Skip links

Miyokard İskemisi Nedir

Güncelleme Tarihi: 23 Mayıs 2018

Her insanda görülme ihtimali olan miyokard iskemisi, damar tıkanması sebebiyle görülmektedir. Damar tıkanması durumunda vücutta gerçekleşmekte olan kan akışı azalması durumu görülür. Damar tıkanması aynı zamanda kalbe gitmesi gereken oksijen oranında düşüklüğe neden olur. Tüm bunların sonucunda miyokard iskemisi gerçekleşir.  Damar tıkanması durumu en çok atardamarlarda görülmektedir. Atardamarların başlıca görevi kanı kalpten vücuda taşımaktır. Atardamarlar tıkandığı takdirde kalpten vücuda yeterince kan taşınmaz ve aynı zamanda kalbe giden oksijen oranı düşer. Bu durum aynı zamanda kalp kaslarına da ciddi zararlar vermektedir. Kardiyak istemi olarak da tanımlanmakta olan miyokard iskemi, oldukça ciddi bir durumdur. Kalp ritimlerinin bozulmasına yol açan miyokard iskemisi kalp krizine dahi yol açabilmektedir.

Miyokard İskemisi Neden Görülür?

Miyokard iskemisi kan akışının azalması sonucunda ortaya çıkmaktadır ve bu durumu birçok faktör neden olabilmektedir. Bu durumun nedenleri çevresel, kalıtımsal ve fizyolojik olabilmektedir.

Miyokard iskemisine sebep olan başlıca durumlar ise şu şekilde sıralanabilmektedir;

  1. Koroner Arter Hastalığı: Kolestrol, damar sertliğinin yanı sıra kalp ve beyin damarlarında hasarlara neden olabilmektedir. Bu hasarlar sonucunda da miyokard iskemisi görülebilmektedir. Kolestrol nedeniyle plakların bazıları arter duvarlarında birikmektedir.  Koroner arter hastalığı miyokard iskemisinin görülmesinde en önemli faktörlerden biri olmaktadır.
  2. Kan Pıhtılaşması: Koroner hastalığı sonucunda plaklarda yırtılma meydana gelebilmektedir.  Miyokard iskemisi sonucunda kalp krizi durumu dahi görülebilmektedir.
  3. Koroner Arter Spazmı: Arter duvarında birtakım kaslar bulunmaktadır. Bu kaslar kısa ve kalıcı olmayan bir şekilde kasılabilmektedir. Bu damarların daralması durumu ile kan akışının yeterince sağlanamaması sonucu doğar.
  4. Sigara ve Alkol Kullanımı: Vücudu ve özellikle kalbi yormakta olan sigara ve alkol kullanımı ciddi kalp rahatsızlıklarına neden olabilmektedir. Sigara ve alkol kullanımı kalpteki arter duvarına hasar vermektedir. Ayrıca kan pıhtılaşması ihtimalini arttırması sebebiyle sigara kullanımı miyokard hastalığına neden olabilmektedir.  
  5. Diyabet: Her insan vücudu belli bir miktarda insülin üretmektedir. Bu insülin üretiminin gereğinden fazla veya az olması durumu diyabet rahatsızlığına neden olabilmektedir. Pankreas tarafından bazı hormonlar salgılanmaktadır. Bu salgılanan hormonlardan biri olan insülin, tüketilen besinlerin içerdiği glikozun vücutta kullanılmasını sağlamaktadır. Özellikle tip1 ile tip2 diyabet birtakım kalp rahatsızlıklarının yanı sıra miyokard iskemisi de görülebilmektedir.
  6. Pasif ve Hareketsiz Yaşam: Gündelik yaşamın yeterince aktif geçmemesi ve kişinin hareketsiz bir yaşantıya sahip olması birtakım rahatsızlıklara yol açabilmektedir. Pasif yaşam aşırı kilo alımı sonucunda obezite, kolestrol ve koroner arter hastalığına neden olmaktadır. Aktif ve hareketli bir yaşam için spor yapan kişilerde kalp sağlığının çok daha iyi bir durumda olduğu bilinmektedir. Aktif bir yaşantıya sahip kişilerde kalp krizi riskinin de spor yapmayan kişilere oranla daha düşük olduğu bilinmektedir. Hareketli yaşam aynı zamanda yüksek tansiyonun düşmesini de sağlayacaktır.

