Skip links

Sünnet Sonrası Dikkat Edilecek Hususlar

Güncelleme Tarihi: 4 Ocak 2018

Cerrahi bir işlem olan sünnet, tüm ameliyatlar gibi kendi içerisinde bazı riskler barındırır. Bu riskleri minimuma indirgemek için sünnet sonrasında bazı hususlara dikkat edilmesi gerekir. En sık karşılaşılan komplikasyonlar arasında yara enfeksiyonu var. Dolayısıyla ailelerin sünnet sonrasında hijyene önem vermesi son derece mühim. Kanama da karşılaşılan bir diğer husus ve kanama durumunda mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir. Sünnet sonrasında çocukların yaşam konforunu yükseltmek için dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekilde sıralayabiliriz:

Maddelere geçmeden önce evde çocuk güvenliği için detaylı rehberimize göz atmanızı öneririz.

  1. Sünnet lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Bu nedenle işlem sırasında çocuk herhangi bir acı ya da ağrı hissetmez. Genellikle yaşadıkları korku nedeniyle ağlayan çocuklar lokal anestezinin etkisi geçtikten sonra ağrı hisseder. Lokal anestezinin etkisi ise genellikle 2 saat sonrasında geçer.
  2. Sünnet işlemi bittikten sonra ağrı kesici şurup çocuklara önerilen periyotla içirilmelidir. Hekim tarafından farklı bir periyot belirtilmedikçe 6 saat arayla 3 gün boyunca ağrı kesici şurubun içirilmesi gerekir.
  3. Sünnet bittikten sonra 24 saat banyo yapılmaması ve penis bölgesinin ıslatılmamasına dikkat edilmelidir. Bu süre bittikten sonra banyo yapılabilir. Ancak işlem bölgesinin ovulmaması gerekir.
  4. Yaklaşık 24 saat sonra sargı çıkarılabilir. Aileler sargıyı çıkarmaktan endişe etmemelidir. Ilık su ile ıslatıldıktan sonra sargı kolaylıkla, dikkatli bir şekilde çıkarılabilir. Her gün ılık su ile pansuman yapılabilir.
  5. Sargıyı çıkardıktan sonra antibiyotik içeren krem ince bir tabaka halinde sadece dikiş yerine sürülmelidir. Günde bir defa olmak kaydıyla bir hafta boyunca kremin sürülmesi enfeksiyon riskini minimuma indirger. Bu nedenle mutlaka günde bir defa önerilen antibiyotik kremin kullanılması önerilir.
  6. Sargı bezinde küçük kanama izleri görebilirsiniz. Bu son derece norma bir durumdur ve paniğe kapılmaya gerek olmaz. Ancak sızıntı şeklinde de olsa sürekli bir kanama olması durumunda derhal sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekir.
  7. Sünnet öncesinde uygulanan anestezi, sünnet bölgesinde hafif şişmeye ve morluğa sebebiyet verir. Bu konuda da endişe edilmesine gerek olmaz. Şişlik birkaç gün sonrasında azalarak ortadan kalkar. Morluğun geçme süresi ise biraz daha uzun olabilir.
  8. Kilo fazlası olan çocuklarda sargı 24 saatten önce kendiliğinden düşebilir. Bunun nedeni pubal yağlanmadan kaynaklı olarak penisin içeri kaçmasıdır. Bu durumda da endişe edilmesine gerek olmaz.
  9. Bazı çocuklarda sünnetten sonra penis içeri kaçabilir. Bu durumda aileler endişe ederek penisi dışarı çıkarmaya çalışır. Oysa bu ikinci bir cerrahi müdahaleye davetiye çıkarmaktır. Yara iyileşene dek ailelerin böyle bir müdahalede bulunmaması gerekir.
  10. İçeri kaçan penis genellikle sünnet derisi olması gerekenden daha az kesilmiş gibi bir görünüm sergiler. Ergenlik döneminde penis dışarı çıkacaktır ve bu görünüm ortadan kalkacaktır. Ailelerin endişe etmesine gerek olmaz.
  11. Sünnet sonrasında çocuklar her şeyi yiyip içebilir. Çok dar olmaması kaydıyla istediği kıyafeti giyebilir. Tuvalete gidebilir ve yürüyebilir. Çocuklar gerekli olmadıkça kısıtlamamak gerekir.
  12. Çocuklara sünnet sonrasında sürekli gereksiz telkinde bulunmayın. Acır, kanar, yürüme, dikkat et şeklindeki sürekli telkinler psikolojik olarak sünnetten olumsuz etkilenmelerine sebebiyet verebilir. Endişe ve korku uyandıran telkinlerden uzak durulması gerekir.

Tıbbi Birimler

Sağlık & Güzellik

Doktorlar

Online Randevu

Tahlil Sonuçları

E-Doktor

İletişim Bilgileri

Anlaşmalı Kurumlar

Sağlık Köşesi

International Patients

Kurumsal

Esencan Videolar