Güncelleme Tarihi: 10 Mart 2018
Mideniz ile ilgili yaşadığınız sıkıntıların nedeni mide fıtığı olabilir. Çok sayıda kişi mide ağrısı şikayetiyle sağlık kuruluşlarına başvurduğunda aslında mide fıtığı rahatsızlığına sahip olduğunu öğrenebiliyor. Bilindiği gibi karın boşluğu ile göğsü birbirinden ayıran diyaframdır. Diyafram kasında hiatus adı verilen bir açıklık bulunur. Midenin üst bölümünden yemek borusuna doğru, bu açıklıktan sarkma meydana gelmesi, mide fıtığı olarak adlandırılır. Bu nedenle mide fıtığı beraberinde sadece mide ile ilgili rahatsızlıkları getirmez. Aynı zamanda farklı şikayetler de söz konusu olabilir.
Her yaştan bireylerde görülebilen mide fıtığı, 50 yaş üzerinde olan kişilerde çok daha sık ortaya çıkabiliyor. Yapılan incelemelerde 50 yaş üzerinde olan kişilerin yaklaşık olarak % 60’ının mide fıtığı hastalığına sahip olduğu anlaşıldı. Bu noktada obezite hastalığına da değinmek gerekir. Obezite hastalığına sahip olanlarda mide fıtığı riski çok ciddi seviyede yükseliyor. Aynı zamanda sigaranın da ciddi bir risk faktörü olduğunun altı çizilmelidir. Sigara içenlerde mide fıtığı görülme riski yaklaşık % 50 oranında artıyor.
Mide fıtığı eğer çok fazla ilerlememiş durumda ise çok fazla belirti göstermez. İlerlemiş vakalarda belirtilerin hem sayısı hem de şiddeti çok daha fazla olabilir. Ancak çok küçük ebatlarda bir mide fıtığı dahi yapılan klinik muayenede ve tetkiklerde anlaşılabilir.
Mide Fıtığı Nedenleri Nelerdir?
Mide fıtığının nedenlerine bakıldığında yaşın ilerlemesi bir neden olarak karşımıza çıkar. Bazı durumlarda yaralanmalar ya da farklı bir kas dokusunda meydana gelen bir hasar da beraberinde mide fıtığını getirebilir. Yaşın ilerlemesiyle birlikte mide kaslarında oluşan doğal tahribat da mide fıtığı nedenleri arasında yer alır. Obeziteden kaynaklanan iç organ büyümeleri keza mide fıtığı dendiğinde ilk akla gelen nedenler arasında bulunur. Aynı zamanda mideyi çevreleyen kaslara farklı bir dokunun baskı uygulaması mide fıtığı sebepleri arasında yer alır. Şayet mide fıtığı, mide kaslarına baskı olmasından kaynaklanıyorsa, öksürme, kusma, tuvalet ihtiyacını giderirken ıkınma, ağır eşyaları kaldırırken midede kramp benzeri bir his uyanması gibi belirtiler ortaya çıkar.
Mide Fıtığının Belirtileri Nelerdir?
Mide fıtığı pek çok belirti ile kendini gösterebilir. Bu belirtiler aynı zamanda farklı hastalıklarda da ortaya çıkabildiğinden, hastalar mide fıtığından pek şüphelenmez. Ancak belirtiler ne olursa olsun, sağlık durumuna dair endişeye mahal verecek bir durum yaşandığında derhal bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir. Mide fıtığının en yaygın belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:
Midede Yanma
Mide yanması en yaygın görülen belirtidir. Mide fıtığında yanma hissi oldukça güçlü bir şekilde ortaya çıkar. Aynı zamanda acı hissi ile karışık bir yanmadan söz edilir. Hastaların beslenme düzenlerinde bazı değişimler olmasına sebebiyet verebilen mide yanmasına bazı kişilerde mide bulantısı da eşlik edebilir. Yanma ve bulantı hissi uzun süre devam eder.
Geğirme
Mide kaslarında meydana gelen değişim, geğirme belirtisinin de yaşanmasını beraberinde getirir. Bununla beraber diyaframda meydana gelen değişim, midede gaz oluşması sonucunu doğurur. Bu da geğirmeye sebebiyet verir.
Yutkunma
Mide fıtığı yaşayan hastaların yutkunmada zorluk çekme gibi bir şikayeti de bulunur. Yutkunurken rahatsızlık hissinin oluşması gibi yutkunma ile ilgili farklı belirtiler de görülebilir.
Göğüs ve Karın Ağrısı
Hastaların yaygın bir şekilde yaşadığı belirtilerden bir diğeri de nefes alıp verirken göğüste ya da karında bir ağrı hissinin oluşmasıdır. Bu ağrı sadece karın ya da sadece göğüs boşluğunda olabildiği gibi her iki ağrının aynı anda ortaya çıkması da görülebilir. Bu ağrılar genellikle uzun sürelidir.
