Güncelleme Tarihi: 11 Haziran 2018
Kalp ve kalp kapakçıklarında birtakım hasarlar meydana gelebilmektedir. Romatizmal kalp hastalığı durumunda ise kalp ve kalp kapakçıklarının görevlerini yerine getirmemesi söz konusudur. Hastalık tedavi edilmediği sürece kalp rahatsızlığı kalp içerisindeki kapakçıkları da etkileyebilmektedir.
Üst solunum yollarında birtakım hastalıklar meydana gelebilmektedir. Bunun sonucunda ise eklemlerde iltihaplanma problemi meydana gelir. İltihaplanma ile birlikte oluşan romatizma ise kalbi etkiler. Dolayısıyla kalp kapaklarında iltihaplanma durumu meydana gelir. Bu durum, kalp kapaklarının daralması ile birlikte kalbin işlevini yerine getirememesine neden olur.
Romatizmal ateş nedeniyle görülen bu hastalık sıklıkla şu kişilerde görülmektedir;
- Boğaz enfeksiyonu oldukça uzun süren çocuklarda
- Boğaz enfeksiyonu tam olarak tedavi edilmemiş olan çocuklarda
Romatizmal kalp hastalığı tedavi edilmediği zaman ilerler ve bu durum kişinin hayatını kaybetmesine dahi neden olabilir. Kalbin durmasına dahi sebebiyet verebilen romatizmal kalp hastalığı, daha çok genç yaşlarda görülmektedir. Akut romatizmal ateş ise boğaz enfeksiyonu ile başlar. Boğaz enfeksiyonu birtakım mikroplar nedeniyle gerçekleşir. Bu mikropların tedavi edilmemesi durumu ise de kalp ile böbreklere zarar verir. Bu durumdan en fazla kalp kapakçıkları olumsuz yönde etkilenir. Kalp kapakçıkları içerisinde ise en fazla mitral kapakçık bu durumdan olumsuz bir şekilde etkilenir. Mitral kapakçık üzerinde enfeksiyon nedeniyle daralma, büzüşme ve sertleşme gibi şekil değişiklikleri görülür. En çok etkilenen kapaklardan bir diğeri ise aort kapağıdır. Bu etkilenme sonucunda aort kapağı darlığı veya yetmezliği görülebilmektedir.
Romatizmal Kalp Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Romatizmal kalp hastalığının birçok belirtileri bulunmakla birlikte bu belirtiler her hastada aynı şekilde görülmeyebilmektedir. Romatizmal kalp hastalığının kendine özgü belirgin bir belirtisi bulunmamaktadır. Bunun yanı sıra romatizmal kalp hastalığının başlıca belirtileri şu şekilde sıralanmaktadır;
- Nefes darlığı
- Halsizlik ve sersemlik
- Mide bulantısı
- Yüksek/düşük kan basıncı
- Göğüste şiddetli ağrı
- Düzensiz kalp ritmi
- Nefes almada zorluk
- Çabuk yorulma
- Kalp çarpıntısı
Romatizmal Kalp Hastalığı Kimlerde Görülür?
Romatizmal kalp hastalığı hem kadın hem erkeklerde görülmekle birlikte kadınlarda görülme ihtimalinin erkeklerde görülme ihtimalinden daha fazla olduğu bilinmektedir. Romatizmal kalp hastalığı daha öncesinde akut kalp hastalığı geçirmiş 10 hastanın 5’inde görülebilmektedir.
Üst solunum yolları enfeksiyonu nedeniyle ortaya çıkmakta olan romatizmal kalp hastalığı çok yavaş bir şekilde ilerlemektedir. Enfeksiyonun yaklaşık üç hafta içerisinde romatizmal kalp hastalığına dönüştüğü bilinmektedir. Enfeksiyon nedeniyle bulaşabileceği için hava yoluyla bulaşabilmekte olduğu söylenebilir. Bu nedenle kapalı alanlardaki hijyenin oldukça önemli olduğu unutulmamalıdır.
Boğaz enfeksiyonunun çok sık bir şekilde görülmesi durumunda da romatizmal kalp hastalığı görülebilmektedir. Belirtilerinin çok geç anlaşılması nedeniyle ilk belirtiler görüldüğü anda bir uzmana danışmak gerekmektedir.
Romatizmal Kalp Hastalığının Tedavisi Nasıl Gerçekleştirilir?
Romatizmal kalp hastalığında öncelikle tahlil ve ultrason gibi testlerin sonucunun alınması gerekmektedir. Hastalığın tedavi edilmemesi sonucunda ilerleme görülmesi kaçınılmazdır. Bu yüzden hastalığın erken teşhis edilmesi ve tedavisinin teşhis edilir edilmez gerçekleştirilmesi oldukça önemlidir. Hastalık görüldüğü takdirde oluşabilecek yeni enfeksiyonlara karşı gerekli önlemlerin alınması gerektiği bilinmelidir. Streptokoklar nedeniyle meydana gelen enfeksiyon tedavisinde doktor tarafından antibiyotik desteği uygulanabilmektedir. Romatizmal kalp hastalığı tedavisinde antiromatizmal ilaçlar kullanılabilmektedir. Fakat aspirin ve kortizon türü ilaçlar bu hastalığın tedavisinde kullanılmamalıdır. Depo-penisilin enjeksiyonunun tedavi süresince düzenli bir şekilde kullanılması ise vücudun korunmasına yardımcı olur. Kortizon tedavisi de nadir olarak romatizmal kalp hastalığının tedavisinde uygulanabilmektedir.
Hastalığın tedavisi durumun şiddetine göre değişiklik göstermektedir. Hastalığın akut dönemindeyken doktor tarafından hastanın yalnızca ilaç tedavisi uygulanması kararı verilebilir. Hastalığın şiddetinin arttığı durumlarda ise ekokardiyografi yaptırılması gerekebilir. Ekokardiyografi ile birlikte kalp kapağının kontrol altına alınması sağlanır. Romatizmal kalp hastalığının tedavisinde kalp kapaklarına balon yerleştirilmesi ve kapakların değiştirilmesi gibi cerrahi yöntemler de uygulanabilmektedir. Tedavi sırasında ve sonrasında hastanın düzenli olarak takip edilmesi gerektiği unutulmamalıdır.