Skip links

Zencefili Beslenme Programınıza Dâhil Etmenizi Sağlayacak 10 Önemli Faydası

Güncelleme Tarihi: 18 Ocak 2021

Unlu mamullerde ve sulu yemeklerde sıklıkla tercih edilen bir baharat olmasının yanı sıra zencefil, yüzyıllardır çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan, doğanın eşsiz hediyelerinden biridir. Son dönemde ana akım sağlık trendlerinde kendine yer bulan bu aromatik baharatın 10 önemli faydasına yakından bakalım.

Mide Bulantısını Geçirir

Zencefil başta sabah bulantısı olmak üzere, farklı nedenlerle ortaya çıkan mide bulantısı sorunlarının ortadan kaldırılmasında oldukça etkilidir.

Yüzyıllardır, özellikle kusma hissini önlemek adına, güçlü anti-inflamatuar özellikleri sebebiyle doğal bir ilaç görevi gören zencefilin tüketilmesi önerilmektedir. Kemoterapi gibi birtakım tedavilerin ardından hissedilen kusma hissi ile hamilelik döneminde ortaya çıkan mideye ilişkin sorunlar da natürel bir ürün olan zencefil ile ortadan kaldırılabilmektedir. Gebelik döneminde görülen bulantı için oldukça iyi geldiği bilinmektedir.  Yol tutması için seyahatlerde zencefilli şeker ya da zencefil ve nane eklenmiş su önerilmektedir.

Bulantı durumunda, çiğ zencefil çiğnemek, çayını içmek veya toz halini su ile yutmak iyi birer fikirdir. Fakat bunu yaparken aşırıya kaçmamak önemlidir; öyle ki, oldukça etkili olan bu üründen az miktarlarda tüketmek dahi işlevini gerçekleştirmesi için yeterli olmaktadır.

Ağız ve Diş Sağlığını Korumaya Yardımcıdır

Zencefilin içeriğinde doğal olarak bulunan ve antibakteriyel özellik gösteren aktif bileşikler, ağızdaki zararlı bakterilerin çoğalıp yayılmasını engelleyerek ağız sağlığını korumaya yardımcı olur. Ciddi diş enfeksiyonları da dâhil olmak üzere pek çok periodontal hastalığa karşı önem olarak belirli aralıklarla çiğ zencefil çiğnenmesi önerilmektedir.

Migren Ağrısını Hafifletir

Son dönemde gerçekleştirilen pek çok bilimsel araştırmaya göre zencefil, migren ataklarını yönetmeye yardımcı olan elementlerden biri olarak kabul edilmektedir. 2014 yılında gerçekleştirilen bir fitoterapi çalışmasına göre, bu doğal ürün, migren ağrısını en az reçeteli ilaç kadar azaltmaya yardımcı olmaktadır. (Önemli bir not olarak: Hekim önermedikçe reçete edilmiş ilaçların kullanımı bırakılmamalıdır.)

Ağrının başlangıç aşamasında bir çay kaşığı toz zencefil tüketmek migren ağrısının hafiflemesini sağlarken, hastanın da kısa süre içinde rahatlamasını mümkün kılar.

Enfeksiyon Tedavisinde Etkilidir

Zencefil içeriğinde doğal olarak bulunan iltihap önleyici bileşenler ve antioksidanlar sayesinde+ yüksek C vitamini, enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde oldukça önemli bir rol oynar. Özellikle enfeksiyonun şiddetli eklem ağrılarına sebep olduğu durumda, çeşitli medikal çözümlere ek olarak zencefil, içeriğindeki anti-enflamatuar bileşikler (gingerol ve shogaol) ile tedavide etkili olmaktadır, boğaz ağrısı için çok etkilidir. Nezle-grip gibi basit üst solunum yolu rahatsızlıklarında boğaz ağrısı sorunu yaşanıldığında zencefil ile o bölgedeki ağrı azaltılabilir. 1 tatlı kaşığı bal ile 1 çay kaşığı zencefili karıştırıp yutmadan boğazda bekletmek hem zencefilin ağrı kesici – antibakteryel özelliği açısından hem de balın antibakteriyel özelliği açısından fayda sağlar.

Regl Ağrısını Hafifletir

Zencefil regl döngüsü sırasında ortaya çıkan şiddetli ağrının hafifletilmesi noktasında da oldukça işlevsel bir üründür. Regl döngüsünün ilk üç ila dört günü boyunca, az miktarda tüketildiği durumda, ağrının azaldığı tecrübe edilecektir. Bunun sebebi, bu bitkinin, ağrıya neden olan prostaglandinlerin seviyelerini düşürmede önemli bir rol oynamasıdır.  Zencefil çayı şeklinde tüketilebilir. Ayrıca kabuk tarçın ile birlikte demlenip içilirse tatlı isteği de azaltılmış olur.

Bunların yanı sıra zencefil, adet öncesi sendromla ilişkili yorgunlukla mücadeleye yardımcı olurken, düzensiz adet döngüsünün tedavisine de katkı sağlar.

Kireçlenmenin Önlenmesinde Yardımcıdır

Tıp dilinde “osteoartrit” olarak bilinen, yaygın olarak ileri yaşlardaki bireylerde ortaya çıkan şiddetli eklem ağrısı ve eklem sertliği / sertleşmesi ile karakterize olan kireçlenmenin ilerlemesini engellemede zencefil kökü etkili bulunmuştur.

