmektedirler. Bu nedenle kılcal damar rahatsızlıkları gibi rahatsızlıklar meydana geldiği takdirde kişi yaşantısını gözden geçirmeli ve vakit kaybetmeden gerekli tedaviyi takip etmelidir.