Skip links

Sarı Nokta Hastalığı

Güncelleme Tarihi: 10 Temmuz 2018

Retinanın merkezinde meydana gelen sarı nokta hastalığı ileri seviyede görüşün yitirilmesine dahi sebep olabilmektedir. Tıbbi literatürde makula olarak geçmekte olan retinanın merkezinde gerçekleşen problem gündelik yaşantıyı ciddi oranda etkilemektedir. Retinanın merkezinde sorunların meydana gelmesi görüş bozukluklarına yol açmaktadır. Tüm yaşlarda görülebilme ihtimali olan sarı nokta hastalığının özellikle ileri yaşlarda görüldüğü bilinmektedir. Hastanın tedavi edilmemesi sonucunda ilerlemesi görüş kaybına neden olmaktadır.

Sarı Nokta Hastalığı Neden Olur?

Sarı nokta hastalığı birçok farklı nedenden ötürü meydana gelebilmektedir. Bu nedenler başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;

  1. Sigara kullanımı
  2. Aşırı kilo sahibi olma (obezite)
  3. Çevresel faktörler
  4. Genetik olarak yatkın olma durumu
  5. Güneş ışığına maruz kalma
  6. Diyabet
  7. Yüksek tansiyon hastalığı
  8. Yanlış ve düzensiz beslenme
  9. Vitamin eksikliği
  10. Şeker hastalığı (diyabet)

Sarı Nokta Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Sarı nokta hastalığının belirtileri tüm kişilerde aynı şekilde görülmeyebilmektedir. Sarı nokta hastalığının belirtileri ise şu şekilde sıralanabilmektedir;

  1. Görüntüleri yamuk görme durumu
  2. Renklerde bozulmaların görülmesi
  3. Görüntülerin sisli bir şekilde görülmesi
  4. Odaklanan nesneleri net bir şekilde görememek (Odak noktasının dışını net bir şekilde görmek fakat odaklanılan nesneyi görmede güçlük çekmek)

Sarı Nokta Hastalığı Tipleri Nelerdir?

Sarı nokta hastalığı iki tipte görülmektedir. Bunlardan ilki olan kuru tipte sarı nokta hastalığı, oldukça yavaş bri şekilde ilerlemektedir. Bir göz uzmanı tarafından gerçekleştirilen detaylı muayene sonrasında sarı nokta hastalığının türü teşhis edilir. Yaş tipte olan sarı nokta hastalığı ise çok kısa sürede hızlı bir şekilde ilerlemektedir. Yaş tipte görülen sarı nokta hastalığı nadir bir şekilde görülür, görme kaybı ve kanama gibi ciddi problemlere neden olabilir.

Sarı Nokta Hastalığı Teşhisi Nasıl Konulur?

Tüm rahatsızlıklarda olduğu gibi sarı nokta hastalığında da erken teşhis oldukça önemlidir. Detaylı bir göz muayenesi sonrasında ilk olarak hastalığın tipi belirlenmelidir. Göz muayenesi sırasında sarı nokta hastalığının oldukça kolay bir şekilde teşhis edilmektedir. Sarı nokta hastalığının teşhisi için kullanılabilecek yöntemler başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;

  1. Retina Anjiopati Tetkiki (FFA)
  2. OCT (Optik Koherens Tomografi)
  3. Amsler Grid Testi
  4. Düzenli Göz Muayenesi
  5. Görme Alanı Testi

Amsler Grid Testi Nedir?

Kişinin kendi kendine uygulayabileceği amsler grid testi aracılığıyla sarı nokta hastalığının erken teşhisi açısından oldukça önemlidir. Özellikle 40 yaşın üzerinde olan tüm kişilerin uygulaması oldukça kolay olan amsler grid testini uygulamaları tavsiye edilir.

Aşağıda yer alan görsele aydınlatılmış bir bölgede bakmak gerekir. Lens veya gözlük kullanan kişilerin bunları çıkarmadan görsele bakmaları tavsiye edilir. Test, tek gözü kapatarak uygulanır. Tek göz kapatıldıktan sonra görselin ortasında yer alan noktaya odaklanmak gerekir. Odaklanma sonrasında görselin ortasında yer alan noktanın tüm köşeleri takip edilmelidir. Dört köşe de takip edildikten sonra aynı işlem diğer göz için de gerçekleştirilmelidir.

Amsler Grid Testi sonucunda dalgalar görülüyorsa veya köşeler tam olarak görünemiyorsa sarı nokta rahatsızlığının varlığından şüphelenilir. Bu durumda kişinin mutlaka bir göz doktoru tarafından muayene edilmesi gerekmektedir.

Sarı Nokta Hastaları Neler Yaşarlar?