Son dönemde 247 katılımcı ile gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, düzenli bir biçimde, hekim kontrolünde zencefil özü tüketen kireçlenmeden muzdarip kişilerin ağrıya ilişkin şikâyetleri azalmıştır.

Kireçlenmeye bağlı eklem ağrısının hafifletilmesinde ek olarak tarçın ve susam yağı ve yumurta kabuğu zarı kullanımı da önerilmektedir. Elbette ki, bu önerilerin hekime danışılarak hayata geçirilmesi elzemdir.

Cilt Sağlığını Geliştirir

Zencefil, tıbbi faydaları sebebi ile, akne sorunu da dâhil olmak pek çok cilt probleminin hafifletilmesi / ortadan kaldırılması için de kullanılmaktadır.

Toz halinde veya çiğneme yoluyla düzenli bir biçimde tüketilen zencefil, ciltteki yaşlanmanın ilk belirtisi olan kırışıklıkların ortadan kaldırılmasına yardımcı olur. Bununla beraber, cilt tonunda eşitlik sağlarken, genç ve taze bir görünme kavuşmayı da mümkün kılar. Yüksek c vitamini içeriği ile doku yenileyicidir.

Ağız yoluyla vücuda alınmasının yanı sıra, deri üzerine uygulama yapılarak da zencefilin faydalarını tecrübe etmek mümkündür. Özellikle akne tedavisi ardından geçmeyen izleri ortadan kaldırmak adına, sorunlu bölgenin üzerinde en az 15 dakika boyunca kök halinde bir parça bekletmek iyi bir fikirdir. Bu uygulama ayrıca, cildin ışıltılı görünmesine de yardımcı olur. Akne sorunu olanlar için de antibakteriyel özelliği sayesinde ciltteki zararlı bakterileri öldürücü

Saç Dökülmesinin Önlenmesinde Yardımcıdır

Hafif ve orta düzeydeki saç dökülmesinin yavaşlatılmasında zencefilin etkili olduğu düşünülmektedir. Genetik sebepler ile ortaya çıkan ve şiddetli bir biçimde ilerleyen saç kaybı için güçlü bir tedavi unsuru olarak kabul edilmese de bu bitki, içeriğindeki doğal bileşenlerle, saç ve saç derisinin sağlığını geliştirerek dökülmeyi yavaşlatır. Yaygın olarak medikal tedavilere ek olarak önerilen zencefil, ağız yoluyla alınmasının yanı sıra macun haline getirilerek direkt saçlı deriye de uygulanabilir.

Bu uygulama ile, deride gelişen birtakım sorunlar antioksidanlar yardımıyla ortadan kaldırılırken, saçlı deride kepek önleyici antiseptik görevi gören doğal yağlar üretilir. Ayrıca yumurta tüketimi de, içerdiği biotin vitamini sayesinde, saç dökülmesini azaltmada faydalıdır.

Karaciğeri Korur

Zencefil karaciğeri, zararlı olarak kabul edilen birtakım kimyasallardan korumasının yanı sıra, detoks etkisi ile organda biriken ilaç kalıntılarını ve ağır metalleri de temizlemektedir.

2016 yılında tamamlanan bir bilimsel araştırmanın sonuçlarına göre, 12 hafta boyunca günlük iki gram zencefil takviyesi alan bireylerin inflamatuar belirteç seviyelerinde, ALT ve GGT karaciğer enzimlerinde ve karaciğer steatozunda önemli bir düşüşe rastlanmıştır. Bu da elbette ki, özellikle kolesterol açısından olumlu bir gelişme olarak kabul edilmektedir.  Ek olarak enginar özütü ya da enginar tüketimini arttırarak da karaciğer harabiyetini ve yağlanmasını azaltabilirsiniz.

Şiddetli Hazımsızlığı Tedavi Eder

Şiddetli hazımsızlık, midenin üst kısmında ortaya çıkan kronik bir sindirim problemi olarak tanımlanmaktadır. “Dispepsi” olarak da isimlendirilen bu sorun, midenin çeşitli sebeplerle hızlı bir biçimde boşalmaması durumunda ortaya çıkar. Zencefil ise, mide antral kasılma sıklığını artırarak boşaltım sürecinin hızlanmasını sağlar ve sonuç olarak hazımsızlığın ortadan kaldırılmasında etkili olur. Özellikle, çorba veya çay haline getirilmiş, sıvılaştırılmış zencefilin tüketiminin ertesinde, yaklaşık 30 dakika içinde midedeki sindirimin hızlandığı tecrübe edilebilir.

Mide asidinin dengelenmesinde de etkili olan bu doğal tedavi, reflü gibi asit oranın yüksek olması durumunda meydana gelen mide rahatsızlıklarının da rahatlatılması için kullanılabilir.

Ayrıca tüm C vitamini içeriği yüksek besinlerde olduğu gibi, taze zencefili koklamak da beynin uyarır ve uykulu halden kurtulup daha zinde hissetmeye yardımcı olabilir.

Tıbbi Birimler

Sağlık & Güzellik

Doktorlar

Online Randevu

Tahlil Sonuçları

E-Doktor

İletişim Bilgileri

Anlaşmalı Kurumlar

Sağlık Köşesi

International Patients

Kurumsal

Esencan Videolar