Skip links

Gözde Bulanıklık Hissi Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Güncelleme Tarihi: 4 Temmuz 2018

Göz, işlevi gereği insan vücudunda yer alan en önemli organlardan biri olarak bilinmektedir. Oldukça hassas bir organ olan gözde birtakım rahatsızlıklar meydana gelebilmektedir. Bu rahatsızlıkların bir kısmı doğuştan bir kısmı ise çevresel faktörler sonucunda meydana gelebilmektedir. Doğuştan görülmekte olan göz rahatsızlıklarının kendiliğinden geçmesi mümkün değildir fakat çevresel faktörlerin neden olduğu rahatsızlıkların kendiliğinden geçebildiği bilinmektedir. Her iki durumda da mutlaka bir göz doktoruna danışmak gerekmektedir. Göz rahatsızlığı meydana geldiği takdirde hangi sebeple gerçekleşirse gerçekleşsin kişinin rahatsızlığın kendiliğinden geçmesini beklemesi doğru değildir. Birçok rahatsızlıkta da olduğu gibi erken teşhis göz rahatsızlıklarında oldukça önemli olabilmektedir. Bu nedenle kişiye gözde herhangi bir problemin gerçekleşmesi sonucunda vakit kaybetmemesi tavsiye edilir.

Gözde meydana gelen bulanıklık hissi birçok neden sonucunda görülebilmektedir. Bu durum bazı kişilerde oldukça uzun sürebilmektedir. Uzun sürdüğü takdirde kişinin gündelik yaşantıda birtakım problemler yaşaması söz konusu olabilmektedir. Gözde meydana gelen bulanıkla birlikte birtakım fizyolojik farklılıklar da görülebilmektedir.  Bu fizyolojik farklılıkların gerektiği zamanda tedavi edilememesi sonucunda gözde ciddi rahatsızlıklar meydana gelebilmektedir. Bu problemlerin bir kısmı kalıcı olabilmektedir. Bu nedenle gözde herhangi bir rahatsız edici değişimin meydana gelmesi sonucunda kişi vakit kaybetmeden bir göz doktorundan yardım almalıdır ve gerekli muayeneler gerçekleştirilmelidir.

Bu arada badem göz estetiği hakkında detaylı bilgiler edinebileceğiniz yazımızı okumak için tıklayın!

Gözde Bulanıklık Hissinin Nedenleri Nelerdir?

Gözde bulanıklık hissi tüm kişilerde anı sebeplerle meydana gelmemektedir. Gözde bulanıklık hissinin meydana gelmesinin başlıca sebepleri şu şekilde sıralanabilmektedir;

  1. Gözde oluşabilen kan problemleri
  2. Gözde meydana gelen mekanik problemler
  3. Omurilik sinir hasarlarının görülmesi
  4. Tansiyon problemleri
  5. Hastanın kan şekerinin düşmesi
  6. Kişide miyop rahatsızlığının görülmesi
  7. Işığın ters geldiği açılarda kitap okuma
  8. Kitap okurken kitapla göz arasında yeterli mesafenin bırakılmaması
  9. Teknolojik aletlerle arada yeterli mesafe bırakmamak
  10. Bir nesneye veya kişiye uzun süre boyunca odaklanmak
  11. Televizyon izleme sırasında göz ile televizyon arasında olması gereken mesafenin aşılması
  12. Katarakt rahatsızlığının görülmesi: Katarakt rahatsızlığı başlangıçta görmede bulanıklığa neden olmayabilmektedir. Katarakt rahatsızlığının zaman geçtikçe ilerlemesi sonucunda görede bulanıklığın yaşanmas gibi beltiler ortaya ıkabilmektedir. Kataraktın ilerlemesi sonucunda görmede bulanıklığın yanı sıra birçok göz problemi meydana gelebilmektedir.
  13. Kişinin göz tansiyonuna sahi olas: Göz tansiyonu özellikle yaşın ilerlemesiyle birlikte görülme ihtimalinin arttığı hastalıklar arasında yer almaktadır. Göz tansiyonu rahatsızlığına sahip olan kişilerde başta görmede bulanıklık olmak üzere, gözde ağrı, kızarıklık meydana gelmesi gibi durumlar da görülebilmektedir. Gözde mevcut olan sinirlerin hasar görmesi sonucunda meydana gelen göz tansiyonu kişinin gündelik yaşantıda görme ile ilgili birtakım problemler yaşamasına neden olabilmektedir. Gözde bulanıklık hissi bu problemlerden yalnızca biridir.
  14. Kişide tansiyon rahatsızlığının görülmesi: Kalıtımsal nedenler veya yaşın ilerlemesi gibi çevresel faktörler sonucunda birçok kişide tansiyon rahatsızlığı görülebilmektedir. Kişide yüksek tansiyon görülmesi ve tedavi edilmemesi sonucunda bu durum gözde bazı problemlere de sebebiyet verebilmektedir. Gözde bulanıklığın meydana gelmesi se bu problemler arasında yer almaktadır.
  15. Diyabet (şeker hastalığı): Diyabet sonucunda retinada yer almakta olan kan damarlarında birtakım problemlerin medana gelebildiği bilinmektedir. Bu problemler arasında kan damarlarının sıvı ve protein sızdırması yer alabilmektedir. Kan damarlarının sıvı ve protein sızdırması ise retina tabakasının merkezinde şişmeye neden olabilmektedir. Bu şişme sonucunda ise gözde bulanıklık hissi meydana gelebilmektedir.
  16. Beyin anevrizması: Beyinde atardamarlar yer alır. Bu atardamarlardan biri balonlaştığı veya çıkıntı yaptığı takdirde ise beyin anevrizması meydana gelir. Beyin anevrizmasının meydana gelmesinin sonucunda ise bulanık görme ile çift görme gibi göz problemleri görülebilmektedir.
  17. Kan şekerinin belli bir seviyenin altına düşmesi (70mg/dl altına düşmesi)