Sarı nokta hastalığı ciddi görme problemlerine yol açabilmektedir. Bu nedenle kişilerin sakatlık yaşama riskleri oldukça fazla olmaktadır. Sarı nokta hastalığına sahip olan hastaların çoğu zaman yanlarında yardımcı olabilecek birileriyle dışarı çıkmaları gerekebilmektedir. Bu durum sosyal hayat açısından oldukça ciddi problemlere yol açabilmektedir.

Sarı nokta hastalığına sahip olan kişiler okuma gibi yakın görüşe ihtiyaç duyulan durumlarda zorluklar yaşayabilmektedirler. Hastalığın başlangıç çevresinde olan kişiler gözlerini kısma yoluyla tam görmeyi sağlamaya çalışabilirler.

Sarı nokta rahatsızlığı olan kişilerde baş ve alın bölgesinde ağrıların görülebilme ihtimali söz konusudur.

Sarı Nokta Hastalığının Tedavisi

Sarı nokta hastalığının tedavi yöntemleri hastalığın tipine göre farklılık gösterebilmektedir. Kuru tipte sarı nokta hastalığının tedavisi için uygulanabilecek yöntemler;

  1. Çinko takviyesi almak
  2. A vitamini almak
  3. E ve C vitamini almak
  4. Omega 3 almak

Yaş tipte sarı nokta hastalığının tedavisi için uygulanabilecek yöntemler;

  1. Enjeksiyon uygulaması
  2. Fotodinamik Lazer Tedavisi (PDT)
  3. Göz içi enjeksiyon tedavisi
  4. Lazer Fotokoagülasyon

Göz İçi Enjeksiyon Yöntemi

Sarı nokta hastalığı yaş tipte görüldüğü takdirde göz içi enjeksiyon yöntemi uygulanabilmektedir. Lokal anestezi altında uygulanan bu yöntem damar oluşumunu engeller ve bu sayede hastalığın ilerlemesi önlenilir. Göz içi enjeksiyon yöntemi bir ay ile bir buçuk ay aralığında en az üç kere uygulanmalıdır. Olumlu belirtiler görüldüğü takdirde yöntemin uygulanmasına devam edildiği bilinmektedir. Görme kaybını önlemesiyle bilinen bu yöntem özellikle ileri yaşlarda olan kişilere uygulanabilmesi açısından ciddi bir avantaj sağlamaktadır. Bu yöntemin uygulanması sırasında herhangi bir ağrı veya sızı hissedilmemektedir.

Sarı Nokta Hastalığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Yaş tipi sarı nokta hastalığının kuru tipine oranla oldukça hızlı bir şekilde ilerlediği bilinmektedir. Hastalığın görüldüğü her iki tipte de tedavinin gerçekleşmemesi sonucunda görme kaybının meydana geldiği bilinmektedir.  Hastalığa sahip olan neredeyse tüm hastaların görme engelli olabilme ihtimali bulunmaktadır. Başlangıç aşamasında yalnızca odaklanan alana dair görme problemleri yaşanıyorken, hastalık ilerlediği takdirde odaklanılan bölge ve etrafı tamamen görülemeyecek duruma gelir.

50 Yaşın Üzerindeki Herkes Risk Altında!

Sarı nokta hastalığı tüm yaşlarda görülebilmektedir. Fakat 50 yaş üzerinde olan kişilerin bu hastalığa yakalanma ihtimallerinin oldukça yüksek olduğu bilinmektedir. Bu nedenle özellikle 50 yaş üzerinde olan kişiler mutlaka bir göz doktoru tarafından muayene edilmelidirler. Görme kaybına neden olabileceği için bu durumun kesinlikle ihmal edilmemesi gerekmektedir.

Sarı Nokta Hastalığından Korunabilir Miyiz?

Sarı nokta hastalığı vitamin eksikliğinin var olduğu durumlarda ilerlemesiyle bilinmektedir. Bu nedenle kişinin tedavi ile birlikte gündelik yaşantısında da dikkat etmesi gereken birtakım unsurlar bulunmaktadır. Kişi tükettiği besinlerin içeriğine mutlaka dikkat etmelidir. Sarı nokta hastalığından korunmak için uygulanabilecek yöntemler başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;

  1. Günlük beslenme düzenine sahip olmak
  2. Beslenme içeriğine dikkat etmek
  3. A, C ve E vitamini içeren besinleri tüketmek
  4. Spor yapmak ve hareketli bir yaşantıya sahip olmak
  5. Sigara kullanmamak
  6. Yüksek tansiyon sahibi olmak
  7. Şeker hastalığı (diyabet) rahatsızlığına sahip olunduğu takdirde

Tıbbi Birimler

Sağlık & Güzellik

Doktorlar

Online Randevu

Tahlil Sonuçları

E-Doktor

İletişim Bilgileri

Anlaşmalı Kurumlar

Sağlık Köşesi

International Patients

Kurumsal

Esencan Videolar