Kusma
Pek çok hastalığın belirtisi olabilen kusma, mide fıtığının da yaygın belirtileri arasında yer alır. Ancak bir farklılıktan bu noktada söz etmek gerekir. Mide fıtığı ilerlemiş olduğunda kanlı kusmaya neden olur. Bu durumda derhal bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerektiğinin altını çizmek isteriz.
İdrar ve Dışkı
Bu rahatsızlık idrarda ve aynı zamanda dışkıda da bazı değişiklikler olmasına sebebiyet verebilir. İdrarda kan görülmesi, dışkının normalden daha koyu bir renge sahip olması, söz konusu belirtiler arasında yer alır. Genellikle mide fıtığının ilerleyen zamanlarında ortaya çıkan söz konusu belirtileri yaşadığınızda derhal bir sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekir.
Mide Fıtığı Teşhisi Nasıl Konur?
Yukarıda değindiğimiz belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız sağlık kuruluşuna gittiğinizde söz konusu belirtiler hakkında doktorunuza da bilgi vermeniz gerekiyor. Bu durumda hekim tarafından bazı testlerin yapılması gerekecektir. Bu testlerin neticesi değerlendirildiğinde doktor tarafından bir bulguya rastlanırsa, mide fıtığı tanısı konabilir. Mide fıtığı şüphesinde aşağıdaki testlerin yaptırılması gerekebilir.
Kan Testi
Genellikle kandaki anemi oranının tespit edilebilmesi için kan testi yapılması istenir.
Baryum Yutma
Bu testte hastaya kireçli sıvı da içeren baryum içirilir. Yemek borusu, mide, ince bağırsağın üst bölümünün görüntülenebilmesi amacıyla yapılan bu testte hastaya baryum içirildikten sonra x-ray çekilir.
Endoskopi
Mide fıtığı şüphesinde endoskopi sıklıkla yapılan bir tetkiktir. Doktor tarafından mevcut durumun gözden geçirilmesi için mide içerisine bir mikro kamera gönderilir. Aynı zamanda esnek yapıda bir tüp de mideye bırakılabilir.
Manometri
Bu testte de yemek borusundan mideye bir katater gönderilir. Bu katater yemek borusunda meydana gelen basıncı ölçer ve hareket durumu üzerine bilgi verir.
Mide Fıtığı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Mide fıtığı tanısının konması halinde iki farklı tedavi yöntemi karşımıza çıkar. Bunların ilki ilaç kullanımı, diğeri ise cerrahi operasyondur.
İlaç Tedavisi
Midenin tedaviye alınmasını sağlayan ilaçlar, aynı zamanda mide fıtığına bağlı olarak ortaya çıkan şikayetleri de ortadan kaldırır. Aynı zamanda mide asidini önlemeye yönelik olarak da hastaların ilaç kullanması gerekebilir.
Ameliyat
Özellikle ilerlemiş durumda olan mide fıtığında ameliyat gerekebilir. Cerrahi müdahaleler mide ekşimesi gibi sorunların hastanın şikayetlerine eşlik etmesi halinde en kısa sürede gerçekleştirilir. Aynı zamanda ilaç tedavisinin etkili olmadığı hastalarda da ameliyat yöntemi tercih edilebilir. Ameliyat esnasında fıtık dokusu çıkarılır. Hasta için çok zorlayıcı bir cerrahi müdahale değildir.
Mide Fıtığı Çeşitleri Nelerdir?
Mide fıtığı genellikle iki farklı şekilde ortaya çıkar. Bunlar;
- Kayma tipi mide fıtığı
- Paraösefagal mide fıtığı
Kayma tipi mide fıtığı genellikle reflüsü olan kişilerde görülür. Aynı zamanda en yaygın mide fıtığı türüdür. Midenin yemek borusuyla beraber göğüs boşluğuna kayması ile oluşur.
Paraösefagal mide fıtığı ise genellikle kadınlarda görülmekle birlikte, ender şekilde erkeklerde de görülebilir. Son derece önemli olan bu mide fıtığı türü mutlaka tedavi edilmelidir. Aksi halde hayati risk doğurur. Paraösefagal mide fıtığı cerrahi operasyon ile tedavi edilen bir mide fıtığı türüdür.
Mide Fıtığında Yaşam Tarzı
Yaşam tarzına yapılabilecek basit değişimler ile bazı şikayetlerin önüne geçmek mümkün olabilir. Aynı zamanda bu değişimler mideyi rahatlatmak adına da büyük önem taşır. Hastaların yaşam şekillerinde yapabilecekleri basit değişimleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Gün içerisinde az oranda ancak sık yemek tüketin.
- Soğanlı, çikolatalı, baharatlı, domatesli gıdaları tüketmeyin.
- Alkol ve sigara kullanmayın.
- Eğer fazla kilonuz varsa zayıflayın ve ideal kilonuzu koruyun.
- Yatmadan 3 saat öncesinde yemek tüketimini durdurun.
- Kızarmış ve yağlı yiyecekler tüketmeyin.
- Gün içerisinde en az 2 litre su tüketin.