Gözde Bulanıklık Hissi Nasıl Geçer?

Gözde bulanıklık hissinin önlenmesi veya tedavi edilmesi için öncelikle bu duruma neyin sebebiyet verdiği teşhis edilmelidir. Kişiye uygun tedavi yönteminin belirlenmesi için ilk olarak kişide hangi durum veya durumların sonucunda gözde bulanıklık hissinin meydana geldiği öğrenilmelidir. Bunun içinse kişinin bir göz doktoru tarafından detaylı bir şekilde muayene edilmesi gerekmektedir. Bu muayene sonrasında gözde bulanıklık hissine sebebiyet veren durum veya durumlar tespit edilir, hastanın durumuna göre doktor tarafından en uygun tedavi yöntemi belirlenir. Bu tedavi yöntemleri arasında görme kırılım tedavisi yer alabilmektedir. Gözde kırma kusurlarına bağlı olarak bir problem yaşanması sonucunda probleme uygun tedavi yöntemi izlenir. Kişide miyop, astigmat, keratakonus veya hipermetrop gibi bir rahatsızlık bulunuyorsa öncelikle bu durumların tedavi edilmesi gerekmektedir. Kişide yüksek olasılıkla bu durumlar tedavi edildiği takdirde gözde meydana gelen bulanıklık hissi tekrar etmeyecektir. Gözlük kullanımı ile kontakt lens kullanımı da gözde bulanıklık hissini önlemeye yarayan geçici tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır.

Tüm bu tedavi yöntemlerinin yanı sıra kişiye yaşam şeklinde değişiklikler yapması da tavsiye edilebilmektedir. Bu değişiklikler arasında kişinin beslenmesine dikkat etmesi, göz sağlığını bozacak davranışları bırakması gibi durumlar yer alabilmektedir. Kişi özelikle tükettiği besinlerin içeriğine dikkat etmelidir.

Kişi hem vücut hem de göz sağlığı için kan şekeri ile hipertansiyonun belli bir dengede olmasına dikkat etmelidir. Bir göz doktoru tarafından gerçekleştirilen detaylı muayene sonrasında gözde bulanıklık hissine glokom hastalığı sebep oluyorsa öncelikle glokom hastalığına yönelik tedavi yöntemi izlenmelidir. Bunun için doktor tarafından uygun görüldüğü takdirde kişi göz damlası kullanabilir veya doktor tarafından ilaç tedavisine başlatılabilir. Gözde bulanıklık hissi katarakt veya beyin anevrizması gibi problemler sonucunda meydana geliyorsa doktor tarafından uygun görüldüğü takdirde cerrahi yöntemler hastaya uygulanabilmektedir. Bu cerrahi yöntemler sonucunda gözde bulanıklık hissi ortadan kalkacaktır.

Tıbbi Birimler

Sağlık & Güzellik

Doktorlar

Online Randevu

Tahlil Sonuçları

E-Doktor

İletişim Bilgileri

Anlaşmalı Kurumlar

Sağlık Köşesi

International Patients

Kurumsal

Esencan Videolar