Skip links

Yağ Bezeleri

Güncelleme Tarihi: 5 Temmuz 2018

Yağ bezesi vücudun farklı bölgelerinde çeşitli sebeplerden ötürü meydana gelebilmektedir. İyi huylu kitleler olarak bilinmekte olan yağ bezeleri yağ birikmesi sonucunda oluşurlar. Yağ bezeleri vücutta sıklıkla kafa derisinin üzerinde, genital bölgede, göğüs üzerinde ve sırt bölgesinde görülebilmektedir. Tüm vücutta görülebilme olasılığına sahip olan yağ bezeleri cilt altında yer alırlar.

Yağ bezelerinin açıldıkları takdirde yapısında mevcut olan keratin maddesi sebebiyle kötü bir koku yaydığı bilinmektedir. Yağ bezeleri genel olarak ciltte şişkinlik yaratmaları sonucunda fark edilirler ve elle kontrol edilebilir durumda olurlar. Bu elle kontrol sonrasında kişi yağ bezesinin boyutunu tespit edebilir. Bu durum boyutu değişen yağ bezelerinin tehlikeli olabilme ihtimali olmasından ötürü oldukça önemlidir. Bir yağ bezesiyle karşılaşan kişi özellikle yağ bezesinin boyutunda bir değişiklik tespit ettiği takdirde vakit kaybetmeden bir uzmana danışmalıdır. Yağ bezeleri genel olarak kişinin yaşantısında herhangi bir rahatsızlık yaşamasına sebep olmamaktadır. Fakat yağ bezelerinin kötü huylu tümöre dönüşme riskinin olduğu unutulmamalı ve herhangi bir rahatsızlık vermese dahi bir uzmana danışılmalıdır. Yağ bezeleri özellikle ağrıya neden oluyorsa kişinin yağ bezesini detaylı bir şekilde muayene ettirmesi gerekmektedir.

Yağ bezelerinin genel olarak vücutta kıl bulunan bölgelerde, kılın üzerinde görüldüğü bilinmektedir. Kıl üzerinde çıkan yağ bezelerinin bölgedeki kılın dökülmesine ve bir daha bölgede kıl çıkmamasına sebebiyet vermesi mümkündür. 

Bazı yağ bezelerinde enfeksiyon bulunma ihtimali söz konusudur. Bu durum görüldüğü takdirde yağ bezesinin ağrıya sebebiyet verebildiği bilinmektedir. Yağ bezlerinin tam donanımlı bir hastanede aldırılabilmesi veya evde bitkisel yöntemlerle küçültülebilmesi mümkündür.

Yağ bezeleri görüldüğü takdirde kişinin güneşte fazla durmaması gerekmektedir. Kozmetik ürünleri arasında oldukça fazla yağ oranına sahip ürünler yağ bezesine sahip kişiler tarafından kesinlikle tercih edilmemelidir.

Yağ bezesi görülen kişilerin en fazla dikkat etmesi gereken unsur yağ bezesinin boyutudur. Kişi yağ bezesinin gündelik yaşantıda herhangi bir ağrıya veya rahatsızlığa sebebiyet vermemesi gerekçesiyle bu durumu önemsemeyebilir fakat özellikle boyutu değişen yağ bezesi tehlikeli olabilmektedir. Özellikle kötü huylu tümöre dönüşme ihtimali sebebiyle kişi yağ bezesine sahip olduğu takdirde mutlaka bir uzmana danışmalıdır.

Yağ Bezesi Neden Oluşur?