Miyokard İskemisi Nasıl Teşhis ve Tedavi Edilir?

Miyokard istemi bazı hastalarda hiçbir belirti göstermeden ortaya çıkabilmektedir. Belirti görülmeyen durumlar sessiz iskemi olarak adlandırılmaktadır. Hastalığa dair hiçbir görülmediği takdirde hasta herhangi bir tedavi için yardım alamaz ve durum ikinci aşamaya geçer.

Miyokard iskemisi durumunda görülen başlıca belirtiler şunlardır;

  1. Göğüste hissedilen ağrı ve baskılar
  2. Omuz ve kol bölgesinde meydana gelen ağrılar
  3. Kalbin ritminin hızlanması ve kişi tarafından belirgin bir şekilde duyulabiliyor olması
  4. Nefes almada güçlük çekmek
  5. Çene ve boyun bölgesinde görülen ağrı
  6. Mide bulantısı ve kusma

Miyokard İskemisi Nasıl Tedavi Edilir?

Kalp kasına iletilen kan akışının hızlandırılmasına yönelik yöntemler miyokard iskemisi tedavisinde kullanılmaktadır.  Miyokard iskemisi tedavisinde öncelikle tıkalı olan damarı açmak için ilaç tedavisi uygulanır. İlaç tedavisinin yeterli olmadığı durumlarda uzman bir doktor tarafından bypass tedavisi uygulanır. Doktor kararına bağlı olarak ilaç tedavisi ile cerrahi müdahalelere birlikte başvurulması durumu da mümkündür.

Miyokard iskemisi tedavisi gören hastaların kullandığı ilaçlar şu şekilde sıralanabilmektedir:

  1. Aspirin: Damar sıkışmasının görüldüğü tüm hastalıklarda ve kalp rahatsızlıklarında çoğu hastaya, kan sulandırma amacına yönelik olan aspirin önerilmektedir. Aspirin kan sulandırma amacının yanı sıra kanda pıhtılaşmanın da önlenmesinde yardımcı olmaktadır. İlgili sağlık problemleri yaşanmadığı takdirde aspirin kullanımı olumsuz durumların yaşanmasına neden olacaktır. Bu nedenle, aspirin doktor önerisi olmadan kişinin kendi inisiyatifiyle kullanılmamalıdır.
  2. Nitrogliserin: Kan damarlarını açma işlevi olan nitrogliserin, kalıcı bir çözüm değildir. Bunun yanı sıra kan akışının artmasına yardımcı olmaktadır.
  3. Beta Blokerler: Kalp kasını gevşetmeye yarayan beta blokerlerin; tansiyonu düşürme, kan döngüsüne yardımcı olma, kalp atışını yavaşlatma gibi işlevleri bulunmaktadır.
  4. Kolesterol Düşürücü İlaçlar: Kandaki kolestrolü düşürmesi sebebiyle kolestrol düşürücü ilaçlar miyokard iskemisi tedavisinde kullanılabilmektedirler.
  5. Kalsiyum Kanal Blokerleri: Kalsiyum-antagonistleri olarak da geçmekte olan kalsiyum kanal blokerleri vücutta bir çeşit rahatlatma işlevi görmektedir. Kan damarlarının genişlemesiyle birlikte kas hücreleri olumlu yönde etkilenmektedir. Kalsiyum kanal blokerleri aracılığıyla kalp ritmi düzenlenir ve kalbin kan akışı artar.

Hastanın durumuna ve hastalığın ciddiyetine göre bir uzman tarafından bu tedavi yöntemlerinden hangilerinin kullanılacağına karar verilmektedir. Tüm bunların yanı sıra kişinin miyokard hastalığını önlemek için beslenmesine ve yaşantısına dikkat etmesi gerekmektedir. Ayrıca miyokard hastalığı görülen kişilerin de beslenme içeriklerine ve düzenlerine dikkat etmesi oldukça önemlidir. Kalp sağlığı ciddiye alınması gereken bir durumdur ve yaşam şekliyle doğrudan ilişkili olan durumlar arasında yer almaktadır.

Tıbbi Birimler

Sağlık & Güzellik

Doktorlar

Online Randevu

Tahlil Sonuçları

E-Doktor

İletişim Bilgileri

Anlaşmalı Kurumlar

Sağlık Köşesi

International Patients

Kurumsal

Esencan Videolar