Güncelleme Tarihi: 3 Eylül 2022
Retinada meydana gelen yırtılma veya delikler nedeniyle retina dekolmanı problemi meydana gelebilmektedir. Bu rahatsızlığın genellikle göz bozukluklarından biri olan miyop problemine sahip kişilerde görüldüğü bilinmektedir. Sıklıkla orta yaş ve üzeri kişilerde görülebilmekle birlikte bu durum, her yaşta ortaya çıkabilmektedir. Yalnızca yaşın ilerlemesi ile hastalığın görülme ihtimalinde artışlar mevcut olmaktadır.
Retina yırtılması meydana geldiği takdirde ciddi problemler ortaya çıkabilmektedir. Acil tedavi gerektiren bu durumun kesinlikle ihmal edilmemesi gerekmektedir. Gözün öndeki ve arkadaki çaplarının artması sonucunda gerilme meydana gelir. Gerilme sonucunda ise retinada bozukluklar meydana gelir. Retinada meydana gelen bu incelmeler bazı durumlarda kalıtımsal sebeplerden ötürü de meydana gelebilmektedir. Bu durumda hastanın önlem alması mümkün olmasa dahi erken teşhisle bu durumun yol açacağı hasarlar önlenebilmektedir.
Retina Dekolmanı Türleri Nelerdir?
Retina dekolmanı tüm kişilerde aynı şekilde görülmemektedir. Kişinin gündelik yaşantıda ciddi problemler yaşamasına neden olan bu rahatsızlığın türleri başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;
Yırtıklı Retina Dekolmanı:
Çekintili ve seröz retina türlerine oranla oldukça sık bir şekilde görülen yırtıklı retina dekolmanı, görme işlevinde problemlerin yaşanması
Retina bir viterus jeli tarafından sarılmaktadır. Bu jelin sıvılaşması sonucunda viteusun arka bölgesinin ayrışması sonucunda bu problem meydana gelebilmektedir.
Çekintili Retina Dekolmanı:
Viterusta veya retinanın üst kısımlarında meydana gelebilen bu durum görüldüğü takdirde genel olarak yırtılma mevcut olmaz. Fakat çekintinin aşırı olduğu durumlarda yırtılmanın da mevcut olabilmesi mümkündür. Retinada veya iç bölgede zarlar retinayı çektirdiği takdirde çekintili retina dekolmanı meydana gelir. Bu durumda yırtıktan ziyade retinada çekilme meydana gelir. Çekintili retina dekolmanının görülme nedenleri arasında;
- Diyabetik retinopati
- Delici göz yaralarının oluşması
- Premature retinopati durumları yer almaktadır.
- Seröz Retina Dekolmanı: Retinada hasarın meydana gelmesiyle seröz retina dekolmanı meydana gelir. Seröz retina dekolmanı genellikle iltihap veya tümöral retina gibi durumlardan ötürü görülmektedir. Düz bir yüzeye sahip olan retinada yırtığın görülebilmesi mümkün değildir. Seröz retina dekolmanının meydana gelme nedenleri başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Arka sklerit
- Hipertansiyon
- Harada hastalığı
- Gebelik
- Tümörler (sıçrama potansiyeli bulunanlar)
Retina Dekolmanı Belirtileri Nelerdir?
Retina dekolmanı meydana geldiği takdirde en sık karşılaşılan belirtiler arasında ışıklı ve parlak olan bölgelerde yüzmekte olan siyah renkli noktaları görme, okuma ve kişileri görmede problemlerle yaşama gibi durumlar yer almaktadır. Kişide herhangi bir görme bozukluğu meydana geldiği takdirde kişi mutlaka bir göz doktoruna danışmalıdır. Retina dekolmanı durumu ortaya çıktığı takdirde vakit kaybetmeden mutlaka tedavinin başlatılması gerekmektedir.
Retina Dekolmanı Nedenleri Nelerdir?
Birçok farklı sebepten ötürü meydana gelebilen retina dekolmanının nedenleri başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Yaşın ilerlemesi
- Vitreus maddesinin büzüşmesi
- Vitreusun retinayı çekmesi
- Retinanın ayrılması
Retina Dekolmanı Nasıl Tedavi Edilir?
Retina dekolmanı durumu meydana geldiği takdirde ilk olarak hastanın alanında uzman bir göz doktoru tarafından muayene edilmesi gerekir. Bunun sonucunda hastanın durumuna en uygun olan tedavi yöntemi göz doktoru tarafından belirlenir. Bu durum meydana geldiği takdirde hastaya lazerle tedavi yöntemi veya cerrahi müdahale uygulanabilmektedir. Hangi tedavi yönteminin uygulanacağı ise tamamen hastalığın hangi boyutta olduğuna göre belirlenmektedir.
Retinada ilk olarak yırtılma meydana gelir fakat bu durum ilerlemeden tedaviye başlanıldığı takdirde retina ayrılması durumu önlenebilmektedir. Retina dekolmanı durumu her göz doktoru tarafından gerçekleştirilememektedir, bu nedenle kişinin operasyon öncesinde ameliyatı gerçekleştirecek doktoru titiz bir belirlemesi seçmesi gerekmektedir.
Retina dekolmanı lazer tedavisi ve cerrahi müdahale olmak üzere iki şekilde tedavi edilebilmektedir.
Lazer tedavisi: Özellikle erken teşhisin mümkün olduğu durumlarda retinadaki yırtıkları birleştirmek amacıyla lazer tedavisi uygulanır. Oldukça basit bir şekilde gerçekleştirilen bu yöntem sunduğu avantajlar bakımından çoğu kişi tarafından tercih edilmektedir. Retinadaki yırtıkların lazerle doldurulması sırasında hasta herhangi bir acı hissetmez. Lazerle yırtıkların birleştirilmesi sonrasında nadiren de olsa bazı durumlarda cerrahi müdahaleye hastanın başvurması gerekebilmektedir.
Cerrahi müdahale: Vitrektomi ameliyatı aracılığıyla retina dekolmanı oldukça başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Bu tedavi yöntemi ile 10 hastanın 9’unda hastalığın tedavi edildiği ve başarılı sonuçların elde edildiği bilinmektedir.