Yağ bezesi görülmesi durumu tek bir nedenden ötürü kaynaklanmamaktadır. Yağ bezesinin oluşma nedenleri başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;

a.       Gardner sendromu

b.       Dercum sendromu

c.       Cowden sendromu

d.       Hareketsizlik

e.       Düzensiz ve yanlış beslenme

Yağ Bezesinden Korunma Yolları

Yağ bezesinden korunmak için uygulanabilecek farklı yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemlerden başlıcaları şu şekilde sıralanabilmektedir;

a.       Yüzü antibakteriyel sabunla temizlemek

b.       Yüzü antibakteriyel özelliğe sahip olan ıslak mendille temizlemek

c.       Yağ bezesi görüldüğü takdirde yağ bezesini sıkmamak: Yağ bezesini sıkma durumu yağ bezesinin yayılmasına neden olacaktır. Enfeksiyon oluşma riskinin fazla olması sebebiyle yağ bezesinin sıkılması kesinlikle tavsiye edilmemektedir.

d.       Yağ bezesinin üzerine sıcak su ile yaklaşık yarım saat kompres yapmak

e.       Yağ bezesi sıkıldığı takdirde üzerini gazlı bez veya yara bandı aracılığıyla kapatmak

f.        Yağ bezesinden irin aktığı takdirde bulaşmasını önlemek

Yağ Bezesi Tedavisi Nasıl Gerçekleştirilir?

Bazı yağ bezeleri kendiliğinden geçebilirken bazılarının mutlaka tedavi edilmesi gerekebilmektedir. Yağ bezesi için evde uygulanabilecek bitkisel tedavi yöntemleri başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;

a. Aloe vera jelini yağ bezesinin üzerine uygulamak yağ bezesinin yumuşamasını ve boyutunun küçülmesini sağlayacaktır. Bu durum iyileşme sürecinin hızlanmasına katkıda bulunur. Bakteriden arındırma özelliğinin de bulunması sebebiyle aloe veranın yağ bezesi üzerine düzenli bir şekilde uygulanması tavsiye edilmektedir.

b.    Hint yağının yağ bezesi üzerine uygulanması özellikle yağ bezesinin boyutunun küçülmesini sağlayacaktır. Hint yağı uygulanması sırasında öncelikle pamuğa hint yağının damlatılıp bekletilmesi daha sonra üzerine havlu koyulup bir süre daha bekletilmesi tavsiye edilmektedir. Bunun düzenli olarak her gün gün içerisinde bir veya iki kez uygulanması tavsiye edilmektedir.

c.     Buhar uygulaması: Kaynayan suyun buharının yaydığı ısı ve nem ile yağ bezesinin yumuşaması mümkün olmaktadır. Bu buhar yöntemi aracılığıyla yağ bezesi kendiliğinden geçebilmektedir. Fakat bu durum herkeste aynı şekilde gerçekleşmemektedir. Sıcak su ile duş almak da buhar etkisini yaratabilmektedir.

d.  Çay ağacı yağının uygulanması özellikle yağ bezesinin sebebiyet verebileceği iltihabı önlemek nedeniyle tercih edilebilmektedir. İyileşme sürecini kısaltması sebebiyle de çay ağacı yağının uygulanması tavsiye edilmektedir.

e.     Sirkenin yağ bezesi üzerine uygulanması, enfeksiyonu önlemesi açısından oldukça önemlidir. Enfeksiyonun yanı sıra sirkenin uygulanması yağ bezesinin küçülmesini de sağlayacaktır. Sirke uygulanırken öncelikle bez üzerine sirke damlatılır, daha sonra gaz bezi kullanarak bölge kapatılır. Sirke birkaç gün bekletildikten sonra gaz bezi açılır ve bölge temizlenir.

f.    Balı yoğun bir kıvama getirip yağ bezesi üzerinde bekletmek yağ bezesinin yumuşamasını sağlayacaktır. Balı yoğun bir kıvama getirmek için buğday unu ile balın karıştırılması tavsiye edilmektedir.

Tüm bu bitkisel tedaviler sonucunda geçmeyen yağ bezeleri için kişinin mutlaka bir doktora başvurması tavsiye edilmektedir. Hastanın durumuna göre yağ bezesi için gerekli olan tedavi yöntemi uygulanmalıdır.

Tıbbi Birimler

Sağlık & Güzellik

Doktorlar

Online Randevu

Tahlil Sonuçları

E-Doktor

İletişim Bilgileri

Anlaşmalı Kurumlar

Sağlık Köşesi

International Patients

Kurumsal

Esencan Videolar